2010-2019 decenniumoverzicht

Normaal gesproken kun je reflecteren op een jaar, nu kun je dat doen op een heel decennium! En alhoewel dit pas het tweede decennium is dat ik in z’n geheel heb meegemaakt (!), was dit wel het decennium dat ik het meest bewust heb meegemaakt, en hoezeer ik de verschillen in die 10 jaar heb kunnen opmerken en zien veranderen.

Ik als vreselijk jong broekie van 17 (Bevrijdingsfestival 2010)

Toen 2010 begon:

 • was ik 17
 • woonde ik nog thuis
 • zat ik in mijn 1e jaar op de mbo-opleiding Welzijn
 • was ik ervan overtuigd dat ik juf ging worden of op een kinderopvang zou gaan werken
 • had ik mijn eerste vriendje
 • dacht ik dat ik rond mijn 24e kinderen zou krijgen
 • dacht ik dat ik voor altijd in Limburg zou blijven wonen

2011

Het was inmiddels uit met dat vriendje. Ik stopte met mijn opleiding Onderwijsassistent en wilde eigenlijk naar de artiestenopleiding. Toen ik daar niet aangenomen werd, ben ik maar Verzorgende IG gaan doen. Het was crisis en dat was zo’n beetje het enige werkveld waar nog redelijk wat werk in was, dus ik speelde op safe. In december dat jaar leerde ik de allerliefste jongen ooit op internet kennen en daar ben ik nu nog steeds mee samen. Ook was ik ontzettende fan van Taylor Swift, die ik dat jaar live zag!

Op vakantie in Italie, zomer 2011 (met nog een piepjong broertje, die achter me staat)

2012

Het jaar begon goed met een nieuwe relatie, waarvoor ik veel op en neer ben gereisd van Limburg naar Noord-Holland. Ook begon ik met stagelopen en kwam ik erachter wat ik leuk vond om te doen en wat niet. De kraamzorg vond ik erg leuk en dat leek me wel wat! Ik ging voor het eerst met een vriendin op vakantie en dankzij Stefan leerde ik lieve meiden kennen die ik nu nog steeds zie!

Onze eerste foto samen, begin 2012.

2013

Dit jaar zat ik een tijdje niet lekker in mijn vel. Ik had een periode stage waar ik niet goed op mijn plek zat en ik moest het schooljaar overdoen. Wel haalde tijdens die periode mijn rijbewijs, dus dat was een lichtpuntje! Gelukkig leerde ik door die stage wel een lieve vriendin kennen, waar ik nog steeds contact mee heb en die nu in Amersfoort is neergestreken. Stefan en ik gingen voor het eerst samen op vakantie naar Turkije, en het jaar eindigde gelukkig wel weer goed met de musical The Fiddler on the roof, waar ik in speelde en waar ik mijn eerste grote rol te pakken had.

Turkije, zomer 2013

2014

Dit was creatief gezien een heel goed jaar. Ik schreef meerdere verhalen (afgerond en wel) en het allereerste, kleine zaadje werd gepland voor de feelgood die ik twee jaar later zou gaan schrijven. Ik zat beter in mijn vel en ik had een veel leukere stageplek in de thuiszorg, waar ik het hele schooljaar kon werken en groeien. Dit was ook weer een musicaljaar, waarin ik in Aida en The Sound of Music speelde. Ik ging op vakantie naar Gran Canaria en leerde een meidengroep kennen waar ik later nog wel eens contact mee had.

Ik tijdens een fotoshoot (april 2014)

2015

Revolutiejaar! Ik behaalde mijn opleiding Verzorgende IG, kocht een auto, kreeg een baan in de kraamzorg, ging op mezelf wonen in Eindhoven, stopte al na drie maanden met die baan en wisselde van wat uitzendbaantjes naar een baan toch maar weer terug in de thuiszorg. Niet wat ik het liefste wilde, maar ik woonde net op mezelf en ik wilde niet nu al terug.

15 juli 2015, toen ik mijn diploma in ontvangst mocht nemen.

2016

Dit was niet zo’n heel fijn jaar, beginnend met mijn opa die overleed, werk deed waar ik niet gelukkig mee was en ik eenzaam was in een stad waar ik niemand kende. Gelukkig was door al die gebeurtenissen met het verhuizen wél het idee geboren voor mijn feelgoodroman, waar ik buiten mijn werk om uren op mijn laptop kon zitten om de eerste versie te schrijven.

Hier speelde ik in de zelfgemaakte musical Ondergronds, samen met mijn moeder (2016)

2017

Dit jaar ging het gelukkig al een heel stuk beter. Dit was het jaar waarin ik mezelf goed leerde kennen. En ontdekte ik wat ik écht graag wilde en waar ik gelukkig van werd. Ik leerde een aantal lieve mensen kennen, waaronder Romy en Giovanna. Ik begon met bloggen en Instagram, meldde me aan op het schrijfplatform writers:community, zegde na twee jaar mijn baan en mijn huur op, veranderde mijn kapsel, ging met Stefan door Amerika reizen en verruilde het zuiden voor Noord-Holland.

Gemaakt door lieve Romy Veul, september 2017

2018

Nog meer veranderingen: Stefan en ik gingen weer een reis maken, naar Bali, en we kochten een huis in de voor ons onbekende stad Alkmaar. Ik leerde een leuke groep vriendinnen kennen en wist dat ik nooit meer zo eenzaam zou zijn als tot een paar jaar geleden. Ik begon met mijn onderneming en blog Liannes Letters en ik heb nog meer kunnen groeien als persoon en op schrijfgebied. Alleen dat werk in de thuiszorg om elke maand geld in het laatje te hebben, ja, dat moest dan nog maar even.

Gemaakt tijdens die hete zomer van 2018, door Marije van de Sande

Nu 2019 bijna eindigt:

 • ben ik 27
 • woon ik al 1,5 jaar samen in een koophuis
 • werk ik als zzp’er in de thuiszorg en als auteur, redacteur en creative coach
 • moet ik er niet meer aan denken om juf of pedagogisch medewerkster te worden
 • ben ik al 8 jaar samen met Stefan
 • hoef ik (nog lang) geen kinderen
 • woon ik in Alkmaar en zou ik ooit naar het buitenland willen emigreren

Alles wat tussen die tien jaar is gebeurd heeft me veranderd, laten groeien en gevormd tot wie ik nu ben. En alhoewel 2010 voor mij voelt alsof dit pas 4 jaar geleden is in plaats van 10 (wie heeft daar nog meer last van?), er is ontzettend veel veranderd in al die jaren. In de wereld, maar ook voor mezelf. In het jaren ’20 decennium ga ik nog meer veranderen, groeien en verschil maken!

Wat was voor jou de grootste verandering dit decennium?

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Share:

11 Comments

 1. 17 december 2019 / 14:52

  Wat supertof om te lezen! Ik bedacht me pas bewust dat er bijna een decennium voorbij is toen Spotify met een terugblik op 2010-2019 kwam, haha.
  Echt heel mooi om de groei die je doorgemaakt hebt te lezen. Heb jij ook dat je, toen je 17 was, dacht dat je heel volwassen was en als je nu terugkijkt zeker weet dat je allesbehalve volwassen was? Ik ben echt benieuwd wat het nieuwe decennium je gaat brengen, sowieso komt die feelgood, daar ben ik van overtuigd! Ik ben heel benieuwd!
  Ik denk dat voor mij de grootste verandering van het decennium toch wel de diagnose coeliakie was, begin 2017. Toen begreep ik eindelijk waarom ik altijd zo moe was en zo vaak ziek. En daarna heb ik een enorme groei doorgemaakt qua zelfvertrouwen en doelen stellen. En o ja, 2010 voelt nog lang geen 10 jaar geleden.

  • Lianne
   Auteur
   17 december 2019 / 15:17

   Ja inderdaad, op mijn 18e dacht ik ha, ik ben eindelijk volwassen! Maar als ik nu terugkijk was ik dat echt nog niet, haha! Gelukkig weet ik nu beter. Ik hoop ook dat die feelgood er komt, ik ga duimen!
   Wat heftig dat er bij jou coeliakie geconstateerd was, maar wel fijn dat je daardoor weet waarom je zo ziek was en er beter op kunt letten wat je eet. Fijn dat dat je meer zelfvertrouwen heeft gegeven! 🙂

 2. 17 december 2019 / 19:51

  Wat leuk om te lezen en wat een gave/lieve/mooie foto’s van je!
  Ik had me om eerlijk te zijn nog totaal niet gerealiseerd dat er bijna een decennium voorbij is haha.

 3. 18 december 2019 / 06:52

  Heel leuk om te lezen en mooie foto’s! Als ik nu terugkijk waren de afgelopen tien jaar (30-40) de meest leerzame tot nu toe. En die momenten neem ik mee naar het volgend decennium.

  • Lianne
   Auteur
   18 december 2019 / 10:52

   Wat fijn dat je dit decennium zoveel geleerd hebt! Dat was voor mij inderdaad ook zo. Fijn dat je nu alles mee kunt nemen naar een volgend decennium!

 4. 20 december 2019 / 08:02

  Wat een super leuke terugblik om te lezen 🙂 vooral met al die oude foto’s

  • Lianne
   Auteur
   20 december 2019 / 12:15

   Dank je voor je lieve reactie <3

 5. 21 december 2019 / 00:04

  Wauw, wat heb je een enorme ontwikkelingen doorgemaakt de afgelopen jaren! En zo lief en mooi dat je mij ook noemt <3 Ik ben heel blij dat ik jou heb leren kennen en het is zo bijzonder om van dicht bij te zien hoe je jezelf de afgelopen jaren enorm hebt ontwikkeld en bent gegroeid.
  Heel bijzonder denk ik om zo een decennium terug te kijken! Ik heb zelf in mijn puberteit wat lastige jaren gehad en vind het niet altijd makkelijk om daar inclusief op foto's op terug te blikken. Maar eigenlijk is het wel heel waardevol om op die manier in te zien hoe ver je eigenlijk bent gekomen 🙂

  • Lianne
   Auteur
   21 december 2019 / 13:10

   Ja natuurlijk! Jij hebt ook heel erg bijgedragen aan de stap naar een mooier en gelukkiger leven <3
   Ik heb het die jaren ook niet altijd makkelijk gehad en denk aan sommige dingen ook niet echt graag terug, maar toch vond ik het wel mooi om eens te kijken hoe ik al die jaren gegroeid ben tot de persoon die ik nu ben en hoeveel vooruitgang ik heb geboekt sinds die tijd. Toen ik het artikel terug aan het lezen was, voelde ik me toch wel trots! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *