Waarom ik eerst nooit een boek in eigen beheer wilde uitgeven, en het nu toch doe

‘Een boek zelf uitgeven? Nee, dat is niks voor mij. Ga ik niet aan beginnen.’ Dat hoorde je altijd uit mijn mond. Tot vorig jaar wellicht zelfs nog. Nooit had ik verwacht dat ik nu toch bezig zou zijn met een boek dat ik – jawel – helemaal zélf ga uitgeven. Waarom ben ik dan zo van gedachten veranderd? Dat lees je vandaag in deze blog.

Nooit zelf uitgeven

Eerst wist ik altijd zeker dat ik nooit een boek zelf zou uitgeven. Leek me te veel werk en te veel poespas die erbij kwam kijken. Zelf al die marketing en promotie doen en al die boek- en uitgeefaspecten uitzoeken. Nee, daar ging ik me niet aan wagen. Ook vroeg ik me af of ik al die kosten die ik zou maken er wel uit zou krijgen, omdat ik toch wel zeker wist dat er geen hond zou zijn die mijn zelfuitgave ooit zou kopen. En dat er, behalve wat familieleden en vriendinnen, verder niemand in geïnteresseerd zou zijn. Ik stel pas echt iets voor als auteur als ik bij een grote, bekende en succesvolle uitgeverij zit, dacht ik altijd. Waarom ben ik dan ineens zo omgeslagen van mindset?

Om eerlijk te zijn: dat dit boek er zou komen, was eigenlijk nooit de bedoeling. Ik had een kort verhaal geschreven voor de verhalenbundel Zomerdromen en daar moest het bij blijven. Maar ineens verscheen er nóg meer verhaal in mijn hoofd, dat er gewoon uit moest. Waarom dat is, daar vertel ik binnenkort in mijn allereerste Liannes Letter meer over. Dus als je die wilt ontvangen, samen met allemaal exclusieve informatie, zorg dan dat je je aanmeldt 😉

Ineens het zelf uitgeven-gevoel

En aan alles wist ik meteen dat ik dit zelf moest gaan uitgeven. Ook al zei een van mijn proeflezers laatst nog: ‘Dit boek is zó goed, dit moet je echt opsturen naar die en die uitgeverij!’ Hmm, nee. Voor het allereerst voelde ik daar eigenlijk niets voor. Op de eerste plaats duurt het dan waarschijnlijk nog maanden, al dan niet jaren voordat het boek eindelijk verschijnt, en daarbij is dit, gek genoeg, een zelfuitgave-verhaal. Net als dat ik Zomerdromen samen met veertien andere auteurs zelf heb uitgegeven. En toen dacht ik: als ik dat kan, waarom dan niet in mijn eentje?

Natuurlijk gingen er meteen weer onzekere gedachten door me heen. Ja maar, zou je dat wel doen? Zou er wel iemand zijn die het gaat kopen? Die erop zit te wachten? En nog belangrijker: Krijg ik al die kosten er wel uit? Maak ik er wel winst op? Straks geef ik er een godsvermogen aan uit en zie ik er niets van terug!

Slechte reputatie

Zelf uitgeven heeft nog altijd een beetje een slechte reputatie. Dat je constant afgewezen bent bij een uitgeverij omdat je boek slecht is, en het dan maar besluit zelf te doen, zodat je evengoed kunt zeggen dat je een boek hebt geschreven, en dat is dan dat. Maar waarom zou ik misschien nog wel járen gefrustreerd blijven wachten, keer op keer teleurgesteld worden door afwijzingen of van sommige uitgevers zelfs nooit meer een reactie terug krijgen, als ik nú een verhaal te vertellen heb dat ik nú graag wil delen met de rest van de wereld?

Laatst kreeg ik alwéér een afwijzing. En eigenlijk ben ik al die afwijzingen kotsbeu. Het frustreerde me, want ik wéét dat mijn verhalen en schrijfstijl goed genoeg zijn en dat mensen het leuk gaan vinden. Ik weet dat ik dit kan. Tot nu toe krijg ik alleen maar positieve recensies op Zomerdromen en mijn gratis e-book Ik haat je (maar niet heus). Er zijn echt heus wel meer mensen dan alleen ‘wat familieleden en vriendinnen’ die mijn boeken lezen.

Omgeslagen van mindset

Zo ben ik omgeslagen van mindset over het uitgeven in eigen beheer. Ik had nooit gedacht dat ik dat ooit zou gaan doen. Maar ik doe het. En weet je, eigenlijk vind ik het verrassend leuk om me te verdiepen in uitgeven, marketing en promotie. Ik leer er enorm veel van, en met die expertise wil ik binnenkort andere vrouwen helpen met het waarmaken van hun dromen.

Natuurlijk is het nog steeds mijn grootste droom om mijn werk ooit bij een uitgeverij onder te brengen. Ik ben nu begonnen met een verhaal dat ik wel weer naar een uitgever ga sturen. Zoals het er nu voor staat, wordt Kwetsbaar verliefd, zoals het boek heet, mijn enige boek in eigen beheer. Maar ik zeg nooit nooit. Ik heb natuurlijk nog een hele reeks ISBN’s liggen (die ik natuurlijk ook moest aanschaffen) en waarvan het zonde is als ik ze niet ga gebruiken. 😉

En natuurlijk gaan er nog steeds angstgedachten door mij heen: wil iemand het wel lezen omdat mensen standaard denken: ieuw, zelfuitgave? Krijg ik mijn hele oplage wel verkocht? Krijg ik al die kosten er wel uit? Maar gelukkig vertrouw ik nu meer op mezelf. Ik geloof in mezelf en in dit verhaal. Dus nu zeg ik elke dag tegen mezelf: ‘Ik kan dit, ik ga dit gewoon doen en ik ga dit gewoon rocken.’ Ik ga iedereen eens even laten zien dat zelf uitgeven niet van slechte kwaliteit hoeft te zijn. Ik ga voor 100 pre-orders en ik verkoop dit jaar nog mijn hele oplage. Ambitieus, maar ik ga er gewoon voor. Met hard werken bereik ik dat doel echt wel. Dat weet ik zeker!

En mocht ik dan alsnog het onzekere stemmetje horen dat twijfelt of me dat wel lukt, denk ik aan onze grote vriendin Elle Woods uit Legally Blonde. ‘What, like it’s hard?’

Ben jij ooit radicaal van gedachten veranderd?

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Delen:

13 Reacties

 1. 14 juli 2020 / 08:39

  Mooi dat het nu opeens wel voelt als de juiste keuze en tof dat je ervoor gaat. Heel veel succes!

  • Lianne
   Auteur
   14 juli 2020 / 10:48

   Dank je wel, het voelt zeker goed, dus ik ga er gewoon voor! 🙂

 2. 14 juli 2020 / 10:43

  Wat een geweldige keus, inspirerend om te lezen! Geloof in jezelf, dan kom je er wel :D.

  • Lianne
   Auteur
   14 juli 2020 / 10:49

   Dank je, wat mooi om te horen! Het is heel mooi dat andere mensen er zo positief op reageren, dus ik weet ook wel zeker dat het gaat lukken! 🙂

 3. 16 juli 2020 / 08:01

  Mooi om te lezen en zoals je weet, heb ik ook ervaring met het zelf uitgeven van een boek. Toch ga ik eerst proberen het boek dat ik nu schrijf, bij uitgevers aan te bieden. Kleine kans, maar dan heb ik het tenminste geprobeerd.

  • Lianne
   Auteur
   16 juli 2020 / 10:15

   Niet geschoten is sowieso altijd mis, dus goed dat je het evengoed probeert! Ik ga het binnenkort ook weer proberen, maar dan met een compleet ander verhaal.

 4. 17 juli 2020 / 12:17

  Leuk om te lezen! Ik vroeg mij inderdaad af toen ik op Instagram las over het zelf uitgeven, waardoor je van gedachten veranderd was. Dus leuk om te zien wat die mindset switch gegeven heeft.

  • Lianne
   Auteur
   17 juli 2020 / 12:53

   Ja ik dacht, ik wijd er even een artikel aan, omdat ik daar inderdaad nogal stellig in was. Goed gezien 🙂

 5. 31 juli 2020 / 09:16

  Wat een prachtig en inspirerend artikel, Lianne! En supergoed dat je je mindset hebt omgegooid en er nu toch voor gaat om zelf je boek uit te geven. Ik geef je groot gelijk dat je het heft in eigen handen hebt genomen door zelf je boek op de markt te brengen. Dat je manuscript niet is geaccepteerd door uitgeverijen zegt niets over de kwaliteit ervan. Misschien hebben de uitgeverijen net veel boeken uitgebracht of kiezen ze voor BN’ers die sowieso goed scoren (maar niet altijd goed kunnen schrijven). Je bent een supergoede schrijfster, dus jij komt er wel! En wie weet krabben de uitgevers zich nog een keer achter hun oren als ze straks zien hoe goed je boek het in eigen beheer doet 🙂 You go girl! Jij komt er wel!

  • Lianne
   Auteur
   31 juli 2020 / 23:00

   Bedankt voor je lieve reactie! Ja, ik ben blij dat ik deze keuze nu genomen heb en het voelt als de juiste keuze op het juiste moment. Ik weet dat al die afwijzingen niets zeggen over de kwaliteit van mijn verhaal. Eerlijk gezegd sta ik er zelf nogal versteld van waarom ze het met een originele synopsis en een goed verhaal nog steeds niet willen hebben, maar ach, ooit komt dat vast wel goed als ik dit debuut maak. Hopelijk gaan ze er ooit spijt van krijgen dat ze me hebben afgewezen, haha! 🙂

 6. 9 september 2020 / 14:46

  Ik kan me voorstellen dat het spannend is, maar daarom juist tof dat je het doet! En er zijn succesvolle schrijvers die alleen in eigen beheer uitgeven, dus waarom niet? Alleen het proces doorlopen lijkt me al enorm de moeite waard.

  • Lianne
   Auteur
   9 september 2020 / 15:07

   Daar heb je zeker gelijk in! Het is een heel tof proces, ook om het helemaal zelf te doen. Ik heb er veel van geleerd en ik had het zeker niet willen missen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *