6 dingen die ik wat meer los heb kunnen laten

Soms is het lastig om bepaalde onzekerheden of een dag met een minder leuke gebeurtenis over je schouder heen te gooien en er nooit meer een blik op te werpen. Vroeger (of nou ja, tot een paar jaar geleden zelfs nog) kon ik mezelf hier helemaal door af laten remmen en mezelf wel voor eeuwig haten. Waarom eigenlijk? Zo zonde om je door dat soort dingen te laten beïnvloeden! Tegenwoordig lukt dingen loslaten al veel beter. Wat kan ik nu wat meer naast me neerleggen ten opzichte van een jaar of vijf geleden? Je leest het vandaag!

1: wat ik op social media plaats. Sinds ik voor mezelf heb besloten dat ik al die marketing en strategieën op Instagram laat voor wat het is, is er toch wel een last van mijn schouders gevallen. Het past veel beter bij mij om gewoon te plaatsen wat ik wil en wanneer ik het wil. Ik doe het nu op gevoel zonder dat het ‘moeten’ om de hoek komt kijken. Sinds kort kan ik dat echt gewoon loslaten. Heerlijk is dat! Nou ja, dan maar wat minder klanten. Ik heb nu geleerd dat ik gewoon niks moet doen wat niet bij me past.

2: ‘vriendinnen’ die niks meer van zich laten horen. Ik was altijd iemand die altijd achter anderen aanliep. Als ik geen berichtje stuurde om iets af te spreken, gebeurde er niks. Ik moest echt moeite doen om een vriendschap te onderhouden, terwijl het alleen maar van mijn kant kwam. Nu zit ik er niet meer zo erg mee als iemand de ‘vriendschap’ dood wil laten bloeden. Ik stuur nog één keer een bericht. Geen reactie, nou dan niet. Dan ben je me ook niet waard. Ik ben zo blij dat ik dit nu gewoon los kan laten!

3: onzekerheden over mijn lichaam. Lelijke voeten met kloofjes? Die verborg ik eerst liever. Mijn niet-zo-platte buik? Daar heb ik vanalles voor uitgeprobeerd. Maar beter hielp het nog om mijn lichaam gewoon te accepteren zoals het was. Iedereen heeft wel iets. Wat is nou het ergste dat ik heb? Geen supermodellenbuik? Ik hoef toch niet in bikinifoto’s op Instagram. Weer een zorg minder.

4: het gevoel alsof het nooit meer goed komt. Ken je dat gevoel? Dat je al door iets heel kleins meteen al kunt denken dat je hele dag vreselijk is geweest? Daar had ik altijd nogal veel last van. Ook kon ik best lang in het negatieve blijven hangen en denken dat ik nooit gelukkig/normaal/succesvol/vul maar in zou worden. Gelukkig kan ik dit ook al veel beter naast me neerleggen door te denken dat dit maar een periode is, en ik me heus niet voor eeuwig slecht blijf voelen. Is het niet deze week? Dan misschien volgende week. Komt goed!

5: het moeten van dingen. Net als met het hele social media-gebeuren, kan ik erg inzitten over het moeten van bepaalde dingen. Oh, het huishouden moet nog gedaan worden want het huis is smerig. Oh en ik moet nog twee mailtjes versturen en dit afkrijgen… Dat werkt niet bepaald lekker op die manier. De laatste tijd helpt het me meer om dat ‘moeten’ te laten zitten en te denken: van wie behalve mezelf moet ik het nou eigenlijk doen? Het helpt om het constante gevoel van moeten te laten voor wat het is.

6: gedachten over wat anderen van me vinden. Iets wat ik op de assertiviteitscursus heb geleerd, maar wat me heel goed heeft geholpen, is het loslaten van onzekere gedachten. Ik kon eerst heel erg denken dat als ik van een ruimte wegloop, de groep die er zit over me begint te roddelen. Soms heb ik die gedachten nog steeds, maar het is al veel minder geworden. Hoe anderen over me denken maakt me niet zoveel meer uit. Ik heb genoeg lieve mensen om me heen die me waarderen zoals ik ben. En zolang ik maar gelukkig en tevreden over ben, kunnen die gedachten, zeg maar, de pot op.

Wat kun jij al heel goed loslaten?

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Share:

8 Comments

 1. 17 juli 2019 / 09:32

  Wat een mooie laatste zin en sowieso mooi om te horen dat je deze dingen meer kunt loslaten! Ik herken dat gevoel wel dat mensen me raar zullen vinden of vervelend over me praten als ik er niet ben. Maar inderdaad, je kunt nooit weten wat anderen zeggen. Het belangrijkste is dat je zelf gelukkig bent en dan maken die eventuele opmerkingen (die waarschijnlijk niet eens gemaakt worden) eigenlijk niet echt uit <3
  Punt 2 is voor mij ook wel herkenbaar. In het verleden heb ik weleens heel lang steeds weer contact gezocht met mensen die andersom nooit iets aan mij vroegen. Dan kun je soms maar beter loslaten, ook om je eigen kostbare energie te sparen. Ik was laatst helemaal trots op mezelf toen ik geen nieuw berichtje met 'Hé, hoe is het?' meer had gestuurd naar een jongen (date) die zelf al tijden niets van zich liet horen. Dan niet, denk ik in zo'n geval maar 😉 Het moet niet van één kant komen.

  • Lianne
   Auteur
   17 juli 2019 / 14:34

   Ja dat is echt een vervelend gevoel en iets wat ik soms nog steeds erg moeilijk vind, maar inderdaad, je kunt niet weten wat anderen zeggen (als ze al iets over je zeggen), dus die piekergedachten zijn nergens voor nodig!
   Ja inderdaad, achter anderen aanlopen terwijl zij zelf geen moeite doen is echt tijd- en energieverspillend. Goed van je dat je zelf geen berichtje hebt gestuurd naar iemand die al een tijd lang niks meer van zich laat horen. Dat doe ik nu ook niet meer. Ik zoek nog wel eens contacten op via een vriendinnennetwerk voor contacten in de buurt, maar als iemand dan ook na de vraag om af te spreken niks meer laat horen of gewoon een tijdje niet meer reageert, kan ik het nu makkelijker loslaten en denken: laat maar zitten. Beter steek ik mijn energie in mensen die wél met me om willen gaan!

 2. 17 juli 2019 / 11:29

  Wat een mooi artikel! Wat fijn om te lezen dat je bovenstaande punten wat beter kan loslaten. Vriendinnen die niks meer van zich laten horen heb ik helaas ook gehad. Jammer als je na verloop van tijd uit elkaar groeit, maar soms is die klik er ook helemaal niet meer!

  • Lianne
   Auteur
   17 juli 2019 / 14:36

   Jammer is het hè? Maar een vriendschap moet van twee kanten komen en als een ander geen moeite doet, is het gewoon verspilde moeite om er toch achteraan te blijven gaan. Ik stop mijn tijd dan liever in mensen die dan wél de moeite nemen me uit zichzelf een berichtje te sturen!

 3. 18 juli 2019 / 10:56

  Wat een mooi artikel en erg herkenbaar ook. Ik heb alle trucks voor Instagram ook achterwege gelaten, en plaats wat ik wil, wanneer ik het wil. Ik wil niet meer constant bezig zijn met wat anderen doen, ik wil juist genieten van mijn leven en leuke dingen doen. En goed van je dat je niet meer constant achter vriendinnen aanloopt, probeer ik nu ook te doen en ik moet zeggen dat ik daardoor mijn overgebleven vriendschappen nog meer waardeer.

  • Lianne
   Auteur
   19 juli 2019 / 10:54

   Ja, ik heb echt een hekel gekregen aan al die strategieën en er zoveel mogelijk volgers bij krijgen. Ik plaats ook niet elke dag meer, maar gewoon wanneer ik er zin in heb. Dat werkt veel beter. Fijn dat jij dat nu ook al beter los kunt laten! En mooi dat je je overige vriendschappen door die gebeurtenissen meer kunt waarderen. Je komt er daardoor inderdaad achter wie je echte vrienden zijn.

 4. 22 juli 2019 / 20:45

  Wat een mooie blog! En zo goed om deze dingen te leren los te laten. Niet altijd makkelijk, puntje 2 en 3 brengen mij soms toch nog wel weer aan het twijfelen, dan merk ik dat ik ze toch nog niet helemaal los heb kunnen laten… Het leven blijft een groot leerproces. 🙂

  • Lianne
   Auteur
   1 augustus 2019 / 00:09

   Ja klopt, het blijft soms lastig, maar altijd goed om bij te leren 🙂 Het leert ook dat het heel herkenbaar is en dat je niet de enige bent, en dat geeft mij dan altijd weer een beetje troost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *