Schrijfblog #4: Hoe creëer jij het perfecte personage?

Je weet dat je een verhaal wilt schrijven. Het zit helemaal in je hoofd. Nu komt het uitwerken daarvan. En wat daarbij belangrijk is, is het creëren van goede, geloofwaardige personages. Kan nog wel eens een opgave zijn. Maar belangrijk is om precies te weten hoe je personage in elkaar steekt zodat je precies weet hoe je het verhaal in goede banen kunt leiden.

Personages zijn de motor van een verhaal. Zonder personages heb je geen verhaal. Maar hoe zorg je er nou voor dat die personages van je pagina’s afspatten en je lezers ze zo voor de geest kunnen halen? Vandaag geef ik je tips over hoe jij zorgt voor steengoede personages voor jouw boek!

Dit artikel is voor een gedeelte eerder verschenen op schrijfplatform Get Inspired By Books.

Stap 1: Bedenk de goede naam.

Ik heb al eens eerder een artikel geschreven over hoe je de juiste naam voor je personages kiest. Maar echt, dat is zo belangrijk! Met een naam kun je meteen al het juiste karakter creëren voor je personage. Zo kun je aan de hand van de naam al meteen ‘zien’ waar die persoon vandaan komt. Is het een buitenlandse naam of gewoon Nederlands? Is het een naam van adel of van de middenklasse? Het kan al zoveel zeggen! Hier wat kleine richtlijnen voor het bedenken van de juiste naam:

 • Zorg dat je niet alleen het personage, maar ook broers/zussen/ouders een zelfde soort naam geeft. Niets is zo raar als de hoofdpersoon een buitenlandse en exotische naam heeft en broer of zus een kort maar krachtige oer-Hollandse naam. Of is het personage geadopteerd? In dat geval kan het, in alle andere gevallen: zorg dat het redelijk op elkaar afgestemd is.
 • Zorg voor afwisselende namen, zodat de lezer niet in verwarring raakt. Dus niet zoals Chantal van Gastel het heeft gedaan met de broers Ruben en Robin. Want wie was nou eigenlijk wie?
 • Zoek naar de betekenis achter een naam. Op babynamen.nl vind je een grote hoeveelheid namen, voor als je een naam op het oog hebt en alsnog twijfelt. Er is een handige index voor jongensnamen en meisjesnamen apart. Op deze manier kun je zien waar de naam vandaan komt, hoe vaak de naam binnen een bepaalde periode aan mensen is gegeven en wat de naam betekent. Misschien past het heel goed of toch niet helemaal bij je personage.
Stap 2: Leer ze kennen.

Weet je nog de vriendenboekjes die je vroeger invulde? Wat je lievelingseten was, wat je later wilde worden en op wie je verliefd was? Zoiets kun je ook invullen voor je personages. Kom alles over hem of haar te weten! Ik heb een uitgebreid en exclusief Liannes Letters-personagedossier gemaakt. Mocht je die willen ontvangen, stuur me een mail! Grootste angsten, vroegere blunders, geheimen… schrijf alles wat je kunt bedenken erin! Dan heb je de basiskennis, persoonsgegevens en het karakter netjes bij elkaar in een document staan. Nog meer levendigheid creëren? Hier nog een paar kleine tips:

 • Geef ze elk een andere manier van praten. Wanneer ik wel eens boeken lees met meerdere personages die afwisselend aan het woord zijn, valt het me vaak op dat alle personages vaak hetzelfde klinken. Wanneer er geen namen bovenaan zouden staan, zou ik niet eens weten wie er aan het woord is. Om dat te voorkomen: maak echte mensen van ze door ze allemaal anders te laten praten. In het echt praat een nerd toch ook anders dan een populair tutje? Geef ze elk een andere woordenschat, behoeftes, gevoelens en zelfs stopwoordjes.
 • Geef ze details. Ik heb in mijn verhaal drie huisgenoten afwisselend aan het woord. Eentje bijt nagels, de ander schraapt haar keel en de derde rolt met haar ogen. Kleine details, maar door deze gewoontes er bij één enkel persoon in te stoppen, worden ze nog levendiger en menselijker. Kijk eens naar jouw personages. Wat voor onhebbelijke gewoontes of tics hebben ze? Gebruik ze ook echt voor die persoon alleen, want dat is wat je personage je personage maakt.
 • Maak een persoonlijkheidstest voor je personages. Die vul je dit keer niet over jezelf in, maar over je personage. Het is een hele mooie manier om ze beter te leren kennen. Persoonlijk vind ik die van Carl Jung erg fijn. Vooraf gokte ik al welk resultaat zou komen en toen heb ik die testen gemaakt. En raad eens: het klopte precies. Nou ken ik mijn personages heel goed, maar als je pas begint met schrijven kan het erg handig zijn.
Stap 3: Ga met ze in ‘gesprek’.

Er zijn auteurs die naar de supermarkt gaan en dan echt in de huid gaan kruipen van hun personage. Wat denken, zeggen en voelen ze op dat moment? Dat beelden ze allemaal uit. Gaat voor mij iets te ver omdat ik niet als een schizofreen over wil komen, maar wat wél leuk is, is om echt met je personages in gesprek te gaan. Hoe dan?

Wat helpt, is om een nieuw word-document te openen en op te schrijven dat je in een restaurant zit. Je gaat met je personage een hapje eten of een drankje doen. Schrijf alles op, van de manier waarop hij/zij binnenloopt tot aan met welk toontje hij/zij je vragen beantwoordt. Is het gesprek gezellig? Gespannen? Hoe loopt het? Misschien kom je wel nog meer over je personage te weten!

Stap 4: Heb goed in je hoofd zitten hoe ze zijn.

Als schrijver ken je je eigen personages als geen ander. Dus is het aan te raden om ook met ze bezig te zijn op momenten waarop je niet aan het schrijven bent. Hier wat tips:

 • Kijk goed om je heen. Ben je in de stad? Of kijk je een film? Misschien zit er wel iemand tussen die qua uiterlijk perfect voldoet aan hoe je je personage in je hoofd hebt zitten!
 • Bedenk wat je personages nu zouden doen. Ga je een dagje weg, zwemmen bijvoorbeeld? Val je van de glijbaan af of gebeurt er iets anders onverwachts? Bedenk dan eens hoe je personages hierop zouden reageren. Misschien levert dat ook nog eens interessante verhaallijnen op!

Wanneer je al met een verhaal begonnen bent, is het nooit te laat om aan dat personagedossier te beginnen. Ik kan het je persoonlijk echt aanraden, want als ik het niet had gedaan zat ik waarschijnlijk nog steeds vast bij hoofdstuk drie. Veel succes!

Dit artikel betreft een samenwerking met babynamen.nl.

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Share:

2 Comments

 1. 3 december 2019 / 07:15

  Handige tips! Ik ben weleens in ‘gesprek’ met mijn hoofdpersonage en bezoek ook de plekken waar zij komt in het verhaal . Zo wordt ze echt levendig voor mij.

  • Lianne
   Auteur
   3 december 2019 / 10:57

   Dat werkt inderdaad ook heel goed! Fijn dat jouw personages zo voor jou ook heel levendig worden! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *