Mijn eerste publicatie in de media. Niet wat ik verwachtte…

Ik vind het eng om dit verhaal te delen, maar ik doe het toch. Zodat iedereen weet hoe het zit en weet dat Kwetsbaar verliefd een romantische feelgood is. Een liefdesverhaal. En niets anders.

Dolblij was ik, toen ik een berichtje kreeg over dat het Noordhollands Dagblad – afdeling Alkmaarsche courant – mij wilde interviewen over mij als schrijver en het boek Kwetsbaar verliefd. Wauw, mijn allereerste keer in de media, met mijn boek! Vorige week kwam er een journalist voor het interview en een dag later een fotograaf voor een goede foto. Afgelopen vrijdag kwam het er dan eindelijk. Donderdag zat ik helemaal in mijn nopjes, voornemens om die krant de volgende dag extra te gaan kopen om mij te zien shinen. Tot ik een mailtje binnenkreeg: ‘Waar kan ik je boek ‘Neukzin’ bestellen?’

Huh? Neukzin?

Laat ik eerst even wat milde spoilers uitleggen. In Kwetsbaar verliefd komen (om het netjes te houden) een aantal erotisch getinte scènes en opmerkingen in voor (‘neukzin’ is dus één van die opmerkingen). De journalist die bij mij thuiskwam voor het interview had keurig netjes zijn research gedaan en het boek doorgelezen. Dus ja, er kwamen wat van die scènes en opmerkingen ter sprake. Geheel onschuldig, verder. Tot ik donderdagavond dat mailtje van die man van middelbare leeftijd in mijn inbox vond en hij me vrijdagochtend een linkje van het artikel doorstuurt. Met in de koppen dingen als: ‘Schrijft over seks en neukzin’.

Hoe het toen verder ging? Ik was eigenlijk aan het werk, maar kon niet anders dan huilend een collega opbellen en zeggen dat ik slecht nieuws had gekregen (letterlijk) en niet in staat was om mijn route af te maken. Ik zat in mijn auto en er ging van alles door me heen. Kwetsbaar verliefd werd gewoon neergezet als seksboek en iedereen in Alkmaar ging dit lezen. Ik voelde me alsof ik een beroemdheid was waarover reputatieschendend nieuws en grote leugens werden verspreid.

Het daadwerkelijke artikel

Gelukkig kreeg ik het artikel algauw als PDF doorgestuurd (ik kon het op die website namelijk niet lezen omdat je daarvoor een abonnement moest hebben) en kon ik het hele artikel lezen in plaats van alleen de koppen. En gelukkig viel het achteraf mee. Het artikel zelf was gewoon alles wat we besproken hadden, alleen de koppen waren schrikbarend. De schuld van de koppenmakers (dat is een beroep, blijkbaar), die de ‘interessantste’ stukjes in de koppen zetten. Alles voor de views en om lezers aan te trekken. Maar niet de lezers die ik wil, dus. Aangezien ik nu erg bang was geworden voor geile oude mannen in mijn inbox.

Tot mijn grote opluchting is het tot nog toe bij die ene gebleven, maar toch. Ik had me de ervaring over mijn eerste publicatie toch wel heel anders voorgesteld. Ik zag het al voor me: het artikel doorsturen naar al mijn familie en vriendinnen en groot op mijn socials zetten, maar ik heb het nog met niemand durven delen.

Oké, ik stond echt levensgroot (met twee volle pagina’s) in het regionale nieuws van 13 november, maar of ik daar nou zo blij mee moet zijn aangezien de koppen een heel ander genre suggereren… ik weet het nog niet zo goed. Hopelijk is mijn volgende media-artikel wat minder shocking en kan ik die wel vrolijk met iedereen gaan delen.

Wat zou jij hiervan vinden of wat zou jij doen als dit jou zou overkomen?

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Delen:

16 Reacties

 1. 17 november 2020 / 07:59

  Ik vind het heel naar dat je dit is overkomen en ik kan me voorstellen hoe je je hebt gevoeld. Ik zou precies hetzelfde hebben gevoeld. Zo jammer dat ze de koppen zo hebben neergezet. Ik hoop dat je boek meer de aandacht gaat krijgen wat het verdiend!

  • Lianne
   Auteur
   17 november 2020 / 13:56

   Ja dat komt zeker goed! Ik heb het volgende artikel al gezien en dit is wel een hele mooie gelukkig 🙂

 2. 17 november 2020 / 08:37

  Aah, ik zou dat ook echt heel rot vinden. Misschien kan je bij je volgende interview vragen of je het van tevoren mag lezen. Dat is helemaal niet raar. Sommige eindredacties/koppenmakers gaan inderdaad nogal los op koppen en quotes.

  • Lianne
   Auteur
   17 november 2020 / 14:03

   Ja helaas, alles voor de views. Jammer dat het zo moet, maar gelukkig is niet iedereen zo!

 3. 17 november 2020 / 08:40

  Ah jeetje, wat naar zeg! Ik kan me voorstellen dat je door dat berichtje even helemaal in de stress schoot en je zo rot voelde. Wat kunnen koppenmakers dan toch onhandig uit de hoek komen, puur en alleen voor sensatie… Gelukkig was het artikel zelf wel prima. Maar zo’n kop verpest dan toch helaas alles 🙁 Heb je er nog een mailtje over gestuurd naar de krant? Ik zou er zeker iets over zeggen.
  Ik hoop heel hard dat Kwetsbaar Verliefd snel van de media krijgt wat het verdient: een mooi artikel over een heel mooi boek en over een getalenteerde schrijfster die enorm hard heeft gewerkt om haar droom waar te maken <3

  • Lianne
   Auteur
   17 november 2020 / 14:04

   Ik denk dat ik de krant inderdaad even een mailtje stuur. Dit is natuurlijk toch wel jammer. Gelukkig wordt het volgende artikel veel beter, zoals het hoort 🙂

 4. 17 november 2020 / 08:51

  Wat ontzettend naar! Ik zou ook echt geschrokken zijn en kan mij voorstellen hoe je je voelt. Misschien kan je zoals Shirley hierboven zegt, voor de volgende media interview vragen (of gewoon eisen) of je het interview vooraf mag lezen. Dan heb je de regie nog degelijk in eigen handen! Je hebt daar echt wel het recht toe. Ook zou je de journalist een bericht kunnen sturen dat je het jammer vind dat ze met zo’n kop komen wat heel erg misleidend is voor het verhaal. Ik hoop dat je boek bij andere media beter de aandacht krijgt die je verdient 💗

  • Lianne
   Auteur
   17 november 2020 / 14:05

   Ja ik dacht ook dat ze het vooraf altijd door zouden sturen, maar dat hadden zo dus niet gedaan. Misschien is dat overal anders. In ieder geval is het nu ook weer een ervaring die ik rijker ben en kan het vanaf nu alleen maar beter worden (hoop ik) 🙂

 5. Johanna
  17 november 2020 / 09:17

  Heel naar voor je, dat heb je niet verdient. En ja de koppen hebben vaak niets of bijna niets met de inhoud te maken. Vraag een bekende om een ingezonde brief naar de krant te sturen, dat ze het boek onterecht besproken vindt, of zo. Verder weet je natuurlijk nooit wie en waarom ze je boeken lezen, dus ga daar afstandelijk mee om. Ik vind het leuk dat je aandacht in de media krijgt en je boek is ook leuk!

  • Lianne
   Auteur
   17 november 2020 / 14:06

   Dat is ook een hele mooie tip, ga ik zeker doen, dank je wel! 🙂

 6. 17 november 2020 / 22:05

  Wat mega klote dat het zo is geplaatst.. dat is altijd zo naar aan een interview. Ze maken het ‘te spannend’ in de zin van dingen verdraaien of andere gekke dingen plaatsen die aandacht trekken. Hopelijk komt het volgende interview wat beter uit waardoor je het met iedereen wil en kan delen.

  • Lianne
   Auteur
   18 november 2020 / 11:36

   Ja dat hoop ik ook!

 7. 18 november 2020 / 09:25

  Ik had al een stukje meegekregen via Instagram, maar wat is dit rot zeg! 🙁 Ik zou ook zo boos en verdrietig zijn! Echt belachelijk dat ze het artikel zonder jouw goedkeuring hebben geplaatst. Ik snap wel dat je hierdoor het artikel niet vol trots hebt gedeeld, en dat is natuurlijk superzonde.

  • Lianne
   Auteur
   18 november 2020 / 11:36

   Ja helaas, maar gelukkig wordt het volgende artikel al wat beter 🙂

 8. 18 november 2020 / 11:44

  Jeetje wat naar voor je zeg! Wat jammer dat sensatiekoppen belangrijker zijn voor een krant dan een getrouw artikel.

  • Lianne
   Auteur
   18 november 2020 / 11:50

   Ja helaas… Alles draait om views en lezers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *