10x wat wil ik op schrijfgebied allemaal bereiken?

Dit najaar komt eindelijk mijn eigen boek in de kast achter mij te staan!

Natuurlijk, ik schrijf graag, het is mijn passie. Dus naast dat ik nu bezig ben zelf een boek uit te geven (kan dat ook weer van de bucketlist) en al een verhalenbundel heb uitgebracht met meerdere auteurs, heb ik nog veel meer dromen op schrijfgebied waar ik (ooit) nog aan zou willen beginnen. Hier zijn tien dingen op schrijfgebied die ik graag nog eens zou willen doen.

1: Een contract bij een uitgeverij

Sowieso op één: het binnenkomen bij een uitgeverij en het binnenslepen van dat gedroomde boekcontract! Als mij dat voor mijn 30e zou lukken, ben ik een heel blij mens. Ik word volgende maand 28, dus ik heb nog iets meer dan twee jaar om dat voor elkaar te krijgen. Moet lukken toch? Hoop ik!

2: Mijn serie afschrijven

Nadat ik dan dat boekcontract binnen heb, lijkt het me eens tijd dat ik eindelijk mijn feelgoodserie af ga schrijven. Het wordt een trilogie. Ik heb al een heel verhaal in mijn hoofd zitten voor het tweede deel, waar ik anderhalf jaar geleden al een eerste versie van schreef tijdens NaNoWriMo, maar die wil ik volgend jaar gaan herschrijven. Ik heb ook al wat stukken geschreven voor deel drie, maar dat duurt nog wel even voordat ik die uit ga werken. Al nieuwsgierig? Hier kun je alvast een sneak peek lezen van deel 1!

3: Een non-fictie schrijven

Ik schrijf niet met de intentie alleen maar feelgoodboekjes te schrijven. Ooit wil ik ook eens heel iets anders gaan schrijven. Ik heb al een mooi idee voor een non-fictie. Dat idee kreeg ik toen ik een sessie bij een coach had en die me heel interessante dingen over het vrouwelijk gedrag vertelde. Daar wil ik (met behulp van haar expertise) ooit nog een boek over schrijven, omdat ik dat wel een boek waard vind.

5: Een misdaadroman schrijven

Ik zal je eens een geheimpje vertellen: ik heb ooit, toen ik begin twintig was, zo’n soort roman geschreven. (Met de nodige romantiek en sexiness natuurlijk!) Al heb ik dat nooit wereldkundig gemaakt, of zelfs maar aan iemand laten lezen. Het was de allereerste roman die ik ooit helemaal af schreef. Zonder plan, zonder tijdlijn, zonder personagedossiers. Ik begon eraan en voordat ik het wist had ik 77.000 woorden geschreven. Echt, ik zou niet meer weten hoe ik dat gedaan heb. Dat is misschien de reden waarom ik het nooit vertelde. Ik was er best wel onzeker over, en sommige dingen kloppen misschien ook niet helemaal. Ik denk niet dat ik het ooit ga publiceren, het is echt een verhaal voor mezelf. Maar een uitstapje naar dat genre zou ik best nog eens over willen doen. Nu durf ik dat wat beter aan, nu ik ook wat meer ervaring heb.

6: Een fantasyverhaal schrijven

Ik zou ik niet zijn als ik er geen romantisch of sexy tintje aan zou geven. Maar toch heb ik ooit een idee opgeschreven voor een feelgood met een vleugje fantasy. Geen Harry Potter-wereld, maar gewoon, de echte wereld met een touch die niet echt bestaat. Ik heb ooit twee hoofdstukken geschreven voor een verhalenwedstrijd, maar verder was ik niet gekomen. Dat verhaal wil ik dus ook ooit nog een keer helemaal gaan uitwerken en schrijven.

7: Songwriting

Iets anders dan de boekenschrijverij, maar ook iets waar ik me graag in wil verdiepen: het schrijven van mijn eigen liedjes. Naast schrijven zing ik ook heel graag. Nu minder vaak dan vroeger, toen ik nog toneelspeelde, maar ooit wil ik het weer op gaan pakken door middel van mijn twee passies te combineren: het zingen en schrijven. Ik heb ooit wel eens liedjes geschreven, maar de meesten waren helemaal niet goed. Ik wil ooit een cursus songwriting gaan doen, om de fijne kneepjes van het vak te leren.

8: Samen met iemand een boek schrijven

Oftwel co-writen, zoals dat zo mooi heet. Hetzelfde als wat Nicci French en de gezusters van Gastel doen. Het lijkt me heel leuk om samen met iemand (wel iemand die net zo into feelgood is als ik en waarmee het heel goed klikt) een verhaal te bedenken, uitwerken en schrijven. Naast dat het leuk en gezellig is, kun je ook weer veel van elkaar leren.

9: Op ‘schrijf’vakantie met een groepje

Gewoon met een gezellige groep schrijfsters ergens een huisje huren en met z’n allen gezellig schrijven en elkaar verder helpen met elkaars verhaal. Niet als een schrijfretraite (wil ik ook nog ooit organiseren trouwens, maar dat terzijde), waarin je zo’n verzorgde reis met allemaal schrijfoefeningen inbegrepen via een schrijfcoach boekt en moet wachten met wie je die week allemaal moet doorbrengen. Maar echt met een groepje andere schrijfsters die ik ken zelf zo’n schrijfvakantie maken. Ooit (als dit coronagedoe allemaal voorbij is) wil ik dat gaan doen. Zijn er al geïnteresseerden, misschien? 🙂

10: Een verhalenbundel maken met allemaal korte verhalen die ik ooit schreef

Ik heb nog best veel bestanden met korte verhalen opgeslagen staan, die ik ooit schreef voor bijvoorbeeld een schrijfwedstrijd, en daarna nooit meer iets mee gedaan heb. Ooit wil ik die gaan herschrijven, nog wat korte verhalen erbij schrijven en die uiteindelijk gaan bundelen, zodat ze niet alleen maar meer van mij zijn.

Nu ben ik benieuwd: wat is iets dat jij op schrijfgebied nog wilt bereiken?

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Delen:

12 Reacties

 1. 16 juni 2020 / 13:34

  Wat mooi om zo je dromen en doelen te lezen! Ik vind het echt leuk om je te volgen op deze reis! Heel toevallig staat er morgen een blogbericht bij mij ingepland waarin ik de update van mijn lifetime bucketlist (op schrijfgebied deel), dus wat ik nog wil bereiken kan je morgen op mijn blog lezen 😉

  • Lianne
   Auteur
   16 juni 2020 / 15:11

   Wat leuk om te horen! 🙂 En leuk dat er bij jou ook zo’n blog morgen op de planning staat, toevallig! Ik ga hem zeker lezen!

 2. 21 juni 2020 / 15:42

  Wat mooi om dit zo in een artikel te zetten 🙂

  • Lianne
   Auteur
   21 juni 2020 / 17:12

   Bedankt voor je leuke reactie 🙂

 3. 24 juni 2020 / 11:00

  Mooi om je dromen en doelen zo concreet op te schrijven! Zo kun je er echt mee aan de slag. Veelzijdig pallet heb je trouwens, erg leuk!

  • Lianne
   Auteur
   24 juni 2020 / 23:24

   Wat leuk om te horen! Dank je wel voor je lieve reactie 🙂

 4. 25 juni 2020 / 10:21

  Leuk dat je zoveel ambitie hebt! Ik wil dit jaar mijn eerste roman schrijven. Maar ik zei afgelopen week nog tegen m’n man dat het me ook wel leuk lijkt om een keer een groot fantasy verhaal te schrijven (of een serie). Maar ik denk dat dat pas kan als je in de gelegenheid bent om je weken af te zonderen (en nu, met een 9-jarige dochter is nog geen optie ;-))

  • Lianne
   Auteur
   28 juni 2020 / 01:07

   Wat leuk dat je je eerste roman wil schrijven! Wat een mooi doel 🙂 En ja, wat je zegt, dat zijn altijd van die smoezen. Als je iets graag wilt, is er geen beter moment om te beginnen dan nu 😉

 5. 28 juni 2020 / 15:48

  Wat een toffe schrijfdoelen allemaal! Ik vind je doel om een misdaadroman te schrijven ook supertof trouwens. Hoe leuk om eens iets totaal anders dan anders te schrijven. Ik weet haast zeker dat je ook dat geweldig goed kunt! Enne, hoe geweldig gaaf dat je boek binnenkort gewoon in de schappen staat. Je bent zó goed bezig, lieve Lianne. Ik weet haast zeker dat dat schrijverscontract er voor je 30e wel zal komen. Je bent een topper! <3

  • Lianne
   Auteur
   29 juni 2020 / 11:17

   Dank je! Ja het lijkt me heel tof om me daar ooit aan te wagen 🙂 Superlief, je reactie! Ik ben daar ook zeker wel van overtuigd dat het allemaal wel goed gaat komen! <3

 6. 30 juni 2020 / 07:26

  Wat leuk is dat . Vooral je eigen boek hebben is al iets.

  • Lianne
   Auteur
   30 juni 2020 / 19:40

   Dank je 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *