Alles is relatief. Wat ik leerde uit relativeren.

Zie je het even niet meer zitten? Vergelijk je jezelf continu met anderen? Het is verleidelijk (ook voor mij) om jezelf dan omlaag te halen of jezelf dan heel zielig te vinden, maar een veel beter idee is om alles te relativeren. Is het allemaal nou echt zo erg als het lijkt? Waarschijnlijk niet als je het in een relativerend perspectief plaatst. Relativeren kun je leren. En vandaag laat ik je zien hoe!

Relativeren kun je leren!

Het is soms lastig om iets als een goede prestatie te zien als je denkt dat dat niet zo is. Voorbeeld: toen ik nog op mijn opleiding zat, kwam mijn moeder een keer een andere moeder van een meisje op de basisschool tegen. Ze vertelde dat mijn zusje leerde voor doktersassistent en ik de opleiding Verzorgende IG deed. ‘Echt?’ vroeg die moeder ongelovig. ‘Wat kunnen zij goed leren!’

Toen mijn moeder dat vertelde, had ik serieus mijn wenkbrauwen opgetrokken bij dat antwoord. ‘Ik? Goed leren?’ herhaalde ik idioot. Mensen die op de universiteit zitten, díe kunnen goed leren. Ik, met mijn MBO niveau 3, was daarbij vergeleken gewoon dom. Maar toen mijn moeder vertelde dat haar dochters geen opleiding hadden gedaan en thuis voor hun kinderen zorgden, begon ik er verder over na te denken. Voor die moeder was een MBO-opleiding al genoeg om goed te leren. Zo had ik nog nooit gekeken naar mijn ‘simpele’ niveau 3 opleiding. Wat voor de een niet zoveel voorstelt, kan voor de ander een hele goede prestatie zijn.

Zo werkt het met alles. Nog een paar voorbeelden uit eigen ervaring:

 • Gedachte: Ik vind het jammer dat ik al jaren geen opa’s en oma’s meer heb. Relativeren: Ik heb op mijn leeftijd tenminste nog wél twee gezonde ouders. Dat kan ook niet iedereen zeggen!
 • Gedachte: Haar event is echt binnen no-time uitverkocht en ik heb nog steeds geen aanmeldingen voor mijn eigen workshop! Relativeren: Ze is al veel langer ondernemer dan ik en heeft veel meer om te investeren.
 • Gedachte: Ik heb teveel vetrollen op mijn buik, het lijkt wel alsof ik zwanger ben. Relativeren: Hoeveel mensen zouden wel niet willen dat ze mijn maat S hadden?

Positief denken!

Als je jouw doemgedachten op deze manier probeert om te draaien, heb je het eigenlijk zo slecht nog niet. Natuurlijk kan het altijd beter, maar (relativeren): het kan ook altijd slechter. Sta je in de file? Dat vindt niemand leuk. Ook ik kan me daaraan ergeren. Maar echt, probeer eens positief te denken. Ach, ik kan dan wél dat leuke radioprogramma wat langer luisteren. En zou iemand het erg vinden als je de mensen op de plek van bestemming een belletje geeft met dat je wat later bent? Bedenk dat anderen er vaak veel minder een punt van maken dan jij. Weer iets om de volgende keer over na te denken!

Relativeer jij ook wel vaker als je in een dip zit?

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Share:

12 Comments

 1. 7 december 2019 / 09:42

  Wat een mooi positief artikel! En een paar prachtige voorbeelden van omdenken, waarbij je ook nog eens helemaal gelijk hebt. Je hebt helemaal gelijk: vaak kun je aan negatieve gedachten over jezelf en ook aan negatieve situaties wel een positieve draai geven. Dat kan zo veel doen voor je humeur 🙂
  Toevallig had ik het hier gisteren met mijn vriend over. Ik was nogal vrolijk, terwijl ik die ochtend opeens een vervelend probleem met mijn auto kreeg en daardoor door de harde wind en regen moest fietsen. “Ben je dan niet chagrijnig?”, vroeg mijn vriend nog. Maar ik had die ochtend net een nieuwe freelance-opdracht gekregen, ik had een mooi inspirerend gesprek met mijn businesscoach en mijn vriend is dit weekend gezellig bij mij. Stom van die auto, maar hoe erg is dat nou vergeleken met wat allemaal wel leuk was 🙂

  • Lianne
   Auteur
   10 december 2019 / 10:58

   Ja, zo fijn is het om je door middel van relativeren weer andere dingen te realiseren. 🙂 Wat fijn dat jij zo vrolijk was door al die leuke dingen! Dat van die auto is dan nog niet eens zo erg als je al die leuke dingen opsomt voor jezelf!

 2. 7 december 2019 / 13:23

  Relativeren is echt wel een kunst inderdaad. Mooi ook dat je hier een artikel aan wijdt.
  Mijn psycholoog heeft me ook echt wel geholpen hiermee. Ik ben nogal een zwart-wit denker, maar kan tegenwoordig zoveel beter relativeren en ook de positieve kant van iets omhoog halen.

  • Lianne
   Auteur
   10 december 2019 / 11:00

   Ja ik vergeet het soms ook nog wel eens, maar het helpt wel om dingen in een veel ander perspectief te zien. Wat fijn dat jouw psycholoog je daarmee helpt. Hopelijk kun je er op deze manier inderdaad wat positiever instaan!

 3. 8 december 2019 / 16:34

  Heel mooi artikel! De laatste tijd probeer ik hier ook hard aan te werken. Laatst stond ik in de file, waardoor ik te laat zou zijn op mijn afspraak. Maar toen dacht ik: ik moet dankbaar zijn dat ik niet in die auto zit die net een botsing heeft gehad met een vrachtwagen. Even moeten wachten is dan niet zo erg als je het in perspectief plaatst.

  • Lianne
   Auteur
   10 december 2019 / 11:01

   Dat is inderdaad een mooie manier van relativeren! Dat kan nog wel eens lastig zijn in een file, maar je moet zeker blij zijn dat jij niet degene bent die het ongeluk heeft gehad. Dat helpt al heel erg om er toch iets positiever in te staan!

 4. 9 december 2019 / 07:00

  Een heel inspirerend artikel. Ik ben ook zeker bezig met relativeren en stapje bij stapje kom ik er wel.

  • Lianne
   Auteur
   10 december 2019 / 11:02

   Dat je je er al bewust van bent is een hele mooie stap en langzaam kom je er wel! Goed bezig 🙂

 5. 9 december 2019 / 18:44

  Mooi artikel! Relativeren lukt niet altijd even goed bij mij, maar ik doe in ieder geval mijn best. Zelfs dat probeer ik nu te relativeren 😉

  • Lianne
   Auteur
   10 december 2019 / 11:02

   Het hoeft ook niet perfect, dat is het bij mij ook niet. Zolang je er af en toe eens bij stilstaat, bijvoorbeeld als het een dagje niet zo lekker gaat of als je in de file staat. Dat kan je toch al helpen om positiever naar dingen te kijken!

 6. 10 december 2019 / 09:39

  Wat een mooi artikel! Relativeren lukt mij gelukkig steeds beter. Mooie voorbeelden geef je trouwens, ik denk dat bijna iedereen zich hier wel in herkent!

  • Lianne
   Auteur
   10 december 2019 / 11:04

   Wat fijn dat het jou ook steeds beter lukt! Hopelijk lukt het om dan wat positiever naar bepaalde dingen te kijken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *