Hoe pas je meer spiritualiteit toe in je leven?

Bij spiritualiteit denken mensen al gauw aan een geitenwollensokkenvrouwtje, die met haar geurstokjes en tarotkaarten beweert dat ze met geesten kan praten. Maar zo stereotyperend en zweverig is het niet. Ook de meest nuchtere mensen kunnen zich hierin gaan verdiepen. Spiritualiteit betekent in de breedste zin gewoon luisteren naar je hart, lichaam en geest. Je bewust zijn van jezelf en alles wat er om je heen gebeurt. Leven in het hier en nu.

Klinkt simpel, maar dat is het niet. De meeste mensen leven alleen maar in hun hoofd. Wat leidt tot onzekerheid, veel piekeren en maar proberen aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Ook helpt deze altijd-maar-aan-staande, technologische prestatiemaatschappij niet mee, waardoor veel mensen in een depressie of burn-out belanden. Dus wees lief voor jezelf en begin vandaag nog met het toepassen van spiritualiteit!

Maar hoe doe je dat?

Het belangrijkste is het vergroten van je zelfbewustzijn. Mindfulness, meditatie en yoga helpen mij heel goed, en zijn mooie manieren om hiermee bezig te zijn. Ik heb al eens een blog geschreven met simpele tips om te beginnen met mediteren. Dat hoeft niet moeilijk te zijn. Veel mensen stoppen er weer mee, omdat het niet genoeg resultaat oplevert en ze er ‘toch niet echt rustig van worden’. Bedenk: niets hoeft perfect, en alles moet je opbouwen. Bij mij schieten er ook nog wel eens onrustige gedachten door mijn hoofd, maar ik ga er wel elke dag even voor zitten, en dat helpt al heel veel. Dat je het probeert is al een hele mooie stap!

Ook zijn er waarschijnlijk zat yoga-klasjes bij jou in de buurt, en als je niet zoveel geld hebt, zijn er op YouTube vast wel oefeningen voor beginners te vinden. Yoga zorgt ervoor dat je echt gaat letten op je ademhaling en gaat luisteren naar wat jouw lichaam aangeeft. Zit er ergens een blokkade? Pijn? Een knoop in je maag omdat je ergens ja op hebt gezegd terwijl je dat eigenlijk niet wilt? Yoga leert je om die signalen van je lichaam te (h)erkennen, waardoor je leert liever te zijn voor jezelf en je lichaam.

Persoonlijke ontwikkeling

Spiritualiteit is er niet alleen om meer ontspannen door het leven te gaan en meer rust te ervaren, het heeft nog veel meer voordelen. Zoals gezegd vergroot het je zelfbewustzijn, wat ook een deel is van je persoonlijke ontwikkeling. Je leert jezelf er dus mee kennen en je komt erachter wat jij leuk vindt en waar jij van gaat stralen. En dat hoeft dus helemaal niet zweverig te zijn of met het hiernamaals te maken te hebben. Vind gewoon uit wat voor jou het fijnste werkt. Letten op je ademhaling kan voor jou al een hele mooie, eerste stap zijn.

Ik wil me de komende tijd ook wat meer in spiritualiteit ontwikkelen. Ik ben sinds deze week weer met yogales begonnen en ik wil me meer verdiepen in ademhalingstechnieken. Dit zijn voor mij mooie manieren om ermee bezig te zijn. Ik ken mensen die kracht halen uit de standen van de maan of verschillende soorten edelstenen. Voor mij net iets te zweverig, maar als dat voor hen werkt is dat prima. Dus daarom zeg ik: je hoeft echt geen spiritueel type te zijn om spiritualiteit toe te passen in je leven. Dat kan al heel klein. Zolang je weet waar je het voor doet: één zijn met jezelf en je lichaam, rust vinden en jezelf 100% accepteren wie je bent. Dat is de sleutel tot een gelukkig leven!

Pas jij ook spiritualiteit toe op je leven?

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Share:

4 Comments

 1. 17 januari 2020 / 12:19

  Een heel inspirerend artikel. Ik ben hier ook meer mee bezig en probeer elke dag te mediteren en meer bewust in het nu te leven. Ik vind het nu al heel fijn maar moet er soms nog aan ‘wennen’.

  • Lianne
   Auteur
   17 januari 2020 / 13:47

   Ja, het kan soms nog wat vreemd aanvoelen omdat je het niet gewend bent. Maar echt al supergoed dat je ermee bezig bent!

 2. 20 januari 2020 / 11:04

  Mooi geschreven. Mediteren zou ik veel vaker moeten doen eigenlijk. Ik weet hoe fijn het is, maar doe het veel te weinig.

  • Lianne
   Auteur
   20 januari 2020 / 14:14

   Je hoeft ook niet lang te mediteren, al doe je het 5 minuten. Het is een kwestie van tijd nemen. Na je werk kun je vast wel even 5 minuutjes de tijd maken om toch even ergens alleen te gaan zitten en te gaan mediteren. Het moet eigenlijk gewoon een dagelijkse gewoonte worden, net als tandenpoetsen. Hopelijk helpt dat al!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *