Omgaan met (im)perfectie, hoe doe ik dat?

#eerlijkefoto

We verklaren allemaal dat we ‘moe’ zijn van al die perfecte plaatjes en schijnvertoningen op social media, maar toch blijven we alleen maar leuke dingen en successen plaatsen. Niks lijkt haast imperfect. Ik lijk wel de enige persoon die niet perfect is. Ook al weet ik wel dat dat niet zo is, het kan me echt behoorlijk onzeker maken. Hebben jullie dan ook?

Het perfecte plaatje

Ik deel natuurlijk ook meer de ‘perfectere’ dingen dan wanneer ik ergens niet blij mee ben, en dat geldt ook voor succesmomenten. Niet per se omdat ik echt dat perfecte plaatje wil delen, of omdat mijn leven daadwerkelijk zo mooi en succesvol is, maar omdat ik altijd geleerd heb dat je beter positieve dingen kunt delen, want niemand heeft er iets aan om alleen maar geklaag te horen.

Ik denk dat we er daarom zo in zijn doorgeslagen om alleen maar geluk, succes en mooie dingen te delen. Omdat niemand geklaag wil horen of zien. Maar is dat misschien niet juist eens goed? Om ons beklag te delen of om onze imperfecties te laten zien?

Waarom maakt het me onzeker?

Als ik weer eens een post van een andere ondernemer zie over dat ze ‘vandaag lekker aan een paar opdrachten van opdrachtgevers bezig is’, of van een auteur die mooie recensies van haar pas uitgekomen boek deelt, kan ik het niet helpen. Ik voel altijd, hoe klein dan ook, een steekje jaloezie. Natuurlijk ben ik blij voor die ander. Maar dat wat zij hebben, wil ik ook al jaren zo graag. En dat maakt me onzeker. ‘Wat is er mis met mij?’ ‘Ben ik dan niet goed genoeg?’ en meer van dat soort gedachten schieten er dan, onbedoeld toch door mijn hoofd.

En als ik die dingen ook zou hebben, zou ik het natuurlijk ook delen. Niet met de intentie een perfect en leuk leven te hebben, maar om anderen te inspireren. En misschien is dat juist wel wat iedereen probeert te doen, inspireren. En misschien zou ik me er juist geïnspireerd en gemotiveerd door moeten voelen, om ook te gaan voor datgene wat zij hebben. Maar op dit moment voel ik dat niet zo. Misschien dat het komt doordat letterlijk iedereen altijd maar perfecte dingen en perfecte plaatjes deelt, en je haast nooit iets anders ziet.

Eerlijke tekst

Nee, met mij gaat het niet zo goed op dit moment. Ik voel me niet fit vanwege een verkoudheid en op werkgebied voel ik me nogal een mislukkeling. Het wil maar niet lukken om mijn doelen waar te maken en het aantal reacties op mijn blog zijn de laatste paar artikelen ook echt bar en boos. Zo, dat is gezegd. En bij een eerlijke tekst hoort een eerlijke foto, die je bovenin kunt zien.

Geloof me, ik heb een vreselijke hekel aan die uitstekende plukjes op mijn voorhoofd en aan die foodbaby die al jaren in mijn buik zit zonder er ooit ‘uit’ te willen. Maar ze zitten er. Punt. En waarom zouden we imperfecties niet mogen laten zien? Ook al vind ik dat eng, zeker. Maar hoe doorbreken we anders die oneindige stroom van perfecte plaatjes en successen? Ik zie er eigenlijk 80% van de tijd uit zoals op de foto, dus waarom zou ik alleen maar 20% delen?⁠

Hoe ga ik ermee om?

Ik kan wel blijven klagen, maar daar schiet ik niks mee op. Het belangrijkste is om er niet zoveel naar te kijken en je er niet zoveel mee bezig te houden. Daar heb ik een paar tips voor:

1: Zeg positieve affirmaties tegen jezelf

Ik was hier eerst ook wat sceptisch over. Nogal awkward om dat soort dingen tegen jezelf te zeggen. Toch probeerde ik het, met de gedachte what you speak is what you attract. Zeg elke dag tegen jezelf in de spiegel dat jij een leuke meid bent, de moeite waard bent en goed bent zoals je bent. Blijf dit herhalen. Want net zoals dat je negatieve dingen over jezelf gaat geloven, ga je op den duur ook positieve dingen geloven.

2: Zoek uit wat het is dat jou zo onzeker of jaloers maakt

Wat wil jij? Waar zou jij gelukkig van worden als jij het hebt? Bij welke foto’s of verhalen voel jij een steekje jaloezie? Is dat een succesvol bedrijf? Een slank lichaam? Schrijf alles op en bedenk wat jij kunt doen om ook dat soort doelen te bereiken. Misschien is het een idee om naar de sportschool te gaan, of om minder te gaan werken zodat jij meer tijd hebt voor leukere dingen. Zo kom jij er stapje voor stapje ook wel. Let op: overdrijf niet! Natuurlijk is het goed om wat af te vallen vanwege gezondheidsredenen en om wat lekkerder in je vel te zitten, maar zoals ik net al zei: je bent goed zoals je bent. Niet voor niets is #bodypositivity in het leven geroepen!

3: Neem afstand van social media

En als je er echt onzeker van wordt, neem er een tijdje afstand van. Bedenk waarom je een instagram-account hebt aangemaakt in the first place. Voor mij was dat om wat bekendheid te creëren als blogger, auteur en ondernemer, en juist om die redenen wil ik ook zichtbaar blijven. Ik blijf mijn eigen dingen delen om anderen te inspireren en ik probeer zo min mogelijk naar andere levens te kijken. Ik leg ’s middags mijn telefoon helemaal weg en probeer dan te doen waar ik wél energie van krijg!

Eerlijk blijven

Nu ik eens een eerlijke foto en een eerlijke tekst heb gedeeld, is het ook de kunst om dat op z’n tijd te blijven doen. Zullen we afspreken dat we voortaan ook gewoon dit soort foto’s en dit soort teksten zullen delen? Niet om te klagen. Niet omdat je leven niet leuk is. Maar gewoon om wat liever voor elkaar te zijn. Oké?

Herken jij ook al deze dingen?

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Share:

14 Comments

 1. 4 februari 2020 / 06:58

  Op social media vergelijk je alsof de leukste dingen uit levens van anderen met het echte leven van jezelf. Het is makkelijk om dat te vergeten. Ik heb het ook wel eens. Natuurlijk gun ik anderen al het geluk van de wereld, maar soms heeft iemand iets wat ik éigenlijk zelf ook best zou willen.

  • Lianne
   Auteur
   10 februari 2020 / 17:17

   Dat is het inderdaad vooral, dat je iets bij anderen ziet wat je zelf ook zou willen hebben. Ook al ben je blij voor de ander, toch steekt het dat je het zelf niet hebt. Ik probeer er nu zo min mogelijk naar te kijken.

 2. 4 februari 2020 / 08:35

  Ik ervaar hetzelfde met social media en dat is een van de redenen dat ik er de laatste tijd minder op zit. Op een of andere manier kan ik momenteel ook niet zo tegen al die “perfecte” levens, ook al weet ik, dat die levens ook niet altijd perfect zijn en dat het een plaatje is. Maar toch…ik vind je foto echt heel mooi en je artikel heel inspirerend. Het komt wel, echt!

  • Lianne
   Auteur
   10 februari 2020 / 17:18

   Grappig dat jij dat nu ook op dit moment op dezelfde manier ervaart als ik. Ik probeer er nu zo min mogelijk naar te kijken en me te focussen op mijn eigen dingen. Bedankt voor je mooie reactie! <3

 3. 4 februari 2020 / 17:05

  Heel herkenbaar! En weet je, de mensen die jij (of wij) als succesvol zien, zien zichzelf ook niet als succesvol (niet allemaal). Ook zij voelen zich soms jaloers en willen nog beter worden. We zien altijd maar een kant van het plaatje. Ik herinner me nog heel goed een gesprek dat ik een jaar of wat geleden met m’n broer had. Ging ook over succes. Ik wilde graag NU succesvol zijn. M’n broer zei: het is beter om langzaam te groeien, dan in één klap succesvol te zijn, want dan houd je het tenminste vol.
  Dat zijn mijn gedachten hierover, ik hoop dat je er wat aan hebt, net als ik aan jouw gedachten 🙂

  • Lianne
   Auteur
   10 februari 2020 / 17:20

   Dat is zeker een mooie wat je broer heeft gezegd! Je kunt niet en en en en, het is beter om je op één ding te focussen en dat te laten groeien. Sowieso is het ook meer waardevol om te kijken naar de weg er naartoe, en niet de hele tijd naar waar je wilt zijn, want dat levert ook steeds frustraties op. Ik probeer nu elke dag dankbaar te zijn voor wat ik wél heb en dat helpt al enorm!

 4. 4 februari 2020 / 20:24

  Wat een mooi en open artikel. En onze imperfecties maken ons tot wie we zijn, een uniek persoon.
  De laatste tip heeft mij trouwens ook onwijs geholpen, ik heb accounts ontvolgd die constant een perfect plaatje schetsen en volg juist veel mensen die laten zien dat het ook oke is als jij en je leven niet perfect zijn.

  • Lianne
   Auteur
   10 februari 2020 / 17:22

   Wat goed dat jij ook de accounts ontvolgd hebt die eerder slecht voor je gemoedstoestand waren dan dat ze je goed deden. Bij een mens horen nu eenmaal ook minpunten, en die probeer ik ook te delen, want dat hoort erbij en maakt ons menselijk. Ik hoop dat dat meer mensen inspireert.

 5. 5 februari 2020 / 11:16

  Wat een mooi, open en eerlijk artikel! En wat een goede tips ook! Ik ben zelf heel erg geneigd om alleen maar mijn verbeterpunten en onzekerheden te zien, de dingen die niet lukken. Een lijstje met positieve dingen of successen helpt mij wel om te zien dat er ook heel veel goed ging en dat ik echt wel trots mag zijn. Alles wat je aandacht geeft groeit en daarom vind ik het juist fijn om het positieve te benadrukken, ook al voel ik me soms helemaal niet positief haha.

  • Lianne
   Auteur
   10 februari 2020 / 17:23

   Dank je voor je lieve reactie <3 Dat wat jij zegt heb ik inderdaad ook, dat je veel meer geneigd bent te kijken naar wat je niet hebt, terwijl je al zover bent gekomen en al trots mag zijn op waar je staat. Ik probeer nu ook steeds vaker dankbaar te zijn voor wat ik heb en dat helpt gelukkig!

 6. 7 februari 2020 / 08:58

  Wat een mooi artikel! En weet dat je echt meer dan goed bent zoals je bent – en dat je zó veel dingen hebt om heel erg trots op te zijn!
  Heel erg mooi en dapper dat je je zo kwetsbaar opstelt en ook zeker een heel waardevol lijstje met tips. Je hebt gelijk: het is vaak gebruikelijker om de positieve dingen te benadrukken, zeker online. Dat heeft natuurlijk iets moois en inspirerends, maar het kan inderdaad ook onterecht de indruk wekken dat alles bij iedereen altijd maar goed gaat. Dat terwijl dat voor niemand geldt. Ik merk zelf vaak dat ik het in gesprekken met mensen juist heel fijn vind als iemand open is over waar hij/zij mee zit. Dan voel ik me meteen veel vrijer om dat ook te doen en krijg je ook veel diepgaandere gesprekken. En het is natuurlijk fijn om te weten dat je niet de enige bent bij wie niet alles rozengeur en maneschijn is 🙂

  Online focus ik me wel graag op het positieve, ook omdat dat juist de insteek is van mijn blog en omdat dingen waar ik mee worstel niet altijd goed voelen om ook met een eventueel professioneel netwerk te delen. Toch probeer ik wel die balans te zoeken tussen positiviteit en kwetsbaarheid (met soms een beetje zelfspot). De echt lastige dingen (waar vaak ook anderen bij betrokken zijn) bespreek ik dan het liefst met mensen om me heen.

  • Lianne
   Auteur
   10 februari 2020 / 17:26

   Bedankt voor je mooie woorden <3 Je hebt zeker gelijk dat het juist fijn is als iemand zich kwetsbaar opstelt en daarmee laat zien dat het niet bij iedereen altijd goed gaat. en met anderen daarmee in gesprek gaan is inderdaad heel inspirerend en wellicht kunnen jullie elkaar nog steunen en helpen op dat gebied!

   Goed van je dat je je focust op het positieve, en soms een kwetsbaar kantje weet te delen. Zo hoort het ook. Echt dingen waar ik persoonlijk mee zit zou ik ook niet zo gauw delen, ik stel me alleen kwetsbaar op als ik weet dat het herkenbaar is en anderen daar ook iets aan hebben, zoals nu.

 7. 18 februari 2020 / 09:56

  Soms is het juist erg goed dat je afstand neemt van social media want het vreet je soms echt van binnen op. En ik begrijp je gevoel erg goed, ik heb dit gevoel op dit moment namelijk ook.. dus een dikke knuffel voor jou. Je bent mooi zoals je bent <3

  • Lianne
   Auteur
   19 februari 2020 / 17:06

   Wat een lieve reactie, dank je wel! <3 En weet dat jij ook goed bent zoals je bent, en goed dat je even afstand hebt genomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *