
Elke maand schrijf ik een blog voor Feelgoodboeken over mijn leven als auteur, leuke boeken van collega’s die ik las en wat ik meemaak tijdens het schrijven. Pak een kop thee en lees mee!
Wat is het nou, chicklit of feelgood? Het zijn twee termen die nog wel eens door elkaar worden gehaald, maar beiden hebben het over hetzelfde genre.
Chicklit is een nogal verouderde term. Vijftien jaar geleden was het nog vol in gebruik, maar nu word ik er eerlijk gezegd een beetje kriebelig van als mensen dat woord gebruiken. ‘Lianne heeft een chicklit geschreven!’ of ‘Ik schrijf een chicklit!’ Zelfs gisteren nog, toen ik in een online meeting zat en er een poll uitging: in welk genre schrijf jij? Wat denk je? Juist, chicklit in plaats van feelgood. Nee, ik schrijf geen chicklit, maar bij gebrek aan betere opties had ik die toch maar aangeklikt.
Waarom ik het geen fijn woord vind? Het is in principe gewoon een ander woord voor feelgood, maar toch voelt het niet hetzelfde. Bij chicklit denk ik vaak aan die Bridget Jones- en Sex and the city-achtige verhalen, over vrouwen wiens leven in het teken staat van schoenen, wijn drinken en de juiste man te vinden. Daar draait hun leven om, de juiste man vinden. Vaak vrouwen die het helemaal gemaakt hebben in The City, de mooiste appartementen hebben en alleen maar Gucci-tassen en Prada-jurkjes in hun kast hebben hangen. Oftewel: geen erg realistische personages, als je herkenbaarheid wilt in je verhaal.
Dit waren verhalen die wellicht vijftien jaar geleden aan de orde van de dag waren, maar anno 2020 is het hele genre gelukkig veranderd. Het genre ‘chicklit’ werd ‘feelgood’. Het woord zegt het al: verhalen waar je je goed bij voelt. Verhalen waarmee je je met het hoofdpersonage kan identificeren, alsof het je beste vriendin is. Meiden en vrouwen die écht iemand zijn en een ontwikkeling doormaken, en die zien dat het leven echt niet alleen maar draait om wijn, shoppen en onbereikbare mannen.
Dus zoals deze community het ook zegt: feelgoodboeken. Géén chicklit. En als iemand die term nog gebruikt, wijs ze er dan vriendelijk op. Alleen zo kunnen we dat vooroordeel over dat voorspelbare clichégenre laten verdwijnen 🙂
Liefs,
Lianne
Wil jij ook lid worden van de feelgoodboeken-community? Ga dan naar de website van auteur Nanda Roep of naar de Facebook-groep van Feelgoodboeken en meld je aan. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat boeken van vrouwelijke auteurs lager gewaardeerd worden dan die van mannelijke auteurs. Met die insteek is Feelgoodboeken.nl opgericht. Voor vrouwen en door vrouwen die graag feelgood lezen en schrijven. Droom lekker weg in een heerlijk romantisch boek dat, het zegt het al, makes you feel good!
Zou jij ook graag een feelgoodroman willen schrijven? Meld je aan voor mijn feelgood-academy!
Geef een reactie