Waarom iedereen zou moeten gaan lezen

We moeten meer gaan lezen met z’n allen! Nee, ik ben geen taaldeskundige die zegt dat uit onderzoek is gebleken dat lezen beter voor je is dan tv kijken, maar ik weet zeker dat een boek lezen echt kan bijdragen aan een… ja, wat eigenlijk? Beter leven? Laten we het daar maar op houden. Tegenwoordig lezen tieners liever teksten onder Instagramfoto’s dan uit een echt boek. Heel jammer, maar dat is de realiteit. En waardoor komt het? Door die vreselijke literaire kost die kinderen op school verplicht moeten lezen, waardoor de woorden ‘lezen’ en ‘boeken’ een negatieve belading krijgen. Maar er zijn zoveel leuke boeken!

Ben jij ook niet zo’n lezer? In dit artikel geef ik je argumenten om er wél aan te beginnen!

Lezen geeft je ontspanning

Drukke dag gehad? Beetje stress in je lijf? Dat valt waarschijnlijk goed te verhelpen met even een goed boek erbij pakken (liefst met een reep chocola en een kat, als je die hebt), en weg zijn al je zorgen! Oké, misschien niet meteen als je het boek openslaat, maar lezen kan je wel echt helpen om alle dagelijkse dingen te vergeten en je even te wanen in een oase van rust. Vooral als je een boek over rust en ontspanning aan het lezen bent. Maar sowieso helpen de meeste boeken wel goed.

Lezen vergroot je woordenschat

Nu wil ik natuurlijk niet zeggen dat je dom bent als je niet leest, maar kinderen die veel lezen pikken heel snel veel meer woorden op dan kinderen die dat niet doen, en daar heb je op latere leeftijd altijd profijt van. Ben je geen kind meer? Dan is het ook nog niet te laat. Hoe oud of jong je ook bent, je kunt altijd leren van de schrijfstijl van auteurs en de woordgrappen die ze maken. Kun je die de volgende keer op een verjaardag gebruiken of zo.

Lezen is goed voor je creativiteit

Heb je het boek uit? Misschien inspireert het je om zelf ook te gaan schrijven! In ieder geval, ik weet zeker dat ook ergens uit onderzoek is gebleken dat lezen het creatieve gedeelte in het brein aanwakkert. Of zoiets. En anders maak ik het er maar gewoon van. Want ik krijg zeker inspiratie als ik iets gelezen heb, of het nou een boek of een blog is.

Lezen zorgt voor een goed humeur

Of je moet Het Achterhuis aan het lezen zijn, maar over het algemeen geeft lezen een fijn gevoel. Of, om The Sims-termen te gebruiken: het plezier-balkje onder het kopje ‘behoeften’ gaat langzaam van rood naar groen. Over het algemeen zijn boeken geschreven om de lezer te vermaken. Heerlijk in een andere wereld kruipen en lachen om klunzige hoofdpersonen, wie wordt daar nou niet vrolijk van?

Uit elk boek leer je wel iets

En dan heb ik het niet over de wortel van 64 of de hoofdstad van Tanzania, maar gewoon, een wijze les waar je misschien wel wat aan hebt. Of misschien een mooie quote die je bijblijft. Een van de mooiste die mij is bijgebleven? ‘Beledigd zijn is een keuze.’ En geheel toevallig komt die uit het boek op bovenstaande foto! Of nou ja, toevallig… waarschijnlijk niet.

Lees jij ook graag?

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Share:

10 Comments

 1. 13 juli 2019 / 19:15

  Leuke blog! Ben het helemaal met je eens! En ik vind je Sims opmerking fantastisch! Wat een tof spel was/is dat toch!

  • Lianne
   Auteur
   15 juli 2019 / 00:07

   Haha ja hè? De Sims blijft altijd leuk 🙂

 2. 14 juli 2019 / 15:37

  Topargumenten om te (gaan) lezen!
  Mooie quote ook, ‘Beledigd zijn is een keuze.’ Dat is er eentje om te onthouden.

  • Lianne
   Auteur
   15 juli 2019 / 00:07

   Ja klopt, vind het ook zo’n mooie quote, kwam hem weer tegen toen ik dit boek weer ben gaan lezen 🙂

 3. 15 juli 2019 / 10:41

  Leuk geschreven! Ik ben zelf ook dol op lezen, eigenlijk al van jongs af aan. Er zijn wel periodes dat ik minder lees, maar de laatste maanden heb ik de smaak weer goed te pakken 😀

  • Lianne
   Auteur
   15 juli 2019 / 20:09

   Ja ik ben ook al van kinds af aan dol op lezen. En ik heb precies hetzelfde als jij. Soms lees ik wat minder en soms kan ik ook wel wat meer boeken verslinden. Leuk dat jij nog altijd zo gek bent op lezen 🙂

 4. 15 juli 2019 / 11:12

  Mooi geschreven en ik ben het helemaal met je eens! Ik ben zelf dol op lezen, altijd al geweest. Er zijn soms weken dat ik geen boek lees, maar dan opeens drie achter elkaar 🙂

  • Lianne
   Auteur
   15 juli 2019 / 20:10

   Leuk dat jij ook zo gek bent op lezen! Dat herken ik ook wel, soms lees ik helemaal niks en sommige periodes weer wat meer, zoals nu in de zomer.

 5. 15 juli 2019 / 23:41

  Wat een mooi artikel! Een goede reminder voor mij om er ook weer wat vaker een boek bij te pakken. Ik kan daar ook echt van genieten, vooral van mooie non-fictieboeken waar ik weer wat van kan leren (of inderdaad gewoon leuke inspiratie uit opdoe). Wat je zegt, boeken lezen is een goede manier om echt tot rust te komen, doordat je je eigen leven even verruilt voor een heel andere wereld.
  En lezen met een kat erbij is natuurlijk altijd nog gezelliger 😉

  • Lianne
   Auteur
   17 juli 2019 / 14:30

   Fijn dat ik je gemotiveerd heb om er toch weer wat vaker een boek bij te pakken. Het kan echt wonderen doen om tot rust te komen en lekker te ontspannen! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *