Vervroegd terug van vakantie door coronavirus

Bomen met bloesem, een mooi lichtpuntje. Gelukkig ook in Nederland.

Heel Nederland, de hele wereld zelfs, is in rep en roer. Overal lijkt het net een post-apocalyptische film. Iedereen merkt de radicale gevolgen die de verspreiding van het virus dat al onze levens verpest met zich meebrengt. Wij zaten veilig in Japan vakantie te vieren, tot onze terugvlucht van 1 april gecanceld werd. We moesten iets om te voorkomen dat we daar nog weken of zelfs maanden vast zouden komen te zitten, dus waren we helaas genoodzaakt om voor afgelopen vrijdag een directe terugvlucht naar Amsterdam te boeken. Twee weken eerder dan gepland. Zelfs als je ‘zorgeloos’ op vakantie bent heeft dat virus alle macht over je.

Natuurlijk is deze situatie volkomen begrijpelijk en moesten we denken aan onze veiligheid. Of nou ja, we zaten in Japan honderd keer veiliger dan in Nederland, maar alle maatschappelijke maatregelen moet je serieus nemen. Dus voorkomen dat je ergens vast komt te zitten is beter dan genezen. De vlucht naar Nederland verliep gelukkig rustig. De treinreis naar huis helaas niet. Iets met een aanrijding en stranden in een onbekend dorp. De reden waarom je terug naar huis moest komen is al niet leuk, en dit maakte het nog een tandje erger.

Weg vakantie

Het was niet leuk om te beseffen dat we geen andere keuze hadden en zo snel mogelijk terug moesten. Ik zal eerlijk zeggen, ik heb daar ook zeker meer dan één traan om gelaten. Letterlijk. Die prachtige reis naar Japan waar we al maanden naar uitkeken en wat echt onze droombestemming was en is. Het voelt alsof dat gewoon van ons wordt afgenomen.

Ook was de trip zelf anders dan we hoopten dat het zou worden. Je merkt de ophef overal en in het nieuws hoor je niets anders meer. Het is gewoon niet leuk. Je probeert van je vakantie te genieten en je ziet en hoort al die nare berichten uit Nederland voorbijkomen. Je kunt niet helemaal lekker ontspannen zoals het op een vakantie hoort te zijn. Ook omdat veel toeristische attracties dicht zijn of aangepaste maatregelen hebben getroffen. We konden dus ook niet alles zien of doen wat we wilden.

Positief relativeren

Gelukkig was niet alles rampspoed. We hebben evengoed een leuke vakantie en een fijne tijd in Japan gehad, voor zolang het mocht duren. Het is jammer dat het maar twee weken was in plaats van vier. En jammer van die bestemmingen die we nog wilden zien. Maar weet je: ik kan er wel over gaan zitten mokken, maar dat heeft toch geen zin. Het is nou eenmaal zoals het is en het enige wat we kunnen doen is het beste ervan maken, en dankbaar zijn voor die twee weken die we nog wél van onze reis hebben kunnen genieten. Ik ben in ieder geval blij dat we ons verblijf in Tokyo af hebben kunnen maken, en ook Sendai en het katteneiland Tashirojima hebben kunnen zien. En Kyoto, Osaka en Hiroshima? We hebben besloten dat we daar gewoon volgend jaar (als alles hopelijk rustig is) weer proberen heen te gaan.

Zo zie je, door al die nare omstandigheden kun je dingen ook positief bekijken. Doordat er op veel plekken maar weinig toeristen waren, hebben we bij veel toeristische attracties waar het normaal heel druk is, nu lekker van de rust kunnen genieten. Terwijl iedereen in Nederland zat te stressen en in quarantaine zat, zaten wij lekker van de kersenbloesems en de vele dierencafés in Tokyo te genieten. We besloten die dagen die we nog hadden extra te genieten, want in Nederland kan dat even niet meer.

Twee weken vervroegd thuis

Ik had er door al die omstandigheden weinig zin in om terug te gaan, maar zelfs onze terugkomst kon ik positief bekijken. We konden nu eerder onze katten weer zien. Ook heb ik pas vanaf 6 april weer diensten ingepland om te gaan werken, dus ik kan evengoed nog twee weken van mijn vakantie genieten. Weliswaar binnenshuis, maar ik bedacht me: nu kan ik tenminste nog dingen in huis doen waar ik al een aantal weken niet aan toekwam. Mediteren, een boek lezen, aan mijn nieuwe feelgoodverhaal gaan schrijven, verder werken aan mijn project, mijn cursus gebarentaal weer oppakken, beginnen aan een andere cursus, weer beginnen met gitaarspelen… Kortom: genoeg te doen en voor al die activiteiten hoef je de deur niet uit.

Ook komt er a.s. vrijdag weer een nieuw hoofdstuk online van mijn feelgoodverhaal ‘Ik haat je, maar niet heus’. Als je die nog niet gelezen hebt, moet je dat zeker gaan doen, nu je thuis zit en tijd genoeg hebt. Juist in deze tijd hebben we positiviteit en wat leuke afleiding zo hard nodig!

Geen e-book

Helaas ben ik door die virusgekte wel tot de conclusie gekomen dat het niet gaat lukken om mijn e-book rond de zomer uit te brengen, zoals ik al eerder vertelde. Voor dit verhaal moet ik op een bepaalde plek nogal wat research gaan doen en dat wordt lastig als alle grenzen dichtgegooid zijn. En niemand weet hoelang dit gaat duren, dus om die klus binnen nu en een paar maanden voor elkaar te krijgen is onder deze omstandigheden haast onmogelijk.

Hopelijk gaat het me nog wel lukken om het dit jaar uit te brengen, maar ik heb voor nu dus nog geen idee wanneer dit zal zijn. Voor nu ga ik gewoon lekker schrijven en genieten van het proces. Gelukkig bestaat er anno 2020 ook de mogelijkheid om veel op internet op te zoeken. Ook kan ik nu ik ‘noodgedwongen’ meer tijd heb, er meer uit halen om de allerbeste versie van dit verhaal te gaan maken. Ook hier kan ik dus weer positieve dingen uit zien te halen.

Er het beste van maken

Zit jij nu ook noodgedwongen thuis? Probeer het te relativeren en te bedenken dat je in veel ergere situaties kunt zitten (want: hoe erg is thuis?) Kun je een vriendin nu niet zien? Bel haar dan op. Begin aan een nieuwe hobby of lees dat boek uit waar je normaal gesproken niet aan toekomt. Ook al heb je nu misschien geen inkomsten of moet je vervroegd terugkomen van je vakantie (je bent niet de enige!), bedenk dat je uit elke vervelende situatie ook iets positiefs kunt halen. Want we moeten er met z’n allen het beste van zien te maken.

Ik kan in ieder geval nog nagenieten en de leuke foto’s van Japan bekijken. Binnenkort zal ik alle highlights van dit prachtige land gaan delen, dus houd mijn blog in de gaten!

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Share:

10 Comments

 1. 24 maart 2020 / 11:36

  Zo balen dat je eerder weg moest van de plek waar je al zo lang naar uit kijkt! Ik ben blij dat je het toch nog positief bekijkt, wel lekker ook dat je nu nog t/m 6 april rustig thuis kan zijn zonder dat je echt iets moet!

  • Lianne
   Auteur
   24 maart 2020 / 12:21

   Ja het heeft toch geen zin om ermee bezig te zijn, beter kun je alles positief bekijken want je schiet er toch niets mee op. En nu kan ik nog lekker thuis twee weken vakantie vieren zonder verplichtingen 🙂

 2. 24 maart 2020 / 20:36

  Vervelend dat jullie de vakantie eerder af moesten breken, maar gelukkig dat jullie wel een vlucht naar huis konden boeken en niet in Japan vast kwamen te zitten. Ik ben benieuwd naar de foto’s en verhalen van jullie tijd daar.

  • Lianne
   Auteur
   24 maart 2020 / 21:43

   Ja anders konden we misschien voor een tijdje niet meer naar huis. Het is jammer maar we kunnen het altijd nog overdoen. En gelukkig heb ik inderdaad nog de foto’s en herinneringen om van na te genieten 🙂

 3. 25 maart 2020 / 10:18

  Echt heel erg balen dat jullie reis abrupt tot een einde kwam 🙁 Ik vind het knap dat je het weet te relativeren. Uiteindelijk is een vakantie natuurlijk niet het belangrijkst en is het vooral belangrijk om weer veilig thuis te komen, maar toch, het was jullie zo gegund!!! Veel succes de komende tijd <3

  • Lianne
   Auteur
   25 maart 2020 / 12:23

   Bedankt voor je lieve reactie! <3 Je hebt er het meest aan om alles positief proberen te kijken, maar toch is het wel balen natuurlijk. Een tijd van weer zorgeloos op vakantie kunnen gaan komt er heus wel weer! 🙂

 4. 25 maart 2020 / 23:57

  Wat rot om te horen dat jullie vakantie al twee weken eerder ten einde kwam, juist omdat je er al zo lang naar uitzag. Maar inderdaad goed dat jullie toch zo snel mogelijk een ticket terug hebben geboekt voordat het te laat zou zijn.
  Wel heel mooi om te lezen dat je het positief kunt relativeren en vooral kijkt naar waar jullie wel van konden genieten en naar wat je nu nog wel hebt (vakantie en onverwacht wat extra tijd voor je verhaal). Je laatste alinea is supermooi verwoord en helemaal waar. Ik merkte dat ik de eerste paar dagen met corona best wel een beetje sip was en me vooral eenzaam voelde. Maar na die paar dagen begon ik ook de positieve kanten in te zien. Ik kan de laatste weken bij mijn vaste baan vanuit huis werken zonder lange reistijd en ik heb tijd om bij te komen van wat dingen. Zelf probeer ik er ook in te geloven dat dit alles gebeurt met een reden. Ik geloof oprecht dat we er uiteindelijk allemaal sterker uitkomen en iets meer lief zijn voor anderen en voor de natuur 🙂 Neemt niet weg dat de hele situatie soms gewoon heel erg ruk is, maar het helpt me wel om niet bij de pakken neer te gaan zitten en er het beste van te maken.

  Mooi dat je je verhaal deelt! Pas goed op jezelf en geniet ook een beetje van de leuke dingen waar je nu onverwachts meer tijd voor hebt. Take care!

  • Lianne
   Auteur
   26 maart 2020 / 11:07

   Bedankt voor je lieve reactie <3 Ja het is niet leuk, maar er verdrietig over zijn heeft toch niet veel zin. Positiviteit is iets wat je veel verder kunt helpen 🙂
   Wat vervelend dat jij er de eerste paar dagen wel een beetje doorheen zat, maar wel fijn dat je daardoor wel de rust hebt terug kunnen vinden. Inderdaad, de hele situatie zelf is niet leuk, maar er ontstaan wel mooie dingen door. Mensen zijn liever voor elkaar en maken meer tijd voor dingen waar ze normaal niet aan toekomen. Hopelijk kunnen we dit met z'n allen vasthouden als deze crisis voorbij is en is het allemaal niet voor niks geweest! 🙂

 5. 30 maart 2020 / 08:45

  Oh dat lijkt me zeker balen. Ik baal al dat we waarschijnlijk onze eerste vakantie als gezin moeten gaan verzetten (ik duim dat het toch door kan gaan maar heb er een hard hoofd in) dus het lijkt me helemaal vervelend als je al ergens bént en dan moet vertrekken… Ik ben wel erg benieuwd naar je foto’s! 🙂

  • Lianne
   Auteur
   30 maart 2020 / 14:12

   Oh je vakantie verzetten (of in afwachting zitten of die überhaupt wel door kan gaan) is al helemaal balen! Dan ben ik blij dat we tenminste nog wel twee weken hebben kunnen genieten. Ik ga voor je duimen! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *