Over er anders uitzien dan de rest

‘Uit welk land kom jij?’ ‘Hoelang ben je al hier?’ of ‘Wat spreek jij goed Nederlands!’ zijn onderwerpen die ik niet af en toe, maar echt wel geregeld naar mijn hoofd geslingerd krijg. Toen iemand het deze week op mijn workation in Zuid-Frankrijk weer vroeg, vond ik het wel tijd om hier een mooi blogartikel aan te wijden. Misschien om het voor jou, als lezer ook voor eens en altijd duidelijk te maken.

Dus, de vraag die menigeen persoon mij stelt: Waar kom jij vandaan?

Gewoon uit Nederland. Echt waar. Ik ben echt oer-Hollands. Mijn ouders zijn gewoon allebei Nederlanders, die gewoon hier geboren zijn en die ook gewoon Nederlandse grootouders hebben. Dus hoe het kan dat ik er zo exotisch uitzie? Ik zou het echt niet weten. Het is een medisch wonder, zou je bijna kunnen zeggen.

Toch snap ik wel dat ik al die vragen of ik hier vandaan kom geregeld krijg. Ik zie er met mijn lange, bruine haar, bruine ogen en exotische uitstraling ook niet echt oer-Hollands uit. Vroeger vond ik dat nooit zo leuk. Toen wilde ik gewoon lijken op de rest en wilde ik net als iedereen blond haar hebben. Ik kon echt jaloers zijn op klasgenootjes met lange, blonde lokken. Waarom had ik dat nou niet? Dat wilde ik ook!

De laatste jaren kan ik mijn eigen donkerbruine lokken en exotische verschijning wat meer waarderen. Aan het begin vond ik die vragen eigenlijk best wel leuk om te horen. Ik kan gewoon doen alsof ik uit Italië of Colombia kom en mensen geloven het gewoon! Ik heb een keer tegen een dementerend vrouwtje op het werk gezegd dat ik Spaans was. Boeien, voor die ene keer. Ze was het nadat ik weg was waarschijnlijk toch vergeten.

Toch vind ik het sinds de laatste tijd ook wel vervelend worden. Elke keer weer die vragen waar ik vandaan kom, of ik wel Nederlands ben. Ik word eigenlijk als niet-Nederlander aangezien, en als rasechte Nederlander is dat best vervelend. Vooral toen een vrouwtje op het werk vroeg: ‘Wat spreek jij goed Nederlands!’ Toen voelde ik me heel erg ongemakkelijk en zei dat ik gewoon echt Nederlands was en hier mijn hele leven al woon. Mensen zeggen ook wel eens dat ik anders praat. Niet eens vanwege mijn Limburgse achtergrond, maar een beetje een ander accentje wat niet te plaatsen is. Dat is niet altijd hoor, gelukkig. De meeste mensen horen tegenwoordig gelukkig wat meer een Brabants accent. Hopelijk wordt het ooit nog wat Noord-Hollandser, wie weet! Al is het alleen maar om dan wat meer als Nederlander aangezien te worden.

Mengelmoesje van alles

Turks, Marokkaans, Spaans, Italiaans, Slavisch… Ik ben overal al voor aangezien. Ik heb ooit een keer een Turks meisje gespeeld in HEMA de musical en daar droeg ik een hoofddoek, en mensen dachten gewoon echt dat dat bij mij hoorde. ZO goed ge-typecast zag ik er dus uit. Ik moet in het openbaar ook echt geen sjaal om mijn hoofd slaan, dus laten we maar hopen dat die trend uit de jaren ’50 niet meer terugkomt, haha!

Ik heb vorig jaar een DNA-test gedaan, maar zelfs daar is voor het grootste gedeelte een West-Europese afkomst uitgekomen. Zo’n 8 procent was Oost-Europees, maar dat is ook nog heel breed. Is het Russisch of uit de Balkan? Misschien toch Turks, of misschien meer Georgisch of Armeens? Ik zal het nooit helemaal zeker weten. In ieder geval is de vraag nu dus beantwoord, mocht je zelf ook met die vraag hebben gezeten.

Ben jij ook wel eens voor een buitenlander aangezien of ben jij echt oer-Hollands?

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Share:

20 Comments

 1. 21 juni 2019 / 09:44

  Wauw, wat kunnen mensen toch kwetsende opmerkingen maken, zeg. Ook al bedoelen ze het goed, ik kan me voorstellen dat het je helemaal niet leuk lijkt om zoiets te horen, als je gewoon Nederlands bent. De genen die zorgen voor het donkere uiterlijk zijn vaak het sterkst (sorry als ik het heel dom uitleg, haha), maar dat zou kunnen verklaren waarom je een exotisch tintje hebt. Maar wees maar blij met je mooie uiterlijk, het maakt je uniek! Ik ben zelf kwart Oostenrijks/Hongaars en ik heb die genen het meest geerfd. Ik lijk helemaal niet op mijn Nederlandse moeder. Ik krijg ook regelmatig de vraag wat mijn afkomst is, ook al is het dus maar een kwart buitenlands. Mijn vriend is half Turks en daarmee neemt men ook vaak aan dat ik Turks ben (vooral in Turkije), dus op vakantie worden we nooit lastiggevallen door vervelende verkopers, haha :D. Voor mijn vriend is het nog veel moeilijker, omdat hij de taal niet spreekt, maar de Turken hem wel aanzien voor Turk. Zo heeft iedereen denk ik wel iets, waar hij of zij tegenaan loopt. Ik heb eigenlijk nooit zo nagedacht over mijn afkomst, totdat ik een jaar of 20 was en die vraag steeds vaker voorbij kwam. Nu vind ik het eigenlijk wel heel leuk en ben ik er trots op 😀 En ik besef ook wel hoe blij we mogen zijn dat we in Nederland wonen, het land van de diversiteit aan culturen. In sommige buitenlandse landen wordt namelijk heel anders gereageerd op het feit dat iemand er Turks uitziet, om maar wat te noemen.

  • Lianne
   Auteur
   22 juni 2019 / 11:26

   Nee klopt, aan het begin vond ik het nog wel leuk, maar nu is het toch best vervelend om de hele tijd die vragen te krijgen. Ik snap wat je bedoelt, mijn vader heeft zwart haar, ook al is hij gewoon Nederlands. Mijn zusje heeft ook dezelfde haarkleur en ogen, maar zij lijkt niet echt op mij qua uiterlijk. Mijn broertjes zien er wel wat ‘Nederlandser’ uit, die lijken daarin iets meer op mijn moeder.
   Nee nu je het zegt, ik zou aan het zien van jouw foto’s ook niet meteen van jou zeggen dat je Nederlands bent, maar ik kon niet plaatsen wat dan wel 😉 Grappig dat jullie in Turkije allebei voor Turks aan worden gezien! En het klopt zeker wat je zegt, we mogen blij zijn dat we hier wonen, want hier wordt er tenminste niet zo moeilijk over gedaan als je er net iets anders uitziet.

 2. 21 juni 2019 / 12:14

  Wat bijzonder! Door je mooie donkere haren zouden ze dat misschien wel kunnen denken. Maar ik zou er ook wel trots op zijn. Het staat je prachtig!

  • Lianne
   Auteur
   22 juni 2019 / 11:26

   Bedankt voor je lieve reactie! Doet me goed <3

 3. 21 juni 2019 / 15:08

  Ik heb een paar keer gehoord dat ik er Engels uitzie – wat dat ook mag betekenen. Dat ik een Engelse naam heb, zal daar ook wel aan bijdragen. Terwijl ik voor zover ik weet alleen maar Nederlandse voorouders heb, plus een paar verdwaalde Belgen. Het lijkt me best vervelend om regelmatig voor een niet-Nederlander aangezien te worden. En van die stomme vragen te krijgen. Tegelijkertijd: wat doet het er ook toe? Zolang je zelf maar weet hoe het zit, toch?

  Enneh, niks mis met een Brabants accent hoor. 😉

  • Lianne
   Auteur
   22 juni 2019 / 11:28

   Ja het is best vervelend af en toe, terwijl je wel gewoon Nederlands bent en ook zo behandeld wil worden. Maar je hebt helemaal gelijk! Iedereen heeft wel iets 🙂 Ik lijk tenminste niet op al die blonde Kaaskoppen hier 😉

 4. 22 juni 2019 / 10:00

  Wat bijzonder en grappig zeg. En ik moet eerlijk zeggen dat ik er niet eens bij stil heb gestaan, ik heb je altijd aangezien als nederlander (je schrijft gewoon in het Nederlands, dus dan denk ik er verder eigenlijk niet echt bij na).
  Ik ben zelf wel echt een Nederlander, met blond haar en blauwe ogen zien ze je niet snel voor iets anders aan. En meestal kunnen mensen ook wel horen dat ik uit de richting van Drenthe kom, ik heb het zelf niet door maar gooi er af en toe toch wat Drents doorheen, haha..

  • Lianne
   Auteur
   22 juni 2019 / 11:29

   Wat grappig! Het is ook niet zozeer online, alleen pas als mensen me in het echt leren kennen. En met er helemaal Nederlands (of Drents) uitzien is ook niks mis hoor, krijg je tenminste al die vragen niet 😉

 5. 22 juni 2019 / 15:54

  Ik had het me zeker nog niet afgevraagd of je misschien niet Nederlands was… je naam (mooie naam trouwens!) klinkt toch niet buitenlands?
  Misschien zie je er niet uit als ‘de typische Nederlander : blond, blauwe ogen, groot ‘… maar dat is alleen maar leuk toch 🙂

  Ik ben wel buitenlands, haha, tenminste toch volgens hoe je je vraag gesteld hebt, want ik ben van België, maar aangezien ik dus ook gewoon in België woon, ben ik toch niet buitenlands 😉 (als je nog kan volgen wat ik bedoel 😉 )

  • Lianne
   Auteur
   25 juni 2019 / 23:45

   Dank je wel voor je compliment over mijn naam 🙂 Nee klopt, mijn naam is niet echt buitenlands dus dat zou al genoeg moeten zeggen toch? Maar toch krijg ik die vragen nog geregeld. Haha, België is inderdaad ook het buitenland 😉 Maar ik snap wel hoe je het bedoelt. Het ging mij meer om echt een buitenlands ‘tintje’ hebben, want Nederlanders en Belgen lijken qua uiterlijk wat meer op elkaar.

 6. 24 juni 2019 / 08:05

  Ik kan het mij heel goed voorstellen dat je die vragen op den duur wel vervelend vindt worden…Ik heb buitenlandse ouders, maar ben zelf in Nederland geboren met blond haar en blauwe ogen :). Ik krijg alleen de vraag als ik mijn naam zeg…want die is dus niet Nederlands 🙂

  • Lianne
   Auteur
   25 juni 2019 / 23:51

   Wat grappig dat jij buitenlandse ouders hebt, dat had ik ook zeker niet achter jou gezocht! Zo zie je maar dat afkomst niet altijd iets zegt over waar iemand echt vandaan komt, zoals bij jou en bij mij 🙂

 7. 25 juni 2019 / 23:17

  Interessant om te lezen! Eigenlijk heb ik echt nog nooit naar jou gekeken op die manier. Sowieso vind ik vragen naar afkomst vaak niet zo netjes. En een opmerking als “Wat praat jij goed Nederlands!” is al helemaal heel onbehoorlijk. Ik snap echt niet waarom andere mensen daar überhaupt zo mee bezig zijn.
  Goed dat je je uiterlijk nu wel kunt waarderen. Je bent namelijk prachtig! En al die dingen die je opnoemt, maken jou juist heel mooi (en op je bruine ogen en bruine haren zal menigeen heel jaloers zijn). Daar mag je hartstikke trots op zijn.

  Ik weet zelf eigenlijk niet echt waar mensen denken dat ik vandaan kom. Ik ben weleens aangezien voor Schots of Iers, vanwege mijn rode haar en sproetjes, maar dat was een enkele keer. In het verleden baalde ik zelf weleens van mijn rode haar en sproetjes en mijn spierwitte huid, maar gelukkig ben ik vanaf mijn puberteit juist blij met mijn rode lokken en sproetjes. Ik heb toevallig zelfs een blogartikel klaarstaan dat een ode aan mijn sproetjes is. Ik geloof dat alles wat je anders maakt dan anderen je juist heel mooi maakt. En dat geldt absoluut ook voor jou! <3

  • Lianne
   Auteur
   25 juni 2019 / 23:55

   Nee echt hè, wat mensen allemaal kunnen vragen! Ik zou zoiets niet eens in mijn hoofd halen. Maar goed, niet iedereen denkt daar bewust over na. Bedankt voor je lieve complimenten! Je hebt helemaal gelijk dat ik het nu zeker meer kan waarderen 🙂 Ik herken het wat dat betreft wel heel erg wat je zegt, dat je baalde dat je er ‘anders’ uitzag. Ik vind jouw rode haar juist hartstikke mooi! Daar mag je hartstikke trots op zijn <3 En sproetjes vind ik ook leuk, ook bij mezelf. Ik heb dan een donkere huid, maar met sproeten ben ik ook gezegend! En heel mooi wat je zegt over dat iets wat anders is juist mooi is. Het maakt je uniek! Ik vind het tegenwoordig ook niet zo erg meer dat ik geen blonde Hollander ben, net zoals dat jij nu ook je rode haar en sproeten kunt waarderen 🙂 Dat mag je zeker doen!

 8. 26 juni 2019 / 12:45

  Wat interessant eigenlijk. Er zijn zoveel Nederlanders met donker haar en donkere ogen. Het is volgens mij al heel lang niet meer zo dat je per se blond haar en blauwe ogen moet hebben om Nederlands te zijn. Ach, ik zou het lekker als compliment zien! Mensen vinden je gewoon exotisch idd! Ik heb zelf ook bruin haar en bruine ogen en kreeg vroeger geregeld de vraag of ik uit Italië of Spanje kwam. Een voormalig baas van mij zei vroeger regelmatig dat ik Oostblok-ogen had (wat?!). Klopt ergens ook wel. Mijn vader is een Joodse Amerikaan (of Amerikaanse Jood, ’t is maar hoe je het bekijkt) en zijn oma kwam uit het oosten van Europa. Dus ja, echt ongelijk had ‘ie niet. Wat ik vooral hilarisch vond is dat ik bij mijn vorige baan heel vaak te horen kreeg dat ik zo goed ABN sprak. Niet vanwege mijn Oost-Europese achternaam (ja oké, een keer), maar omdat ik uit Groningen kwam. Haha, alsof alle Groningers een dik accent hebben. De meesten juist niet!

  • Lianne
   Auteur
   26 juni 2019 / 14:21

   Wat grappig dat jij ook regelmatig als Spaanse, Italiaanse of zelfs iemand uit het Oostblok wordt aangezien! Grappig hè, dat mensen dat aan je kunnen zien. Ik was op het werk een tijdje geleden bij een man die vroeger vrachtwagenchauffeur was geweest, en hij kon precies aan mensen hun gezicht zien waar ze vandaan komen. Volgens hem had ik ook iets Oost-Europees in me, maar met die DNA-test klopt dat ook eigenlijk wel. Haha, Gronings is toch gewoon normaal Nederlands, lijkt me! Heel anders dan bijvoorbeeld Limburgs, waar ik vandaan kom 😉

 9. 7 juli 2019 / 22:59

  Zolang je op beide ouders lijkt is er niets aan de hand toch? Alhoewel ik de vraag snap, ik hoor zo vaak de zin ‘jij bent niet van hier he’ dat ik er wel eens vervelend van wordt.

  • Lianne
   Auteur
   9 juli 2019 / 22:41

   Ik herken wat je zegt, die vraag of je wel van hier komt zo vaak krijgen, wordt op den duur best vervelend. Ach, zolang wij maar weten hoe het zit 😉

 10. 12 juli 2019 / 10:02

  Wat bijzonder. Ik moet zeggen dat ik nooit een moment anders gedacht heb dan dat je voor de volle 100% Nederlands bent, donker haar en donkere ogen of niet. Maar mensen vullen makkelijk in, zien wat ze willen zien en zeggen gauw kwetsende dingen, helaas. Jezelf moeten uitleggen, haast moeten verdedigen dat je uiteraard goed Nederlands spreekt omdat het je moedertaal is, dat is zeer vervelend. Ik denk dat het komt door de hokjesgeest van mensen. Ook al zeggen mensen dat ze het niet doen, ze willen anderen in een hokje kunnen plaatsen. Of plaats ik mensen nu juist in een hokje door dat te zeggen? ??

  • Lianne
   Auteur
   15 juli 2019 / 00:13

   Nee het is ook niet zo zeer online, ik krijg dat soort opmerkingen vooral vaak te horen als ik aan het werk ben. Wat oudere mensen al niet allemaal kunnen vragen! Maar het klopt zeker wat je zegt. Het constant mezelf moeten verantwoorden terwijl ik gewoon net zo ben als zij is gewoon heel vervelend. Gelukkig zijn ze niet allemaal zo 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *