Meer rust? Tips om te gaan mediteren!

Door alle drukte vind ik het soms lastig om rust te vinden en het overzicht te behouden in wat nou echt belangrijk is. Daarom ben ik het afgelopen week weer gaan doen: mediteren! Bewust een rustmoment pakken en al je gedachten uit je lichaam verbannen. Een zijn met jezelf, je ademhaling en het gevoel in je lichaam. En nee, dat hoeft echt niet zweverig te zijn. Ik geef je een aantal tips om te gaan mediteren.

5 Tips om te gaan mediteren

1. Wanneer en hoe vaak

Voor de één werkt dit ’s ochtends het beste, voor de ander juist ’s middags en weer een ander mediteert ’s avonds het liefst. Ik mediteer het liefs ’s ochtends, omdat mijn hoofd dan nog relatief leeg en rustig is. ’s Avonds zit ik vaak al vol met gedachten en ben ik moe, waardoor dat bij mij niet werkt. Ik mediteer ook maar 2-3 keer per week, alleen als ik ’s ochtends niet hoef te werken. Dan kan ik rond een uur of 10 even lekker die rust voor mezelf pakken en dan gefocust met andere opdrachten en projecten verder gaan. Maar misschien vind jij dat nog wat veel en is 1 keer per week voor nu genoeg voor je. Of wil jij het juist elke dag proberen? Het kan en mag allemaal. Het belangrijkste om te beginnen met mediteren is dat jij doet wat je fijn vindt!

2. Wees niet te ambitieus

Als je het nog nooit gedaan hebt, moet je natuurlijk niet meteen al op een bergtop gaan zitten om voor een uur je ogen dicht te doen, maar bouw het op. Begin eens met 5 minuten, met een timer. Ik zet de timer altijd standaard op 5:05, zodat ik nog 5 seconden de tijd heb om even goed te gaan zitten en dan ook echt 5 minuten aan een stuk kan mediteren. Gaat dit goed? Dan kun je het uitbouwen naar 10 minuten. Zo kun je steeds verder gaan op een manier die voor jou goed voelt. En misschien blijft het bij die 5 minuten, dat is ook prima. Standaard 5 minuten mediteren is al heel goed voor je gezondheid!

3. Mediteer met muziek

En dan heb ik het niet over muziek waarvan je eerder los wilt gaan in de discotheek, maar van rustige meditatiemuziek. Op YouTube zijn zat van die cd’s met ontspannende muziek te vinden. Ze zijn vaak te herkennen aan natuurplaatjes of plaatjes met een Aziatisch thema. Ik doe dit ook wel eens en ik merk echt dat ik me dan veel meer concentreer op het mediteren, omdat je je focus legt op de muziek en niet op al die duizend gedachten in je hoofd. Zoek een muziekje op wat ongeveer de tijd is van hoelang je wilt mediteren en ga lekker zitten. Luister naar de muziek en voel je ademhaling!

4. Focus op je ademhaling

Mochten er toch nog wat gedachten tussendoor schieten? Trust me, je bent niet de enige! Ook ondergetekende ervaart dit probleem. Wat ik dan doe? Meteen de focus weer proberen te leggen op mijn ademhaling. Wat nog beter werkt is bij elke in- en uitademing standaard aan een mantra te denken. Van een coach kreeg ik ooit een mooie: bij elke inademing denk je bij jezelf: Ik ben liefde. En bij elke uitademing denk je: Ik geef liefde. En laat die adem doorvoeren naar je hart. Blijf dit herhalen, tot je rustig wordt. Laat die energieslurpende, onzekere gedachten hun kop maar houden.

Voor wat extra zen-gevoel steek ik voordat ik ga mediteren vaak een kaarsje en een geurstokje aan; super fijn!

5. Gooi niet meteen de handdoek in je ring

Soms heb je van die dagen dat het niet zo lekker gaat en zelfs liefdesmantra’s aan jezelf niet helpen. Ik heb ook wel eens dagen waarop ik niet zo lekker heb gemediteerd, omdat er toch steeds gedachten bleven komen. Dat is niet erg. Ik heb het dan tenminste geprobeerd en morgen is er weer een dag. Gooi dus niet meteen de handdoek in de ring met de gedachte: ik kan het toch niet, ik heb hier geen rust voor. Iedereen heeft minder goede dagen. Niks is goed of fout en mediteren gaat niet volgens regels of een boekje. Dat je het probeert, en er daadwerkelijk voor gaat zitten, is al een mooie stap naar wat meer rust in je leven!

Mediteer jij ook wel eens? Laat het me weten in een reactie hieronder, ik ben benieuwd!

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Wauw, mijn allereerste keer in de media, met mijn boek Kwetsbaar Verliefd! Donderdag zat ik helemaal in mijn nopjes, voornemens om die krant de volgende dag extra te gaan kopen om mij te zien shinen. Tot ik een mailtje binnenkreeg: ‘Waar kan ik je boek ‘Neukzin’ bestellen?’

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *