5 belangrijke lessen die ik in 2019 heb geleerd

Mooi kunstwerk in Barcelona, wat de lading van dit artikel wel dekt.

Het einde van een jaar betekent terugblikken op al wat gebeurd is. Of in dit geval, welke lessen ik geleerd heb en die me weer wat wijzer hebben gemaakt. Sommige van deze lessen wist ik natuurlijk allang, maar ben ik me dit jaar nu echt bewust van geworden. Welke lessen dat zijn, deel ik vandaag graag met je!

1: Volg je gevoel.

Dat heb ik toevallig gisteren nog gedaan. Voor wie mijn social media niet heeft gezien: ik heb besloten niet meer naar Zuid-Frankrijk te gaan voor mijn schrijfretraite, maar om het een weekendje op de Veluwe te laten. Ik vond het moeilijk om die knoop door te hakken, maar er viel wel een last van mijn schouders. Het is wel jammer, maar ik voel me nu zoveel beter. Dit jaar heb ik vaak mogen ervaren wat het volgen van je gevoel met je doet, en dat voelt erg fijn. Stoppen in loondienst, projecten opstarten en allemaal dingen doen waar ik blij van word!

2: Doe niks waar je niet gelukkig van wordt of wat energie kost.

Dat brengt ons bij punt 2, wat er een beetje mee samenhangt. Natuurlijk kwamen er ook nog genoeg minder leuke dingen op mijn pad, of dingen waar ik over twijfelde. Zoals het voorbeeld van de retraite bij punt 1. Natuurlijk kom ik op mijn werk in de thuiszorg nog wel eens dingen tegen waar ik niet zo’n zin in heb, maar nu ik ZZP’er ben kan ik veel beter mijn grenzen aangeven en zeggen als ik iets niet wil. Ik heb de vrijheid om te bepalen wanneer en waar ik werk, en word ik van het ene team of die ene zorginstantie niet blij, ga ik ergens anders naartoe. Een fijne les die ik dit jaar echt onder ogen mocht komen!

3: Je hoeft niet iedereen tevreden te houden.

Iedereen tevreden houden gaat gewoon niet. Het belangrijkste is dat je jezelf tevreden houdt. Ga niet achter mensen aanlopen die dat niet voor jou doen, want uiteindelijk kost dat je alleen maar (onnodige) energie. Een wijze les was om aandacht te besteden aan mensen die wél achter me staan en die geen energie van me vragen en me er uiteindelijk niks voor teruggeven. En, nog een les die ik leerde: niet iedereen is wie hij laat zien dat hij is, dus voortaan let ik beter op als het op nieuwe klanten of opdrachtgevers aankomt.

4: Het is oké om geld te vragen.

Toen ik begon vond ik dit moeilijk, maar dit jaar heb ik dit steeds beter los kunnen laten. Toen ik echt merkte dat ik dit kon, durfde ik meer geld te vragen voor manuscriptopdrachten. Ook heb ik een zorginstantie mijn nieuwe tarieven gemaild voor komend jaar. Dat vond ik erg lastig, maar als er iets is wat ik geleerd heb, is dat je jezelf en je eigen kunnen moet waarderen.

5: Aan jezelf werken is de beste leerschool.

Sinds ik ondernemer ben en ook volop aan mezelf werk, heb ik meer geleerd dan in al die tijd dat ik op school zat. Waarom geven ze al die pubers geen les in zelfreflectie en dat soort dingen? Je steekt er meer van op dan verplicht iets leren waar je niks aan hebt. Dat heb ik dit jaar mogen ervaren. Door mezelf te leren kennen en veel te leren over de dingen die ik écht graag wil leren, leer ik tenminste pas écht. En dat is veel waard! Voor 2020 wil ik ook veel meer leren over mezelf, ondernemen en wat nou het beste bij mij past.

Wat is een wijze les die jij dit jaar hebt geleerd?

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Share:

14 Comments

 1. 11 december 2019 / 07:11

  Hele mooie en inspirerende lessen. Ik heb ook wel dingen waar ik tegenaan loop en heb gelopen en vooral aan nummer drie moet ik echt gaan werken. Lastig, maar ik denk dat het me wel gaat lukken 🙂

  • Lianne
   Auteur
   12 december 2019 / 10:36

   Hopelijk kun jij in 2020 ook wat meer aan de punten werken waar je nog wat moeite mee hebt. Langzaam maar zeker kom je er wel!

 2. 11 december 2019 / 09:22

  Wat een mooi artikel! Het starten van een eigen onderneming is inderdaad een goede leerschool, haha. Ook voor mij geldt dat ik de afgelopen jaren onwijs veel heb geleerd, maar je moet het wel zelf doen inderdaad! Het verhogen van mijn tarieven vind ik ook altijd wel een dingetje… Wat goed dat je toch hebt gekozen om naar de Veluwe te gaan, omdat Zuid-Frankrijk niet helemaal goed voelde. Het is zo belangrijk om naar je gevoel te luisteren en ernaar te handelen!

  • Lianne
   Auteur
   12 december 2019 / 10:38

   Ja een eigen bedrijf kan je zoveel leren! En het klopt, ik vind het nog steeds een dingetje om mijn tarieven te verhogen, maar ik word er steeds beter in om op dat vlak wat meer aan mezelf te denken. Ik ben ook zo blij dat ik naar mijn eigen gevoel heb geluisterd en ik voel me ook zoveel beter nu!

 3. 11 december 2019 / 10:07

  Wat een mooi en inspirerend artikel. En mooi ook dat het wat dat betreft een leerzaam jaar voor je is geweest!

  • Lianne
   Auteur
   12 december 2019 / 10:39

   Dank je wel! Ja, ik denk dat je elk jaar wel iets leert en sterker wordt!

 4. 11 december 2019 / 10:37

  Supermooi omschreven. Heel stoer dat je gewoon je eigen grenzen aangeeft en ik hoop dat je in 2020 weer heel veel bijzondere lessen zult leren! Luisteren naar je eigen gevoel is zo belangrijk. Ik had het vorig jaar al een beetje geleerd, maar dit jaar heeft er weer een schepje bovenop gedaan. En ik denk dat het een blijvend leerproces is.

  • Lianne
   Auteur
   12 december 2019 / 10:40

   Hopelijk kun jij er voor 2020 ook wat meer aan werken om naar je eigen gevoel te luisteren. Dat is zo belangrijk!

 5. 12 december 2019 / 23:41

  Dat je mentale gezondheid de allerbelangrijkste is en die op een moet staan. Ik heb er best wel een zwaar jaar opzitten en heb een half jaar gestudeerd. Maar ik moest stoppen vanwege mijn mentale gezondheid. Eerst vond ik dat best wel stom en kon ik daar niet mee om. Maar ik heb ondertussen ook ingezien dat je mentale gezondheid de belangrijkste is. Als je het verpest, kan je niet meer terug en voel je dat voor de rest van je leven. Dus nu maak ik keuzes vanuit mijn eigen gezondheid en grenzen. Voelt een stuk beter ook. Nu werk ik fulltime in een supermarkt en ben ik zoveel gelukkiger dan toen ik studeerde. Ik heb wel mijn middelbaar diploma, het is de hoge school die te zwaar werd, voor de duidelijkheid. Maar ik teken heel veel en daar heb ik ook in gestudeerd in de middelbare. En daar wil ik ooit mee aan de slag. Dat is mijn droom en daar zal ik voor blijven vechten. Maar ik wil eerst mijn mentale gezondheid terug ‘op de plooi’ krijgen.

  • Lianne
   Auteur
   13 december 2019 / 10:53

   Wat erg dat je met je studie moest stoppen vanwege je mentale gezondheid! Maar precies wat je zegt, je mentale gezondheid moet goed zijn want anders gaat niks je goed lukken, wat je ook doet. Wat fijn dat je je nu zoveel beter op je plek voelt en beter je grenzen weet aan te geven! Zo kun je aan jezelf werken en hopelijk lukt het je dan ooit om je droom waar te maken. Gaat je zeker lukken! <3

 6. 13 december 2019 / 07:57

  Wat een mooie lessen! De belangrijkste les die ik dit jaar leerde is “Do it scared”. Ook al is het eng, ook al denk je dat je het niet kan, doe het, ondanks je angst.

  • Lianne
   Auteur
   13 december 2019 / 10:54

   Dat is ook een hele mooie les! Hopelijk heb je er veel aan gehad en kun je die ook meenemen naar 2020!

 7. 13 december 2019 / 08:24

  Wat een waardevolle en inspirerende lessen heb je het afgelopen jaar geleerd! Je hebt heel mooie stappen gezet en kunt daar volgens mij ook in 2020 weer mooi de vruchten van plukken 🙂 Goed bezig, hoor! Punt 1 en 2 zijn ook dingen die ik het afgelopen jaar meer ben gaan leren, onder andere door mijn loopbaancoach en het businesscoachingsprogramma dat ik mag volgen. Ik dacht lange tijd dat ik qua werk in allerlei vaste paden en structuren moest passen. Nu weet ik dat ik gewoon mijn eigen gevoel mag volgen, ook als ik daarmee afwijk van “standaarden”.

  • Lianne
   Auteur
   13 december 2019 / 10:55

   Wat fijn dat die loopbaancoach en dat businessprogramma je zoveel mooie inzichten hebben gegeven! Het is altijd het belangrijkste om je eigen gevoel te volgen en te doen wat je zelf wil. Hopelijk kun jij in 2020 daar heel goed mee vooruit! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *