Hoe beveiligd ben jij nou echt? + tips tegen cybercrime!

Laatst was ik bij een hele interessante informatieavond. Namelijk over hackers, cybercrime en hoe het kan dat zoveel mensen slachtoffer worden van identiteitsfraude. Cybercrime is een onderwerp wat echt hot-topic is en waar iedereen, van alle leeftijdcategorieën, mee te maken kan krijgen. Ik vond het een hele leerzame avond en dat gaf meteen inspiratie voor dit artikel. Om jou, lieve lezer, bewust te maken van de gevaren die ons ever-present digitale leven met zich mee kunnen brengen.

Zo erg is het toch niet?

Het kan best dat je denkt: wat kan mij nou eigenlijk helemaal gebeuren? Ik ben een brave burger. Ik doe geen shady dingen en ik heb niets te verbergen! Volgens Maria, zij begeleidde de informatieavond, zit ongeluk in een klein hoekje. Iedereen kan er slachtoffer van worden. Ja, ook jij. Er zijn verhalen bekend van mensen die in de gevangenis terecht zijn gekomen terwijl ze niks hadden gedaan. Alleen maar omdat er criminele activiteiten hadden plaatsgevonden onder hun naam. Zij waren het slachtoffer van identiteitsfraude. Criminelen waren met (een kopie van) hun ID of paspoort aan de haal gegaan en hebben bijvoorbeeld een heel drugslab op kunnen zetten, onder díe naam. Shocking, maar waar. Kan jou ook gebeuren.

Cybercrime: wat kun je doen om te zorgen dat het jou niet overkomt?

Gelukkig heeft Maria ook een aantal goede tips gegeven om er alert op te zijn dat jou (hopelijk) niet overkomt. Hier een klein aantal tips met wat je kunt doen bij verschillende soorten fraude:

Webshopfraude

Hier hebben we allemaal wel eens over gehoord. Spullen worden niet geleverd terwijl je wel betaald hebt en als je een klacht in wil dienen, is de winkel ineens verdwenen. Waar kun je op letten?

 • Als de prijs te mooi is om waar te zijn, is dat vaak ook zo. Laat je niet misleiden!
 • Zoek van tevoren recensies over deze webshop.
 • Webshops moeten aangesloten zijn bij een keurmerk, hier staat ook een plaatje van op de site. Alhoewel criminelen dit natuurlijk ook gewoon netjes kunnen knippen en plakken. Het beste is om naar de website van het keurmerk te gaan en in de zoekbalk op te zoeken of de webshop daar wel echt ingeschreven staat.
 • Let op beperkte contactmogelijkheden op de site. Staat er nergens een e-mailadres of een klantenservicenummer wat je kunt bereiken? Niet doen. Ga dan toch maar shoppen bij Bol.com.

Identiteitsfraude

Dit is wat ik hierboven al benoemde: iemand gaat met jouw identiteit aan de haal. Je grootste nachtmerrie! Gelukkig is er wat tegen te doen:

 • Vertrouw niks of niemand zomaar met je ID. Ook al is het hotel waar je in verblijft nog zo goed en betrouwbaar. Maria zei dat zelfs de beste hotels nog gehackt kunnen worden waardoor criminelen dus toegang tot al die gekopieerde ID’s van de gasten krijgen. Maak voor hotels en bedrijven een kopie van je legitimatiebewijs via de KopieID app. Hier kun je bijvoorbeeld met zwarte balkjes je burgerservicenummer doorhalen, zodat de kopie voor criminelen niets waard is.

Phisingmails

Het o zo ‘betrouwbare’ mailtje van een energieleverancier waar je bij aangesloten zit, met als verzoek een rekening te betalen via onderstaande link. En als je daarop klikt, hebben hackers al meteen toegang tot je account. Maar hoe onderscheid je die phishingmails van echte mails?

 • Klik nooit op de link, maar op de afzender van de mail. Dat kan geen kwaad, want daar zit geen virus in. Vaak zijn het hele vreemde accounts, al dan niet uit het buitenland afkomstig.
 • Zweef altijd even met je muis op de link zonder te klikken. In het balkje onderin kun je het webadres zien.
 • Log zelf in op de (juiste) website van de energieleverancier en zoek de factuur op.
 • Let op het e-mailadres. Dit is een ander domein dan de echte site. Een koppelteken, zoals -, is vaak fout.

Hacken

Vroeger probeerde ik voor de grap wel eens op MSN het goede wachtwoord in te vullen op het adres van mensen die ik haatte (zonder succes). Maar geloof me, echt gehackt worden door criminelen met verstand van zaken (en kraken), is serious business. Hoe zorg je dat je computer/telefoon veilig blijft?

 • Yes, ook ik maak me hier schuldig aan. Meldingen van updates wegklikken omdat het me nu niet (of nooit niet eigenlijk) uitkomt. Toch moet je er eigenlijk juist wel op klikken, zodat je apparaat weer helemaal beveiligd, opgeschoond en up to date is. Klik wel alleen op updates die binnenkomen via je eigen computersysteem, nooit via e-mail of websites.
 • Klik, als je ergens een nieuw account hebt aangemaakt, altijd op wachtwoord nooit onthouden.
 • Maria had een plaatje van een lijst met wachtwoorden en binnen hoeveel tijd die te hacken zijn. Shocking fact: alle woorden uit het woordenboek zijn binnen 7 seconden te hacken! Ook Bloempje123 of de naam van je eerste vriendje zijn geen succes (wel voor de hacker, maar niet voor jou). Wat voor wachtwoord moet je dan nemen? Volgens Maria gewoon een hele zin! Dat hoeft maar heel eenvoudig, zoals: Ikzitnuopmijnlaptopergensopinteloggen. Of Naastmijstaateentafelmeteenkopjethee. Of Ikhebvandaagechteenhelevervelende***daggehad! (Niet mijn wachtwoord, hoef je dus niet te proberen.) Dit duurt voor hackers, houd je vast, miljoenen jaren om te kraken! Echt waar, zinnen zijn onhackbaar. En niet eens moeilijk te onthouden. Dus, je weet wat je na het lezen van dit artikel te doen staat 😉

Wifi

Het zal je verbazen, maar zelfs openbare wifi-netwerken zijn niet te vertrouwen. Op de locatie van de lezing was er een openbare wifi-verbinding aanwezig, en er was een professionele hacker aanwezig (eentje van de goede kant) die precies kon laten zien hoeveel mensen erop hebben ingelogd en wat voor whatsappjes er allemaal verstuurd waren. Zelfs eentje met een foto van een creditcard. Ai. Ja, dat was echt shocking. Zoals zoveel op die avond. Hier zijn de goede hacker zijn tips voor veilig wifigebruik:

 • Gebruik geen openbare wifi, altijd eentje met een beveiliging/ wachtwoord (ja, zelfs wifi in de trein kan eigenlijk niet).
 • Verwijder openbare netwerken uit je telefoon.
 • Tegenwoordig is 4G een goede optie als internetverbinding. En ook altijd beschikbaar.

Zo, hele mond vol! Ik heb zoals je kunt zien veel aantekeningen gemaakt om met veel handige tips en inspiratie weer naar huis te gaan. Hopelijk heb jij hier nu ook wat van opgestoken!

Heb jij al ooit te maken gehad met cybercrime?

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Delen:

13 Reacties

 1. 11 oktober 2019 / 09:33

  Wat een handige tips! Dankjewel 😀

  • Lianne
   Auteur
   11 oktober 2019 / 11:43

   Graag gedaan! 🙂

 2. 13 oktober 2019 / 09:51

  Wat een interessant artikel! Volgens mij ben je inderdaad veel sneller te hacken dan je denkt. Wel schrikken om te horen dat zelfs openbare wifinetwerken eigenlijk niet veilig zijn. Ik zit bijna dagelijks op het netwerk in de trein of bus. Misschien toch maar wat vaker mijn hotspot aanzetten dus. De tip over een zin als wachtwoord gebruiken, heb ik ooit van een date te horen gekregen die ik professioneel hacker was. Sindsdien gebruik ik overal zinnen als wachtwoord. Kost wat typwerk bij elke keer inloggen, maar is wel net wat veiliger.

  • Lianne
   Auteur
   13 oktober 2019 / 10:50

   Ja echt, het was echt een eye-opener! Nu wil ik mijn telefoonabonnement gaan aanpassen zodat ik overal gewoon 4G heb en mijn hotspot aan kan zetten. Haha, waar die dates soms toch al niet handig voor zijn 😉

 3. Arne
  17 oktober 2019 / 10:46

  Ik zou op de foto van je ID ook de datum en de ontvanger als watermerk neerzetten. Dan kan een potentiële hacker hem niet later gebruiken en voor niemand anders!

  Zinnen zijn wel degelijk redelijk simpel te hacken door middel van een “dictionary attack”. Je moet juist een ‘onzin wachtwoord’ hebben met letters, cijfers, hoofdletters en speciale tekens door elkaar. In dat geval is het wel: Hoe langer hoe beter. Maar als de maker van de website zijn wachtwoordopslag goed beveiligt, is zelfs ‘1234’ niet te hacken, maar daar moet je nooit vanuit gaan :). (Dan moet de hacker tenminste niet gewoon je wachtwoord gaan raden)

  Goed lijstje verder! Er staan een aantal goede tips in!

  • Lianne
   Auteur
   17 oktober 2019 / 11:07

   Ook goede tips! Ik denk dat je als wachtwoord het beste een zin kan nemen in combinatie met cijfers, hoofdletters en andere tekens. Dan ben je het best beveiligd!

  • 17 oktober 2019 / 15:38

   Zinnen staan niet in een dicionary om een dictionary attack uit te voeren @Arne. Hoe lang duurt het voordat je een zin hackt zoals: ‘Ik ga binnenkort op vakantie naar B.’ Voor je dood bent, gaat het je in elk geval niet lukken, dus dat is best een veilig wachtwoord:).

 4. 9 november 2020 / 12:42

  • Wat fijn om te weten.
  • Al vast bedankt om het met ons te delen.

  • Lianne
   Auteur
   9 november 2020 / 14:42

   Graag gedaan!

 5. 12 november 2020 / 07:58

  Handige tips, ook van die app voor je ID 🙂

  • Lianne
   Auteur
   13 november 2020 / 13:32

   Fijn dat je er wat aan hebt!

 6. 13 november 2020 / 12:22

  Goeie tips, helaas dat het nodig is. Ik kreeg toevallig gisteren nog een phishingmail zogenaamd van mijn webhost. Ik wantrouwde het meteen (de afzender had een raar mailadres, wat er niet uitzag als een adres van webhost) en heb dan ook niets aangeklikt maar ben direct naar de site van mijn webhost gegaan. Maar je zal er maar wél intrappen of in een onbewaakt moment (druk, afgeleid etc.) er per ongeluk toch op klikken…
  En ik wist dat van de openbare wifi netwerken wel al, heb er ooit voor een opdrachtgever een artikel over geschreven, dus die gebruik ik nooit. Gewoon alleen altijd mijn 4g bundel.

  • Lianne
   Auteur
   13 november 2020 / 13:32

   Ja klopt, helaas. Goed dat je het op tijd hebt gezien! Verdachte of reclame-achtige mails open ik nooit. Openbare wifi gebruik ik ook nooit, 4G is gewoon prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *