December: groei en hoogtepunten en terugblik 2019

Mijn best nine, toen het algoritme op Instagram nog goede resultaten voortbracht.

De laatste dag van 2019 – en überhaupt van dit decennium – is aangebroken! Tijd voor nog een maandoverzicht van december. Want dat heb ik voor die andere maanden ook gedaan, dus het zou anders niet eerlijk zijn voor december als ik hem over zou slaan. Maar toch, vandaag ook nog een speciale terugblik naar hoe ik dit jaar beleefd en meegemaakt heb. Pak lekker een kop thee en lees mee naar mijn belevenissen in deze feestmaand, en dit jaar!

December: groei en hoogtepunten

 • 1 december gingen we voor het eerst naar een vriendin sinds ze bevallen is van haar zoontje, dus die hebben we nu voor het eerst in het echt kunnen bewonderen!
 • Deze maand bestond een beetje uit deadlines. Een manuscriptopdracht klaar hebben, wat verhalen nakijken en een project opsturen. Ik ben benieuwd wat eruit komt!
 • Deze maand kon ik me heerlijk uitleven aan adventkalenders. Ik kreeg een mooi van Rituals, een kraslotkalender (helaas niets gewonnen) en ik kocht nog zo’n chocoladekalender. Mijn dagen waren in ieder geval goed gevuld!
 • 8 december was de dag dat ik eindelijk een van mijn favoriete auteurs mocht ontmoeten: Sophie Kinsella! Een maand eerder mocht ik Jill Mansell al ontmoeten, allebei op het bookspot-event. Het is zo bijzonder om binnen een maand twee van je voorbeelden te ontmoeten, door wie je zelf bent gaan schrijven!
 • Diezelfde avond vierde ik nog een Sinterklaasavondje met vriendinnen, met een leuk dobbelspel. Ik kreeg twee van mijn eigen cadeautjes terug (wat ik niet erg vond), maar voor de rest was het vooral een hele gezellig avond!
 • Ik kreeg van een paar cliënten een mooi geschenk, als dank voor alle hulp dit jaar. Zo lief als mensen daaraan denken!
 • Ik kreeg goede feedback terug van redacteur Eveline Broekhuizen over mijn bookproposal en brief, die ik uiteindelijk samen met mijn manuscript naar de uitgever wil sturen. Hopelijk werpt het z’n vruchten af!
 • Deze maand volgde ik een inspirerende workshop over het vrouwenbrein, en hoe het komt dat vrouwen anders denken dan mannen. Heel inspirerend!
 • Ik volgde een workshop waarin ik veel uit mijn hart moest gaan schrijven, en daardoor kwam ik erachter dat ik dat dit jaar te weinig heb gedaan. Actiepunt voor 2020!
 • Samen met Stefan bezocht ik het prachtige, jaarlijkse concert van Maria Mena in Paradiso. Ik draaide haar muziek helemaal grijs toen ik op de middelbare school zat, en ze klinkt nog steeds fantastisch! Mooi laatste concert van dit jaar.
 • Deze maand heb ik het coachingstraject met een communicatiespecialiste over mijn schrijfretreat afgesloten. Een beetje een dubbel gevoel, aangezien ik toch de keuze heb gemaakt om het kleiner aan te pakken naar de Veluwe en zij op dat moment ook bekend maakte dat ze met het ZZP-schap ging stoppen. Hopelijk bereik ik nu op eigen kracht mijn doel.
 • Stefan en ik spraken af met een groepje vrienden in Haarlem, ik won voor de zoveelste keer met 30 seconds en ontdekte een leuk, nieuw spel: Cards against humanity. Het was een gezellige avond!
 • Voor het eerst in jaren kan ik eindelijk eens genieten van 2 weken kerstvakantie! Dat was een mooie traktatie aan mezelf.
 • Ik schreef voor op mijn blog een feelgood kerstverhaal dat was erg leuk om te doen! Ik vind het altijd zo leuk om reacties te lezen over mijn verhalen en schrijfstijl. Dank jullie wel!
 • Ik had heerlijke en gezellige kerstdagen gehad, samen met Stefan. Kerstavond gingen we naar zijn familie om daar te gourmetten en een spel met cadeaus te doen. Eerste Kerstdag bleven we lekker thuis met z’n tweeen en we gingen in de stad uiteten. Tweede Kerstdag gingen we naar mijn familie en het was een leuk samenzijn, met lekker eten en surprises. Ik had mijn broertje en ik was blij verrast dat mijn handgewicht van papier maché goed gelukt was!
 • Eindelijk heb ik al mijn doelen voor 2020 opgeschreven en mijn nieuwe planner voor 2020 goed ingericht. Over mijn doelen komt nog een apart artikel!
 • Gisteren heb ik nog even lekker een bezoekje gebracht aan de schoonheidsspecialiste. Heerlijk, nog even alle stress van dit jaar achter me laten!

Terugblik 2019

Dit was voor mij niet echt een jaar met veel mijlpalen, helaas. Het enige bijzondere was fulltime als ZZP’er aan de gang gaan. Ik maakte de keuze om ook als ZZP’er in de thuiszorg te werken. Maar voor de rest heb ik dit jaar een beetje het gevoel gehad dat ik helemaal niet gegroeid ben en maar stil ben blijven staan. Ik ben nog steeds niet echt gegroeid met mijn bedrijf Liannes Letters, ik heb nog steeds geen uitgever voor mijn boek en door al die mijlpalen van de jaren daarvoor heb ik niet echt veel mijlpalen of groei ervaren in 2019. Dat voelt toch wel een beetje confronterend als je ziet dat anderen allemaal mooie stappen hebben gemaakt en je bij jezelf geen groei ziet.

Toen ik vorig jaar mijn doelen en lijst met dingen die ik graag in 2019 wilde doen terugkeek, schrok ik een beetje. Waarschijnlijk heb ik maar ongeveer de helft af kunnen strepen. Ik dacht: Jee, ben ik echt zo slecht bezig? Ik probeer wel heel erg mijn best te doen, maar steeds lukt het niet of faal ik in wat ik wil doen. Krijg ik weer een afwijzing van een uitgeverij of steeds maar geen klanten erbij. Wat doe ik nou fout?

Een leuk jaar!

Door dit soort gedachten focus ik me op de negatieve dingen, terwijl er al heel veel dingen wél goed zijn gegaan of al gaan. Fulltime ondernemen, een gaaf project opstarten… Ik heb al 8 jaar een vriend, 1,5 jaar een koophuis, twee katten, we zijn op vakantie gegaan naar Spanje en we hebben dit jaar zoveel leuke dingen gedaan met z’n tweeën. Ik heb lieve vriendinnen en een leuke vriendinnengroep… eigenlijk niks te klagen. Het was wat dat betreft ook best gewoon een heel goed en leuk jaar. Als ik al die maandoverzichten teruglees was het ook echt zeker een leuk jaar!

Maar datgene wat ik écht wil, en dat wat ik nog niet heb, dat blijft toch altijd aan me knagen. Hoe goed het ook met me kan gaan en hoeveel hoogtepunten ik wél beleef… Als datgene wat ik écht wil nog niet binnen handbereik is, word ik meteen streng voor mezelf. Dan ga ik denken dat ik het niet goed aanpak en dat er van alles mis met me is. Vooral als ik zie dat anderen het wél al hebben. Het is nooit goed om jezelf te vergelijken met anderen. Maar toch, als je het voorbij zie komen baal je ervan. Tenminste, ik wel. Door alle hoogtepunten die ik bij anderen voorbij zie komen baal ik van mijn eigen jaar en dat mijn eigen doelen niet behaald zijn.

Al mag ik zeker niet klagen. Ik heb laatst een decenniumoverzicht gemaakt en als je ziet hoezeer ik in al die tien jaar ben gegroeid, mag ik zeker trots op mezelf zijn. Elk jaar kom ik een stapje dichter bij waar ik wil zijn. Hopelijk brengt 2020 me nog een stapje verder naar de doelen die ik wil bereiken. Een boodschap voor mezelf aan 2020: Lianne, je gaat ervoor zorgen dat je boek een uitgever krijgt, dat er 5 dames met je meegaan op je retreat en dat je meer klanten krijgt voor Liannes Letters! Duim je met me mee?

Hoe heb jij 2019 beleefd?

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Share:

12 Comments

 1. 31 december 2019 / 12:29

  Je hebt zeker een heel mooi jaar beleefd. Ik herken wel het gevoel wat je beschrijft dat je datgene nog niet hebt, wat je graag zou willen. Dat knaagt ook aan mij, dus ik focus me nu op het positieve van dit jaar, zoals jij ook zo goed doet. Je hebt echt mooie dingen gedaan en bereikt in mijn ogen 🙂 En weet je? 2020 wordt het gewoon!! Een hele fijne en mooie jaarwisseling.

  • Lianne
   Auteur
   31 december 2019 / 12:31

   Bedankt voor je lieve woorden! Ja vervelend is het hè, dat iets wat je graag wilt zo blijft knagen. Daarom is het goed om je inderdaad op de positieve dingen te focussen, want die zijn er zeker. In 2020 gaan we ervoor! 🙂 Voor jou ook een hele mooie jaarwisseling en de beste wensen voor 2020!

 2. 31 december 2019 / 13:38

  Lieve Lianne, weet je wel hoe geweldig groots en stoer de stap is die je hebt gezet naar fulltime ondernemen. Dat vraagt nogal wat lef en kracht, en jij hebt het zomaar gedaan. Dat is echt een enorme mijlpaal om heel trots op te zijn. Ik snap wel dat het lastig is dat bepaalde doelen die je voor ogen had er in 2019 niet van zijn gekomen. Maar als je al één of twee grote stappen hebt gezet en jezelf enorm als persoon hebt ontwikkeld, dan kun je helaas niet altijd tegelijkertijd nog veel meer doelen realiseren. Ik duim heel hard met je mee dat die doelen in 2020 alsnog werkelijkheid worden. Maar met de groei die je in 2019 hebt doorgemaakt en de persoonlijke stappen die je hebt gezet, heb je volgens mij al een enorme aanloop te pakken om van 2020 echt een heel mooi en succesvol jaar te maken <3
  Ik wens je een fijne jaarwisseling toe en vooral een geweldig mooi nieuw jaar waarin jouw dromen uitkomen. Maar dat dat gaat lukken, daar ben ik zeker van overtuigd 🙂

  • Lianne
   Auteur
   31 december 2019 / 19:12

   Bedankt voor jouw mooie, lieve woorden <3 Je hebt zeker gelijk. Soms heb je groei die niet direct zichtbaar is, maar wat wel zeker heeft bijgedragen aan een mooi en productief jaar. Door kleine stappen kun je ook groeien als persoon en daardoor nog grotere stappen in het volgende jaar maken. Dat is iets wat ik zeker ga doen! Voor jou ook een fijne jaarwisseling en een geweldig 2020! Samen maken we er weer een prachtig jaar van <3

 3. 31 december 2019 / 14:13

  Ik sluit me helemaal bij de woorden van Romy aan.
  Hoewel wat je zegt ook herkenbaar is. Mijn 2018 hing van hoogtepunten aan elkaar en ik was ervan overtuigd dat de trend zich in 2019 voort zou zetten. Nou … verrassing: dat lukte niet helemaal. Het gevaar is dat je zo gaat focussen op verbetering, je niet meer ziet wat er al goed gaat. Ik wens je heel veel liefs voor 2020! Het wordt een mooi jaar, daar ben ik van overtuigd!

  • Lianne
   Auteur
   31 december 2019 / 19:15

   Jammer is dat hè, dat als je veel mooie hoogtepunten in een jaar hebt en het dat jaar daarop nogal een beetje tegenvalt. Denk ook dat het daardoor komt. 2018 was een jaar met veel grote mijlpalen en die wil ik dan weer gaan overtreffen, alhoewel dat heel lastig is en kleine mijlpalen net zo goed heel mooi kunnen zijn. Ik heb jouw overzicht ook gelezen en jij hebt ook zeker weten een heel mooi jaar met veel groei gehad! Ik wens je een fijne jaarwisseling en jou ook alle goeds en geluk voor 2020. We gaan er weer een mooi jaar van maken! <3

 4. 31 december 2019 / 21:48

  Al met al een mooi jaar, ook al bleef de groei die je zo graag gewild had uit. Die dingen kun je helaas niet afdwingen en komt wanneer het komt. Neemt niet weg dat je zeker ook heel wat mooie hoogtepunten had dit jaar. En ik denk dat elk dingetje van dit jaar, hoe klein die misschien nu ook lijkt, een ‘stepping stone’ zal zijn voor groei in de komende jaren.
  Heel veel succes, geluk en liefde voor het komende jaar!

  • Lianne
   Auteur
   31 december 2019 / 23:49

   Dank je wel voor je lieve woorden! Dat is ook zo, dat kun je niet forceren en elk klein stapje is er één, al lijkt het in eerste instantie niet zo groot. Maar misschien is het juist even dat opstapje wat ik nodig heb. Dank je en ik wens hetzelfde voor jou <3

 5. 2 januari 2020 / 13:11

  Ik herken je frustratie wel. Ik heb een heel zwaar jaar achter de rug, daardoor heb ik niet zoveel mijlpalen meegemaakt. Maar ik ben wel gegroeid in mijn persoonlijke ontwikkeling. Soms voel ik me nog steeds dat kleine meisje dat net volwassen is geworden. En toch heeft ieder jaar zijn eigen hoogtepunten en mooie momenten. En besides, het is niet omdat het bij jou trager gaat dat je daarom mislukt bent. Het leven is geen competitie en zolang je blijft gaan en vechten, komt het echt wel goed 🙂

  • Lianne
   Auteur
   2 januari 2020 / 13:59

   Wat rot dat je een zwaar jaar achter de rug hebt! Daardoor kan je inderdaad het gevoel hebben dat je stil ben blijven staan, maar wel fijn dat je wel gegroeid bent in je persoonlijke ontwikkeling! Sowieso groei je wel altijd, alleen is het niet altijd zichtbaar. Je hebt ook zeker gelijk! Het gaat bij iedereen op z’n eigen tempo en zolang je ervoor gaat behaal je je uiteindelijke doel wel 🙂 Ik wens je een heel gelukkig en mooi 2020!

 6. 2 januari 2020 / 14:16

  Ik heb ook een pittig jaar achter de rug en ondertussen weten ze nog steeds niet wat ik lichamelijk mankeer.. maar ook mooie dingen mogen meemaken zoals een huiskopen, verbouwen en trouwen! Ik wens je een gezond en liefdevol 2020 toe en dat al je wensen mogen uitkomen.

  • Lianne
   Auteur
   2 januari 2020 / 14:56

   Wat vervelend dat je nog steeds niet weet wat er lichamelijk aan de hand is en mede daardoor een zwaar jaar achter de rug hebt! Alhoewel je ook zeker mooie dingen mee hebt gemaakt, zoals een huis kopen en trouwen, wauw! Ik wens jou ook alle liefde en geluk voor 2020 en hopelijk kom je te weten wat er lichamelijk speelt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *