Schrijfblog #3: Hoe zorg je dat je NaNoWriMo behaalt?

De meeste schrijvers zijn er wel bekend mee: NaNoWriMo. Wat is het precies? Het betekent National Novel Writing Month, een wereldwijde competitie waarin je de gehele maand november een heel boek schrijft van 50.000 woorden. Elk jaar gaat het rond deze tijd weer gek. Verhalen voorbereiden, lijstjes maken, voorraden eten en drinken inslaan, noem het maar op. Alles om die 50.000 woorden aan te tikken in 30 dagen tijd. Dus als je een boek wilt schrijven, is dit de uitgelezen kans om ermee te gaan beginnen! Maar hoe zorg je ervoor dat je die 50.000 woorden ook echt aantikt? Vandaag geef ik je een vijftal tips!

1: Heb helder wat je wilt schrijven.

Een belangrijk aspect voor het behalen van NaNoWriMo, is van tevoren bedenken wat je op wil schrijven. Heb je een verhaal in je hoofd dat al een tijdje smeekt om opgeschreven te worden? Start met het verzamelen van de details. Waar gaat het verhaal over? Hoe gaat het verhaal lopen? Wie zijn de personages? Werk alles uit, zodat je weet waar je naartoe werkt en zodat je altijd een ruggensteuntje hebt als je eens vastloopt.

2: Kwantiteit boven kwaliteit.

Tijdens NaNoWriMo gaat het niet om een goed verhaal schrijven, maar om meters maken. Zorgen dat die teller op 50.000 woorden komt te staan. Het maakt dus niet uit wat je schrijft, als je maar schrijft. Stopwoordjes, herhalingen of babbelscenes maken voor nu echt niks uit. Die kun je na november allemaal weer verwijderen. Dit is een fijne tip om in je hoofd te houden als je even een dip hebt.

3: Plan schrijftijd in.

Als je 50.000 woorden binnen een maand wil schrijven, betekent het dat je daar ook echt tijd voor moet vrijmaken. Plan dus elke dag bijvoorbeeld een uur schrijftijd in. Of elke dag het gemiddelde van 1667 woorden. Net wat voor jou het beste werkt. Blok dit ook specifiek in je agenda in als schrijftijd zodat je geen andere dingen gaat plannen.

4: Vraag hulp aan anderen.

Samen kun je meer dan alleen! Loop je vast, of wil je de handdoek in de ring gooien? Praat er met andere schrijvers over. Wellicht hebben zij goede tips of adviezen die je verder kunnen helpen. NaNoWriMo is een hele intensieve maand die je niet alleen doet. Spreek af om samen te schrijven, of om wat van elkaars stukken te lezen. Grote kans dat je dan weer nieuwe inspiratie krijgt die je helpen die 50.000 woorden aan te tikken!

5: Zorg goed voor jezelf.

Als je meedoet aan NaNoWriMo, betekent het toch dat je sociale contacten, andere hobby’s en het huishouden even op een lager pitje moet zetten. Het zorgen voor jezelf kan er dus ook weleens bij inschieten. Maar het is juist belangrijk om dat wel te doen! Er zijn tal van simpele gerechten te vinden die toch heel voedzaam zijn. Koop drankjes die laag in calorieën zijn en als je voelt dat je moe bent en dat je geen zin meer hebt, klap die laptop dan lekker dicht voor vandaag. Het moet wel leuk blijven!

Ik wens je veel succes! Je kunt het 🙂

Ga jij dit jaar meedoen aan NaNoWriMo of heb je ooit al eens meegedaan?

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Share:

10 Comments

 1. 25 oktober 2019 / 17:14

  Ik heb er nog nooit aan meegedaan, maar denk dat ik het nu voor het eerst wel ga doen! Deze winter moet echt de winter worden dat ik een keer een heel boek schrijf. Dus kan ik maar beter ook gewoon meteen maar meedoen. Ben ik na november een heel eind. 😉

  • Lianne
   Auteur
   26 oktober 2019 / 13:55

   Leuk dat je nu voor de allereerste keer mee gaat doen! Ik wens je veel succes en hopelijk heb je wat aan mijn tips 🙂

 2. 25 oktober 2019 / 18:59

  Ja, ik ga dit jaar weer meedoen aan NaNoWriMo. De afgelopen 2 jaar heb ik het gehaald (nu ja, 2 jaar geleden had ik net geen 50.000 woorden, maar ik had geen zin om er 2000 woorden bij te verzinnen die ik waarschijnlijk later weer zou schrappen) en dit jaar ga ik er ook weer volop van genieten!

  • Lianne
   Auteur
   26 oktober 2019 / 13:56

   Leuk dat je weer mee gaat doen! Ik wens je veel succes en ik hoop dat je het weer haalt 🙂

 3. 27 oktober 2019 / 09:54

  Wauw! Ik kende dit nog niet! Heel gaaf! Ik ga dit jaar niet mee doen, wie weet de volgende keer haha.

  • Lianne
   Auteur
   27 oktober 2019 / 12:53

   Wat leuk dat je enthousiast bent geraakt! Ik snap dat het nu een beetje kortdag is om mee te doen, maar wellicht lukt het je volgend jaar 😉

 4. 28 oktober 2019 / 13:11

  Dit jaar gaat me helaas niet lukken, nog veel werkverplichtingen. Maar hopelijk kan ik volgend jaar mijn werk wat anders organiseren dat het me wel lukt.
  (en heb ik tegen dan een keigoed verhaalidee)

  Nu ben ik wel benieuwd of jij gaat meedoen dit jaar?

  • Lianne
   Auteur
   28 oktober 2019 / 16:14

   Jammer dat het dit jaar niet gaat, maar hopelijk kun je het volgend jaar wél waarmaken! Leuk dat je al een mooi verhaalidee hebt 🙂

   Nee, ik heb er zelf geen tijd voor. Ik heb nog wat opdrachten lopen en wat projecten waar ik mee bezig ben, dus een hele nieuwe roman gaat hem deze keer niet worden. Eerst het boek dat ik nu heb liggen maar eens uitgegeven krijgen voordat ik aan iets nieuws begin 😉

 5. 29 oktober 2019 / 16:24

  Goeie tips!
  Ik heb de hele maand oktober zitten twijfelen of ik wel of niet mee ga doen. Twijfels als: ik wil wel, maar heb geen tijd. Ik schrijf toch wel, dus waarom het niet mee laten tellen voor NaNo? Maar wat dan? Nou ja, dat soort dingen dus.
  Uiteindelijk vandaag besloten toch wel mee te doen! Wordt mijn vierde jaar op rij en ik zou echt balen als ik het dit jaar toch niet zou doen. Wellicht haal ik die 50.000 niet, maar ach dat is mij tot nog toe geen een keer gelukt. Dus ja heb ik, nee kan ik krijgen. 😉

  • Lianne
   Auteur
   30 oktober 2019 / 12:40

   Leuk dat je toch besloten hebt mee te doen! Je kan altijd kijken hoever je komt toch? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *