Schrijfblog #2: Hoe zorg je dat je jouw boek afkrijgt?

Foto gemaakt door Romy Veul.

‘Ik loop vast in het verhaal.’

‘Hoe moet ik nu verder?’

‘Ik krijg het nooit af!’

Allemaal zinnen die je vaak hoort als mensen beginnen aan het schrijven van een boek. En eerlijk is eerlijk: het is ook niet gemakkelijk. Een boek heb je niet zomaar binnen een week geschreven (uitzonderingen als diehard kluizenaars die alleen maar leven op pizza en koffie daargelaten). Maar vaak stoppen mensen zomaar met een verhaal omdat ze vastlopen en gewoon niet meer weten hoe het verder moet. Zo zonde! Vandaag deel ik mijn ervaringen en geef ik je tips om jouw boek toch af te gaan maken, want dat verdient het!

1: Heb helder wat voor soort schrijver jij bent

Geloof me, van boeken niet af kunnen maken heb ik ook last gehad. Je hebt namelijk twee soorten schrijvers: de plotter en de pantser. Het verschil tussen die twee is dat de plotter (je raadt het al) plant en de pantser gewoon begint en op gevoel het verhaal schrijft. Met als valkuil dat de pantser doodleuk aan een verhaal begint zonder voorbereidend werk, en dus later afhaakt omdat deze schrijver niet weet hoe hij verder moet. En ja, ik dacht aan al die tientallen onafgemaakte manuscriptbestanden op mijn laptop en ik wist dat ik 100% pantser was. Daar moest verandering in komen! Dus kun jij een boek maar niet afschrijven vanwege onvoldoende voorbereid werk? Dan ben jij waarschijnlijk ook die pantser.

2: Ga plannen

Voor een nieuw verhaal ging ik het helemaal anders doen. Ik vroeg hulp bij de start en de opzet. Ik maakte een plot, personagedossiers (zie vorige blog) en een tijdlijn. En geloof het of niet: ik schreef dit verhaal af! Dus een gouden tip voor als je wil dat je verhaal af komt: ga een planning maken en ga voorbereid je verhaal in. Waar wil je naartoe met je verhaal en waar moet het over gaan? Zie het als een trailer van een film. Je hoeft nog niet alles van de film te weten, als je maar ongeveer een beetje weet wat de verhaallijn is en hoe sommige scenes eruit zien.

Van daaruit kun je gaan schrijven en langzaam maar zeker naar een hele film toewerken. Wat mij echt geholpen heeft om het verhaal af te maken, is een tijdlijn maken. Gewoon heel simpel met pen en papier. Je schrijf in chronologische volgorde alle gebeurtenissen die elkaar moeten opvolgen in die tijdlijn. Zo heb je duidelijk wat er moet gebeuren en kun je hier altijd op spieken als je even niet meer weet wat er nu ook alweer komt. Heel handig!

3: Houd ruimte over voor spontane ingevingen

Of ben jij misschien die plotter? Die alles plant en elk hoofdstuk tot op de millimeter uitgewerkt hebt? Hartstikke goed bezig natuurlijk, maar ook hierbij geldt een valkuil: doordat de plotter de hele film van begin tot eind in zijn hoofd heeft zitten, is er geen ruimte meer voor spontaniteit, waardoor je ook kunt vastlopen. Er is niets mis mee om je soms ook gewoon te laten leiden door je gevoel, en jezelf als schrijver eens te laten verrassen.

Ik maak vooraf dan wel een planning en een tijdlijn van alle gebeurtenissen, maar ik begin gewoon bij hoofdstuk 1 en ik zie wel waar het schip strandt. Vaak bedenk ik tijdens het schrijven nog allemaal nieuwe dingen, en laat ik die woorden gewoon uit het toetsenbord rollen. Waardoor ik als ik teruglees nog wel eens denk: ‘Wow, heb ík dit geschreven?’ Ik ben dus nog steeds een pantser, met wat eigenschappen van een plotter. Een stukje van beiden, en wanneer je op die manier schrijft komt het helemaal goed met je boek!

4: Schrijf met de gedachte dat dit het gaafste boek ooit wordt

Soms haken schrijvers af als ze van tevoren al heel onzeker zijn over zichzelf en hun werk. ‘Wie gaat mijn boek nou lezen? Wie zit er nou op mij te wachten? Zo leuk is het waarschijnlijk toch niet.’ Nou, je hebt het verhaal niet voor niets bedacht, dus natuurlijk vind je het verhaal leuk! Dit soort gedachten werken natuurlijk niet motiverend, dus draai het eens om: stap in je verhaal met het idee dat dit het allerleukste, grappigste, meeslependste boek ooit wordt. ‘Dit is echt een topidee! Iedereen gaat dit lezen en dit leuk vinden!’ Met die gedachten is dat ook echt zo, want het is jouw idee en jouw verhaal. En wanneer jij dit graag schrijft, zal het ook veel makkelijker zijn om het af te schrijven.

5: Stel een deadline

Wat ook niet helpt bij het schrijven, is om maar gewoon ‘te zien’ wanneer je het eindelijk afmaakt. Want meestal komt er altijd wel iets tussendoor waardoor het schrijven blijft liggen, en je over een jaar nog niet meer dan drie woorden erbij hebt geschreven. Geef jezelf een datum waneer je de eerste versie af moet hebben, een deadline dus, die voor jou haalbaar is. Ik wilde de eerste versie van mijn feelgood (het verhaal wat ik dus van tevoren gepland had) voor Kerstmis afhebben, en dat was me gelukt. Dus houd jezelf gemotiveerd door er een datum aan te geven, en trakteer jezelf op iets lekkers of leuks als het dan daadwerkelijk lukt. Want het gevoel dat je hebt wanneer je dan echt een boek hebt afgeschreven… wow, FEESTJE!

Hopelijk gaat het je met behulp van mijn tips en ervaringen het ook lukken om dan eindelijk dat boek te schrijven wat je allang wilde gaan schrijven. Heel veel succes!

Deze blog is eerder verschenen op het gestopte schrijversplatform Get Inspired by Books.

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Share:

2 Reacties

 1. 31 augustus 2019 / 08:00

  Goede tips! Het huidige boek dat ik aan het schrijven ben, is zo’n voorbeeld dat ik gewoon begonnen ben en naderhand, toen ik het verhaal helder voor ogen had, de personages ben gaan karakteriseren. Eerst vond ik dit zelf wel een hele aparte methode, klinkt ook een beetje chaotisch, maar ik wist wel hoe ik verder moest. Alleen de plot ben ik nog niet zeker van, maar ik geloof dat ik daar wel uit kom.

  • Lianne
   Auteur
   31 augustus 2019 / 17:19

   Dat hoe jij het gedaan hebt, is ook een goede manier om een boek uit te werken. Het maakt in principe niets uit als je dat meteen doet of later als je al wat geschreven hebt. Hopelijk lukt het je om alles tot een geheel te brengen! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *