Duurzaamheid: mijn bevindingen

Hallo lieve bloglezers, het is helaas een tijdje geleden dat ik voor het laatst iets gepost had. In de vorige blog heb je kunnen lezen over het plotselinge, onverwachte overlijden van onze kat Tommy. Iedereen bedankt voor de lieve reacties, dat deed me erg goed! Gelukkig gaat het alweer wat beter met me en heb ik het inmiddels al wat beter een plekje kunnen geven. Ik kreeg zowaar weer zin om het bloggen op te pakken en ga jullie vandaag verblijden (of vervelen, maar dat hoop ik niet) met een artikel waar ik de laatste weken vaker over nadenk: duurzaamheid.

We weten inmiddels allemaal wel dat duurzamer en minimalistischer leven beter is voor deze wereld en het milieu. Je wordt er praktisch mee doodgegooid en voor sommigen lijk je het nooit goed genoeg te kunnen doen, wat ik wel jammer vind. Ik ben ervan overtuigd dat honderd procent duurzaam leven in een moderne wereld vol technologie gewoon niet mogelijk is. Of ik moet in een hutje op de hei gaan wonen zonder elektriciteit en telefoon, regenwater gaan koken op een zelfgestookt vuurtje om me daarmee te kunnen wassen en mijn eigen groenten gaan verbouwen, maar daar voel ik niets voor. Ik vind het al hartstikke goed van mezelf dat ik over dit onderwerp nadenk en ermee bezig ben. Een klein stapje kan al zoveel verschil maken!

Nu heb ik niet de ambitie om hier een groene blog van te maken. Deze blog blijft gewoon lekker roze, haha! Maar toch leek het me eens leuk om eens voor mezelf te observeren wat ik al doe aan duurzaamheid en wat nog beter kan. Dus zet je schrap voor een paar lange lijstjes!

Waarin ben ik al (redelijk) duurzaam?

 • Ik eet geen vlees. Niet omdat ik vegetariër ben, maar omdat ik geen vlees lust. Nu ben ik daar echt gewoon blij om, want weet je hoeveel CO2-uitstoot ik dus als kind al allemaal heb bespaard door die ‘vieze’ stukjes braadworst en pizza met ham te laten staan? 🙂
 • Ik heb geen droger of föhn in huis. Air-dry your hair is voor mij helemaal hot! Ook de was gaat lekker ouderwets-maar-goed-voor-het-milieu op het wasrek!
 • Ik koop weinig nieuwe technologische spullen. Met mijn vorige telefoon heb ik langer dan vijf jaar gedaan en mijn laptop gaat ook al mee van sinds ik nog thuis woonde. Nu heb er op zich wel geluk mee, aangezien ik aan beide nog nooit mankementen heb gehad. Maar soms kun je wel eens pech hebben waardoor je zoiets sneller moet vervangen. Dan nog zou ik het eerder laten repareren dan een nieuwe kopen.
 • Ik ben bewust bezig met het plastic afval scheiden van al het andere afval. Ik had zelfs laatst toen ons bezoek een plastic verpakking gewoon bij het restafval had gegooid, helemaal in het vuilnis gaan zitten ‘wroeten’ om de plastic verpakking toch in de plastic vuilnisbak te gooien. Wat ben ik goed bezig!
 • Ik gebruik nauwelijks make-up of andere verzorgingsmiddelen, of ik moet iets belangrijks op de planning hebben staan, zoals een fotoshoot. Zelfs voor mijn aankomende tripje naar Zuid-Frankrijk deze week ga ik op de minimalistische tour en ga ik geen make-up meenemen!
 • Wij hebben overal LED-verlichting in huis, ontvangen geen reclamefolders of andere onnodige papierverspilling per post en voor boodschappen nemen we altijd zelf tassen mee. Ook letten we altijd op het beter leven-etiket van eieren en andere zuivelproducten. Ook zijn we heel zuinig met schoonmaakproducten en ik kan me zelfs niet eens meer herinneren wanneer ik voor de laatste keer allesreiniger of afwasmiddel heb gekocht. Daarbij zetten we de vaatwasser hooguit maar twee keer per week aan.
 • De laatste jaren koop ik wat meer kleding tweedehands. Sowieso koop ik al lang vrij weinig kleding, alleen als ik weet dat ik het echt aantrek. Ik heb zelfs nog dingen die ik had van toen ik nog thuis woonde en sommige kledingstukken trek ik nog steeds aan, al merk ik dat veel van die kledingstukken na al die jaren redelijk aan vervanging toe zijn. Maar ik ben van plan om dingen die nog goed zijn zelf ook tweedehands te gaan verkopen, zodat ik anderen er nog blij mee kan maken!
 • Dit is een HEEL persoonlijk puntje, en misschien ook niet direct zichtbaar, maar wel op de langere termijn: ik ben (op dit moment) niet van plan om ooit aan kinderen te beginnen. Er zijn veel redenen waarom ik geen mini me’s op de wereld wil zetten, maar een belangrijke is dat ik graag bijdraag aan alles (lees: nog meer mensen op deze overbevolkte wereld) wat niet nog meer extra CO2 uit kan stoten.

En ook al is dit een prachtige lijst, toch zijn er dingen die nog veel beter kunnen.

Waar wil ik nog aan werken?

 • Ik ga nog iets te veel, of beter gezegd: veel te veel, met de auto. Nu moet ik wel vanwege mijn werk, maar zelfs voor kleine ritjes naar het winkelcentrum neem ik nog de auto. Ja ik weet het, echt heel erg, maar ik heb geen fiets meer. Die ga ik echt kopen als mijn budget het weer toelaat. Maar tot die tijd is mijn auto nog mijn beste vriend.
 • Ik laat stekkers iets te vaak nog in het stopcontact zitten. Oeps. Al let ik er wel wat meer op om de oplader van mijn laptop er meteen uit te halen als die opgeladen is. De oplader van mijn telefoon zit (yes, i’m feeling guilty) wel standaard in mijn stopcontact. Dat komt omdat ik mijn telefoon ’s nachts oplaad omdat ik ervan verzekerd wil zijn dat hij niet uit is gevallen op het tijdstip dat mijn wekker hoort af te gaan. Maar eerlijk, ik ga het verbeteren. Echt. Ik heb hem er vanmorgen uitgehaald!
 • Ik gebruik iets teveel keukenrol, tissues, wattenschijfjes en andere wegwerpdoekjes. Maar dat is omdat ik vaatdoeken en stoffen zakdoeken gewoon echt op zijn zachts gezegd heel nasty en onhygiënisch vind. Ook ben ik niet van plan om de menstruatiecup te gebruiken, alhoewel ik er veel goede verhalen over heb gehoord. Ik heb nooit hevig gemenstrueerd (lucky me), maar sinds mijn spiraal verlies ik nog minder, dus dan vind ik zo’n cup de moeite ook niet.
 • Ik gooi nog wel eens te veel eten weg. Gisteren ook nog. Groente die gewoon niet meer goed was. Ja, dat doe ik wel met pijn in het hart. Ik ben niet zo’n koker dus dan blijft eten helaas nogal eens te lang liggen. Maar dit wil ik echt gaan verbeteren. Als iemand hier tips voor heeft hoor ik het graag!
 • Ik houd van verre reizen maken. En ja, dat moet met het vliegtuig. Maar ach, voor die 1 tot 2 keer per jaar dat ik met het vliegtuig ga zullen we dit puntje maar niet meetellen, oké? 🙂

Over het algemeen ben ik best trots. Niet op al die dingen waar ik nog aan kan werken, maar dat ik daar veel minder dingen kon bedenken dan bij het lijstje wat al wél goed gaat. En nogmaals: je kunt niet met alles rekening houden en honderd procent duurzaam leven, maar dat hoeft ook niet. Ik moet voor mijn werk gewoon eenmaal met de auto, maar daar tegenover eet ik al zo’n beetje mijn hele leven geen rood vlees. Iedereen heeft wel iets wat het ander compenseert, en dat is prima. Duurzamer gaan leven is hartstikke goed, maar het moet wel leuk, leefbaar en haalbaar voor jezelf blijven. Ik denk dat je op die manier al hele grote stappen zet naar een betere wereld!

Wat doe jij al op het gebied van duurzaamheid?

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Share:

10 Reacties

 1. 19 juni 2019 / 07:58

  Mooi dat je hier zo bewust mee bezig bent. Ik eet sinds kort ook vegetarisch en ik probeer zo veel mogelijk bij de kringloop te kopen. Dat vind ik ook nog eens leuker, gezien je daar echt unieke items kan scoren.

  • Lianne
   Auteur
   20 juni 2019 / 16:16

   Kringloopshoppen is inderdaad erg leuk, omdat je er behalve duurzaam mee bezig bent, ook echt leuke en unieke dingen kunt tegenkomen! Zo maak je duurzaamheid ook leuk 🙂

 2. 19 juni 2019 / 08:20

  Leuk om te lezen! Je bent echt heel goed bezig hoor :D. Ik gebruik ook best veel keukenpapier en doekjes, daar probeer ik ook mee te minderen. En een tip om minder eten weg te gooien: Voordat je gaat koken kijken wat je nog hebt en daar een gerechtje omheen bouwen. En voornamelijk groenten kopen die je in meerdere soorten gerechten kwijt kunt, dat maakt het makkelijker!

  • Lianne
   Auteur
   20 juni 2019 / 16:18

   Wat een goede tip om minder eten weg te gooien! Gelukkig heb ik altijd wel veel groenten die overal bij kunnen, zoals boontjes of broccoli. Ik ga het zeker proberen 🙂

 3. 19 juni 2019 / 09:54

  Heel leuk en interessant om te lezen. Je bent goed bezig! Ik scheid het afval, ik probeer zo min mogelijk eten weg te moeten gooien. Maar ik ben wel van de wegwerpdoekjes, alleen om de hygiëne.

  • Lianne
   Auteur
   20 juni 2019 / 16:20

   Zo te horen ben jij ook al heel goed bezig! Ja klopt, alleen al vanwege de hygiëne gebruik ik wegwerpdoekjes, maar daar voel ik me niet per se schuldig om. Ik doe gewoon wat voor mij haalbaar is en fijn aanvoelt en voor mij is hygiëne net zo belangrijk!

 4. 19 juni 2019 / 22:59

  Interessant om jouw lijstje te lezen over wat je doet en nog wilt gaan doen aan duurzaamheid! Ik heb hier een tijdje geleden een artikel over geschreven en vond het ook heel waardevol om eens zo’n lijstje te maken. Jij bent ook al supergoed bezig, zo te lezen. En je hebt helemaal gelijk: iedereen is op zijn manier met duurzaamheid bezig. Je kunt nooit alles perfect doen (menstruatiecups zijn ook niet zo mijn ding bijvoorbeeld), maar het is al goed dát je stappen zet die voor jou haalbaar zijn. En dat zijn er ook bij jou heel wat!
  Ik herken wel veel punten uit jouw lijstje. Zelf let ik ook goed op met elektriciteit. Ik zit bij Greenchoice en zij sturen elke maand een overzicht van hoeveel je verbruikt en of dat zuinig is of niet. Superhandig! Dat helpt alleen al voor mij om er een uitdaging van te maken zo min mogelijk te verbruiken en stekkers uit het stopcontact te halen. Aan de nadere kant herken ik het punt van wegwerpdoekjes wel. Ik zweer bij de allesreinigingsdoekjes, terwijl eigenlijk een schuurspons met wat water en groene zeep net zo goed werkt en een stuk duurzamer is. Actiepuntje voor mij!

  • Lianne
   Auteur
   20 juni 2019 / 16:25

   Ja klopt, die had ik ook gelezen inderdaad! Misschien dat daar onbewust de inspiratie vandaan kwam :p haha! Dat is zeker waar. Je kunt nooit alles honderd procent goed doen, als je er maar mee bezig bent op een manier die voor jou haalbaar is. Vanwege de hygiëne gebruik ik niet zo snel vaatdoeken en NOOIT een stoffen zakdoek, en daarom kijk ik wel naar andere dingen die eventueel wel anders zouden kunnen, omdat in dat opzicht duurzaamheid voor mij geen optie is. Greenchoice klinkt ook echt heel fijn! Zo behoud je het overzicht van wat je al wel goed doet qua duurzaamheid en waar je dan nog op zou kunnen besparen.

 5. 22 juni 2019 / 16:08

  Ik probeer ook kleine stapjes te zetten naar een minder milieubelastende levensstijl maar het is niet altijd makkelijk.
  Dingen zoals zelf zakken meenemen naar de winkel, afval sorteren,… dat is al standaard. We gaan ook maar zelden met het vliegtuig op vakantie (laatst 3 jaar geleden), als we al weg gaan eigenlijk. Zelf doe ik bijna alles op de fiets want we hebben maar een auto waar mijn man mee rijdt.
  Ik gebruik geen wasverzachter meer, evenmin als voor die blokjes om in de wc te hangen. Was- en schoonmaakmiddelen koop ik zoveel mogelijk ecologisch. (ik zou ook azijn kunnen gebruiken, maar ga over mijn nek van die geur, dus daarom geen optie). Heb ook een moestuintje waar ik zoveel mogelijk groenten zelf kweek. Gebruik uiteraard geen gif, ook niet in de siertuin. We hebben een groene energieleverancier (coöperatieve hier in de buurt met windenergie) en ook Ledverlichting.

  Wat wil ik nog aanpassen:
  – meer vegetarisch koken – altijd gaat niet lukken, mag geen gluten en liefst ook geen melk, zonder vlees/vis wordt het anders wel heel beperkend
  – beter plannen wat we gaan eten zodat er niets meer verloren gaat van eten (is al minder dan vroeger maar nog teveel naar mijn zin)
  – vaker kijken of ik voor spullen die ik nodig heb echt niet kan slagen tweedehands of kringwinkel. bij boeken en cd’s doe ik dat wel al, maar kleding is nog een heel grote stap.

  Sommige dingen zoals de verwarming lager zetten, zou ik wel willen maar ben zo’n koukleum en wil ook niet de hele dag koud hebben (heb dan al een dikke trui aan en een dekentje sleep ik ook overal mee). Ook de menstruatiecup zie ik niet zitten, of wasbare verbanden. Of zelf wasmiddel enzo maken, zie ik niet zo het nut van in met de maar 3 wassen die ik per week doe.

  Vind het wel moeilijk, probeer mijn best te doen, maar het kan natuurlijk altijd nog verder gaan. Maar anderzijds, met mijn lage energieniveau moet ik ook kiezen wat belangrijkste is en soms kies ik dan voor mijn gemak / comfort.

  • Lianne
   Auteur
   25 juni 2019 / 23:49

   Zo te zien ben jij ook al heen goed en bewust bezig! Zoals zelden met het vliegtuig op vakantie en geen wasverzachter gebruiken. Dan is soms eens vlees eten ook niet zo erg 🙂 Ik ben het daarin ook zeker met je eens. Het is goed dat je op dingen let en natuurlijk kan het altijd beter, maar als jij zo’n koukleum bent, door allergieën niet zoveel kunt eten en over je nek gaat van azijn, is er toch niets mis mee om het op je eigen manier te blijven doen? 🙂 Het moet wel leuk en haalbaar voor jezelf blijven. Je eigen leven en gezondheid moeten er niet onder gaan lijden. En daar tegenover doe jij juist weer andere dingen heel goed voor het milieu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *