6 negatieve gedachten om nu los te laten!

Je kent het wel. Je wilt graag iets, maar dan komen al die doemgedachten weer boven drijven. Ook ik heb er regelmatig last van. Het zijn van die vervelende gedachten waarvan het eigenlijk zonde is dat ze überhaupt in je hoofd zitten. Vandaar dit artikel om deze energievretende gedachten een halt toe te roepen.

1: het gaat me nooit lukken!

Het is makkelijk om dit te denken na alweer een tegenslag. Die zoveelste afwijzing als je gesolliciteerd hebt, of die zoveelste tekening die is mislukt en je verfomfaaid in je papierbak mikt. Maar bedenk: alles kost tijd. Natuurlijk zijn tegenslagen nooit leuk, maar ze zijn nodig om echt te gaan voor datgene wat je graag wilt. Het belangrijkste is: nooit opgeven. Die leuke baan of die tekening waar je tevreden over bent komen er echt wel!

2: daar ben ik te verlegen/zwaar/[vul maar in] voor.

Zie je ergens al meteen vanaf omdat je denkt dat je er niet geschikt voor bent? Omdat je een eigenschap hebt die niet in het plaatje past bij datgene wat je eigenlijk wilt? Als ik zo maar bleef denken, had ik nu nog steeds geen onderneming. Stel dat zo’n onzekere gedachte maar door je hoofd blijft spoken, maar dat het in de praktijk achteraf juist heel erg mee blijkt te vallen? Zo zonde om jezelf daar vooraf al meteen op af te rekenen, terwijl dat waarschijnlijk helemaal nergens voor nodig is!

3: niemand ziet mij staan.

Weer iemand die je ontvolgt op Instagram, die niks meer van zich laat horen of die kwetsende dingen tegen je zegt. Ja, dat is nooit leuk. Het kan je ongelofelijk onzeker maken. Maar bedenk: door die paar personen die roet in het eten gooien, is het echt niet zo dat letterlijk niemand op deze wereld je meer aardig vindt. Er zijn zat mensen die je wél een geweldig mens vinden en die je nooit pijn zullen doen of een vervelende streek leveren. Het is beter om je energie daarin te stoppen in plaats van in mensen die toch niet de moeite waard zijn.

4: ik zal nooit zo goed of succesvol worden als…

Iets waarvan we weten dat we het eigenlijk niet moeten doen maar het toch doen: onszelf vergelijken met anderen. Ik kan soms ook erg bezig zijn met de levens van anderen en denken: wauw, echt zo gaaf dat zij dat heeft. Zoiets zal ik nooit bereiken. Maar wellicht heb ik ook wel iets waarvan zij zou willen dat zij dat ook had. Alles moet groeien, en dat was in haar geval waarschijnlijk niet anders. Het is dus niet echt reëel om haar uitverkochte businessevent te vergelijken met mijn vijf klanten per jaar.

5: dat kan ik helemaal niet.

De volgende keer moet je maar denken aan Pippi Langkous. ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ Inderdaad, je hebt het nog nooit gedaan, dus wie zegt dat je het dan niet zou kunnen? Misschien ben je er wel beter in dan je denkt! Denk aan de laatste keer dat je iets voor het eerst deed. Waarschijnlijk heeft dat ook beter uitgepakt dan je in eerste instantie dacht!

6: wie zit er nu op mij te wachten?

Dit is een vreselijke boosdoener die soms ook nog eens bij mij komt opspelen. ‘Er bestaat al zoveel en alles is al eens een keer geschreven. Wie zit er nou op mijn boeken te wachten?’ Maar als J.K. Rowling zo had gedacht, hadden we nu geen Harry Potter gehad. Jij bent uniek en niemand schrijft zoals jij, of maakt wat jij maakt. Al is er maar één die geïnspireerd raakt door jou, diegene zat dus wel echt op jou te wachten. Jij en jouw ideeën zijn de moeite waard. Echt!

Heb jij wel eens last van negatieve gedachten en hoe ga jij daarmee om?

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Share:

10 Comments

 1. 22 oktober 2019 / 10:41

  Wat een inspirerend artikel! Iedereen heeft denk ik weleens last van deze gedachten, zo ook ik. Ik probeer ze altijd heel gauw aan de kant te schuiven en me te focussen op iets positiefs. De ene dag gaat dat gelukkig beter dan de andere :-).

  • Lianne
   Auteur
   23 oktober 2019 / 19:38

   Fijn dat je iets aan het artikel hebt! Dat je het ombuigt naar iets positiefs is al een hele mooie om die negatieve gedachten een halt toe te roepen 🙂

 2. 22 oktober 2019 / 15:47

  Stuk voor stuk gedachten die ook weleens / regelmatig door mijn hoofd schieten. Het helpt al om me daarvan bewust te zijn, dat het maar gedachten zijn, en om dus vaker stil te staan bij “wat gaat er op dit moment eigenlijk door mijn hoofd?”. Vervolgens kan ik die negatieve gedachten (proberen te) ontkrachten, door datgene waar ik bang voor ben tóch gewoon te doen. Of, als die stap echt te groot is, om op zoek te gaan naar helpende gedachten, mildheid, en naar praktische stappen die nog net wel te doen zijn.

  • Lianne
   Auteur
   23 oktober 2019 / 19:39

   Dat is ook al heel mooi, om stil te staan bij wat er echt in je hoofd omgaat en dus echt bewust te worden van die gedachten. Vaak zijn ze eigenlijk gewoon maar irrelevant, waarop je daarna weer verder kunt gaan 😉

 3. 22 oktober 2019 / 19:19

  Wat een mooie blog!! Herkenbaar, zulke gedachten komen bij mij ook wel eens op. Vooral dat ik niet zal kunnen of zal durven floept nog wel eens op. Oppeppende blogs lezen zoals deze van jou, helpen dan goed! ?

  • Lianne
   Auteur
   23 oktober 2019 / 19:40

   Vervelend hè, al die gedachten! Maar wel fijn dat het voor iedereen zo herkenbaar is en dat je weet dat je niet de enige bent die er last van heeft. Fijn dat mijn blogs jou ook weer helpen om je op te peppen! 😀

 4. 23 oktober 2019 / 11:01

  Herkenbare gedachten. Vooral de gedachte: het gaat mij nooit lukken, komt regelmatig om de hoek kijken. Toch probeer ik om te denken op dat moment en het op te schrijven.

  • Lianne
   Auteur
   23 oktober 2019 / 19:41

   Omdenken en je gedachten opschrijven is ook al een fijn ritueel wat je goed kan helpen! Hopelijk kun je die gedachten op die manier wat makkelijker uit de weg ruimen 🙂

 5. 24 oktober 2019 / 23:22

  Een mooie reminder is dit artikel om inderdaad gedachten los te laten die eigenlijk stuk voor stuk vooral nergens voor nodig zijn. Vooral nooit opgeven is iets wat ik in de loop der tijd heb geleerd. Soms lukt iets niet meteen of levert het nogal wat frustraties op, maar grote kans dat je uiteindelijk tóch je doel bereikt door vooral door te zetten. Die laatste gedachte had ik in het begin weleens in mijn hoofd als blogger en ondernemer. Tegenwoordig lukt het me gelukkig beter om die gedachte los te laten. Alleen al het feit dat je klanten, lezers, fans, etc. hebt (of dat er nu 10 zijn of 10.000 – dat doet er niet toe), is voldoende bewijs dat je echt wel wat te bieden hebt 🙂

  • Lianne
   Auteur
   25 oktober 2019 / 12:19

   Niet opgeven is zo belangrijk! Ik heb ook geleerd dat als je iets echt graag wilt, dat je ervoor moet gaan en je niet moet laten belemmeren door tegenslagen. Fijn dat jij dat ook meer los kunt laten 🙂 En inderdaad, er is echt altijd wel iemand die jou graag volgt en inspirerend vindt. Je bent het altijd waard 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *