5 schrijftips voor beginners

Ik vind het als schrijfcoach leuk om mijn kennis en vaardigheden met anderen te delen, zodat zij ook kunnen beginnen met het waarmaken van hun droom: een boek schrijven! Heb jij ook de ambitie om een boek te gaan schrijven? Wacht niet langer, met deze 5 schrijftips voor beginners gaat dat jou zeker lukken! Meer tips nodig? Volg dan gewoon mijn blog, want regelmatig post ik een artikel met tips over alles wat met schrijven te maken heeft!

Wil jij een boek schrijven? 5 schrijftips voor beginners

1. Stel jezelf doelen

Bedenk jezelf dat het schrijven van een boek tijd kost en dat je er heel veel vrije tijd in zal steken. Dus stel jezelf doelen waar je aan wil werken, maar wel écht concrete doelen. Ik heb voor mijn manuscript als doel gesteld dat ik de eerste versie voor de kerst klaar wilde hebben, en dat is me gelukt. Met zo’n soort doelen kom je verder.

2. Schrijf waar je hart ligt

Schrijf, vooral tijdens je eerste verhaal, over dingen die dicht bij je liggen. Maak het niet meteen te moeilijk door je hoofdpersonage voor de FBI te laten werken, maar blijf dicht bij je eigen werk, of ander werk wat je ooit gedaan hebt. Dat is voor jou herkenbaar en veel makkelijker om over te schrijven. Niet alleen werk, geef je hoofdpersonages een liefdesobject wat zelf ook jouw type is, laat ze alleen het soort eten lusten dat je zelf ook lust en laat ze niet voetballen, postzegels verzamelen of schaken als jij daar zelf niks aan vindt. Hoe dichter je het bij jezelf houdt, hoe herkenbaarder, hoe meer waarheidsgetrouw en hoe leuker je verhaal is. Dat gaan lezers ook meteen merken. En als je wat meer ervaring hebt, kan je wat research gaan doen over ander soort werk of hobby’s.

3. Zoek veel tips en tricks op over schrijven

Wil je weten wat de criteria zijn om je meesterwerk op te sturen naar een uitgever? Typ het in op Google en je krijgt een schat van pagina’s met informatie. Bestel boeken zoals Schrijven Kreng! van Lisette Jonkman, De schrijfbijbel of Hoe schrijf je een bestseller? van Maria Genova. Kortom: Zoek dingen op en doe alles wat je er maar mee kan helpen een goede auteur te worden.

4. Maak personagedossiers en een tijdlijn

Dit is iets wat mij enorm geholpen heeft tijdens het opschrijven van mijn verhaal. Heb je een verhaal in je hoofd wat je wil vertellen, maar heb je alleen nog maar een trailer met allemaal losse stukjes in je hoofd en nog geen hele, doorlopende film? Ga er eens goed voor zitten en werk eerst de karakterdossiers uit. Zo’n soort dossier dat leraren vroeger voor je bijhielden, zeg maar. Persoonlijke gegevens, hobby’s, zwakheden, noem maar op. Hoe ziet je personage eruit? Wat is er vroeger met hem/haar gebeurd? Als je dat allemaal weet en opgeschreven hebt, kun je aan de tijdlijn beginnen. Een heel handig, en vooral heel simpel hulpmiddel. Je tekent gewoon een lijn in het midden van je blad en je schrijft er van begin tot eind in grote lijnen wat er allemaal moet gebeuren in het verhaal. Een handige houvast en vooral fijn als je even niet meer weet hoe het verder moet.

5. Denk niet: ik kan het niet/het lukt me toch niet

Met die (immers zo vaak gehoorde) smoes moet het eens afgelopen zijn! Oké toegegeven, ik dacht het ook.  Maar de droom om écht een verhaal te gaan schrijven werd te groot en op een gegeven moment ben ik er gewoon voor gegaan. Ik heb iemand om hulp gevraagd, ben ervoor gaan zitten en ik ben het gewoon gaan doen. En zo heb ik binnen vier maanden een heel verhaal geschreven, laten proeflezen, herschreven, laten redigeren en opnieuw herschreven. Nu ben ik al bijna 4 jaar verder en ik heb zoveel geleerd, én ik heb mijn eigen boek Kwetsbaar verliefd uitgeven.

Dus nee, niks ‘ik kan het niet’. Als ik het kan, dan kan jij het ook! Als je het echt graag wilt, dan weet ik echt wel zeker dat het je gaat lukken. En al helemaal met deze 5 schrijftips voor beginners. Plant mijn tips in een tuintje in je hoofd en laat het groeien tot je eerste, echte verhaal. En ga voor datgene wat je graag wilt!

Zou jij ook ooit een boek willen schrijven of heb je er al een geschreven?

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Mijn droom is uitgekomen: mijn eerste boek is een feit!

Volg:
Delen:

21 Reacties

  • Lianne
   Auteur
   1 augustus 2019 / 10:59

   Dank je! Ja herhaling is altijd goed 🙂

 1. 30 juli 2019 / 22:35

  Het lijkt me fantastisch om ooit een boek te schrijven, maar ik denk dat dat te hoog gegrepen is. Ik vind dat ik kan schrijven, het is al jaren mijn werk, maar een boek schrijven is een vak apart. Wie weet ooit, dromen mag.

  • Lianne
   Auteur
   1 augustus 2019 / 11:00

   Kijk maar naar de laatste tip 😉 Iedereen kan het, dus jij ook! Misschien voor ooit. Als je het echt graag wil, bestaan er geen smoezen. Als je hulp nodig hebt, mag je mij als schrijfcoach altijd om hulp vragen!

 2. 30 juli 2019 / 22:58

  Wat een super handige tips! Toevallig had ik het er vandaag nog over met mijn vriend: het lijkt me echt heel tof om ooit een eigen boek uit te brengen. Maar ik ben nu eerst bezig met een e-book 😀

  • Lianne
   Auteur
   1 augustus 2019 / 11:00

   Wat gaaf dat jij ooit een boek wil schrijven! Dit zijn dan zeker tips waar je veel aan hebt 🙂

 3. 31 juli 2019 / 08:18

  Hele mooie tips die ik zeker ga opvolgen. Ik moet mijzelf echt een doel stellen, anders komt er niets van terecht. Voor mijn personages heb ik een soort “flowchart”uitgewerkt (ooit heb ik daar een blog over geschreven) en die haal ik er altijd bij tijdens het schrijven.

  • Lianne
   Auteur
   1 augustus 2019 / 11:01

   Fijn dat je wat aan de tips hebt! Een doel is echt handig om naartoe te werken. Die flowchart zal ik eens op je blog opzoeken!

 4. 31 juli 2019 / 09:14

  Wat een superhandige tips. Ik schrijf zelf enkel blogartikelen dus personagedossiers komen er bij mij niet aan te pas, maar het klinkt wel als een fijne ondersteuning.

  • Lianne
   Auteur
   1 augustus 2019 / 11:02

   Ook voor blogartikelen is dit een mooi artikel! Je kunt deze tips eigenlijk overal voor gebruiken, zelfs ervaren schrijvers halen hier misschien nog tips uit.

 5. 31 juli 2019 / 15:34

  Tof dat je aandacht geven aan schrijven! Ik ga je tips zeker volgen, ook al heb ik al wat boeken geschreven. Schrijven is een kunst die je volgens mij nooit helemaal leert!

  • Lianne
   Auteur
   1 augustus 2019 / 11:03

   Ik zei het inderdaad hierboven al, zelfs ervaren schrijvers kunnen van alle tips nog leren. Leuk dat je de schrijfblogs gaat volgen! Ik hoop dat je er zeker wat aan hebt 🙂

 6. 2 augustus 2019 / 09:23

  Dank je wel voor de goeie tips! Zou het zeker leuk vinden als er vaker blogs over schrijven gaan komen.

  (Reminder om ook maar weer eens met mijn schrijfcursus aan de slag te gaan… 😉 )

  • Lianne
   Auteur
   2 augustus 2019 / 14:15

   Leuk dat je vaker schrijftips zou willen zien! Volgens mij zijn er veel mensen met die behoefte. Gaat dus zeker goed komen 🙂 Hopelijk zijn ze een goede stok achter de deur voor je!

 7. 2 augustus 2019 / 17:30

  Fijne tips! Ik merk inderdaad zelf ook dat als ik een genre schrijf dat eigenlijk niet zo goed bij me past dat ik véél sneller afhaak.

  • Lianne
   Auteur
   6 augustus 2019 / 10:38

   Dat is sowieso waar, omdat je dat toch minder leuk vindt. Je moet altijd schrijven wat je leuk vindt en uitvinden welk genre het best bij je past. Als je dat moeilijk vindt kan ik je daarbij helpen, als je wilt 🙂

 8. Rian
  30 augustus 2019 / 14:59

  Lianne, wat schrijf je toch heerlijk! Ik lees je artikelen zo weg ?
  Ik ga je tips in een tuintje jn mijn hoofd planten en wie weet wat ervan komt!

  X Rian

  • Lianne
   Auteur
   30 augustus 2019 / 15:18

   Dank je wel Rian! Hopelijk heb je iets aan de tips 🙂 Je mag altijd om hulp vragen!

 9. Frederique
  14 september 2020 / 16:48

  Wat een goede tips, ik heb je een hele tijd geleden al gevonden op social media maar toen kwam mijn schrijven op een laag pitje. Nu toch weer een idee en kriebels om te gaan schrijven. Met deze tips kan ik zeker een goed begin gaan maken!

  • Lianne
   Auteur
   14 september 2020 / 16:55

   Wat fijn dat je er iets mee kunt Frederique! En leuk dat het schrijven weer begint te kriebelen! Veel succes 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *