Werken aan je dromen en doelen, hoe doe je dat?

De inspiratie voor dit artikel kwam van een kennis die van de week blij had gemeld dat haar eerste boek dit najaar bij een van de grootste Young Adult-uitgeverijen van het land uitgegeven wordt. Natuurlijk vond ik dat superleuk, maar ik kon alleen maar denken: oh jee, ik mag nu toch wel eens gaan zorgen dat míjn boek er komt!

Vaak teken ik er een hele middag voor uit om aan mijn boek te werken, maar dan komt er weer van alles tussendoor en dan doe ik het alsnog niet, waardoor er weer een dag verspild aan stomme dingen is voorbijgegaan. Een dag verspild? Ja, zo zou ik het wel willen noemen. Elke dag zou je een stap dichter bij je droom en je behaalde doel moeten komen, maar de laatste weken kwam ik niet vooruit. Of er kwam vanalles tussendoor, zoals de verbouwing van onze slaapkamer, nog een blogartikel schrijven of wat diensten inplannen op het werk. Waarom zou ik dat eigenlijk nog doen? Dat boek afmaken, en naar een uitgever opsturen, dát is wat ik wil!

Ik vind het erg moeilijk om doelen op te stellen. Ik heb hele mooie doelen opgesteld in mijn Purpuz Planner, zie bovenstaande foto. Maar ik ben er erg slecht in om ze daadwerkelijk uit te voeren. Ik schrijf ook nooit dagdoelen of weekdoelen op, ik modder maar gewoon wat aan zonder dat ik echt vooruit kom. Een flink bedrag voor die planner neergeteld en het is nog niks met mijn doelen. Als iemand deze planner ook heeft en hier tips voor heeft, hoor ik het graag!

Gelukkig heb ik nu voor mezelf een stappenplan bedacht, die ik graag met de wereld wil delen. Hopelijk wordt het voor mij op die manier makkelijker om er daadwerkelijk aan te gaan werken. Hier komt ie:

1: Bedenk wat prioriteit heeft. Wat wil je écht graag? Voor mij is dat duidelijk: dat boek afkrijgen, die synopsis schrijven en opsturen. Daar moet ik me op focussen. De rest is bijzaak. Natuurlijk moet ik werken en meehelpen met schilderen in mijn werkkamer, maar alles wat niet hoeft kan even in de ijskast. En ja, ook bloggen hoort daarbij. Dus de komende paar weken zul je me hier iets minder zien. Weet je dat ook alvast. 😉

2: Zorg voor zo min mogelijk afleiding. Oké, dan heb ik de hele middag gepland voor het werken aan mijn boek, dan nog moet ik niet tussendoor afgeleid worden en andere dingen op Google opzoeken, waar ik veel tijd en verspilde moeite aan kwijt ben. Leg je telefoon daarom ergens in de andere kant van de kamer, of nog beter: in een kamer waar je op dit moment niet bent. Zit je nog steeds andere dingen te doen dan je zou moeten? Zet dan eventueel je internet uit. Zo kun je echt alleen aan je boek werken. Geen Facebook, geen Google, dat zou moeten werken, toch?

3: Stel geen doelen. Dat klinkt misschien tegenstrijdig: maar als ik tegen mezelf ga zeggen: ‘Vandaag moet ik vijf hoofdstukken helemaal samengevat hebben voor de synopsis’ en uiteindelijk lukt het niet, dan word ik boos en teleurgesteld. Daarom kun je beter zoiets hebben van: ‘Ik zie wel hoever ik kom.’ Leg jezelf geen verlichtingen op en werk gewoon eens lekker door. Misschien krijg je dan wel veel meer gedaan omdat je weet dat er geen druk achter zit.

4: Beloon jezelf als het af is. Ik moet nog heel even bekijken waar ik mezelf op ga trakteren, maar hoe mooi is het als je zoiets als motivatie achter de deur hebt staan? Misschien als ik vandaag echt ga beslissen wat ik mezelf cadeau ga doen als het af en opgestuurd is, dat ik het ook zo snel mogelijk af wil hebben.

5: Werk tussendoor niet aan een ander doel. Wat ik met mijn eigen bedrijf wil doen kan nog wel even wachten. Ik heb voor nu even werk genoeg en dat is op dit moment prima zo. De aankleding en decoratie van mijn werkkamer laat ik ook nog even voor wat het is. Pas als mijn boek af is, ga ik me weer met andere dingen bezighouden. Hopelijk komt het met deze tips goed en zie ik mijn boek binnen nu en een jaar ook in de winkel liggen!

Wat zijn jouw tips om je doelen te behalen? Ik hoor het graag!

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Share:

20 Comments

 1. 14 mei 2019 / 19:51

  Je tips zijn heel herkenbaar voor mij, zo werk ik meestal ook. Vooral nummer 3 is bij mij de afgelopen weken echt praktijk geworden. Een van de dingen waar ik ook wel last van heb is de ‘angst voor succes.’ Laatst werd ik benaderd door een redacteur over de fantasy serie die ik met mijn broer schrijf, met de vraag of ik het een en ander op kon sturen. Dat vond ik heel spannend en daarom ging ik het steeds uitstellen. Want … wat als het een succes word. Echt heel gek, maar misschien wel herkenbaar.
  Heel veel succes met de laatste loodjes voor je boek en goed dat je écht prioriteiten stelt voor jezelf!

  • Lianne
   Auteur
   14 mei 2019 / 23:40

   Wat grappig dat jij deze methode en vooral nummer 3 ook voor jezelf hanteert! Wat gaaf dat je een fantasyserie met je broer schrijft! Maar ik snap dat als het een beetje buiten je comfortzone ligt, de drempel ook wat hoger ligt om het naar iemand op te sturen, zelfs een redacteur. Ik ben erg benieuwd, het zal zeker wel goed komen 🙂 Dank je wel, jij ook veel succes!

 2. 15 mei 2019 / 09:01

  Wat een goede tips! Ik ben best snel afgeleid, dus ik moet me echt goed proberen te focussen op waar ik mee bezig ben. Ik kan makkelijk switchen van mijn boek naar mijn blog maar dat werkt natuurlijk niet zo goed. Nummer drie deed ik altijd wel, omdat ik anders te nerveus wordt van alles en er nog niets af komt.

  • Lianne
   Auteur
   15 mei 2019 / 23:50

   Ik herken wat jij zegt, soms heb ik echt nog maar twee regels van mijn boek nagekeken en dan ga ik weer andere dingen opzoeken. Komt mijn productiviteit niet ten goede, haha! Fijn dat je ook wat aan de tips hebt!

 3. 15 mei 2019 / 09:49

  Mooi artikel met erg fijne tips. Ik vind het zelf ook fijn om regelmatig mijn doelen te evalueren en stil te staan bij waar ik op dat moment sta en wat ik moet doen om weer een stap dichter bij mijn doel te komen.

  • Lianne
   Auteur
   15 mei 2019 / 23:51

   Regelmatig doelen evalueren doe ik eigenlijk te weinig. Zoals ik zei rommel ik soms gewoon wel eens wat aan en ben ik niet gefocust genoeg. Goed dat jij er al wel veel mee bezig bent!

 4. 15 mei 2019 / 11:56

  Wat een fijne tips! Het werkt soms inderdaad fijn om geen doelen te stellen, daardoor kun je juist blokkeren en gefrustreerd raken!

  • Lianne
   Auteur
   15 mei 2019 / 23:51

   Het klopt helemaal wat je zegt, soms is het beter om maar gewoon te beginnen en zien hoever je komt. Dat was me deze paar dagen toch redelijk goed gelukt! 🙂

 5. 16 mei 2019 / 16:22

  Ook hier veel herkenning in het moeilijk vinden van focus en het uitstippelen van mijn doelen.
  Ik heb trouwens de planner ook 🙂 De dag- en weekdoelen bedenken lukt me meestal wel nog, maar vind het erg moeilijk om al zover vooruit als de planner wil, echt concrete stappen te plannen. Dus dat aanmoddergevoel herken ik helemaal.
  Ik stel me wel doelen dus want anders komt er vaak nog veel minder van. Maar, en dat is mijn verschil met vroeger, ik maak ze veel kleiner zodat ik ze zeker kan halen. En dat zorgt dan weer voor wat extra motivatie waardoor de stappen verder wat makkelijker geworden zijn, de drempel lager zeg maar.

  • Lianne
   Auteur
   23 mei 2019 / 12:36

   Grappig dat jij die planner ook hebt 🙂 Ik heb het juist andersom, op de lange termijn doelen stellen lukt wel, maar ik vind het zo moeilijk om per dag iets te bedenken wat ik wil bereiken. Ik zie meestal wel waar het schip strandt. Zolang ik mijn doel maar af heb op de gestelde deadline. Het kan inderdaad ook helpen om juist aan kleine doelen te werken, zodat je zeker weet dat je ze gaat halen. Maar ik herken het zeker wat je schrijft!

 6. 16 mei 2019 / 17:28

  Mooi om hierbij stil te staan. Soms moet je inderdaad prioriteiten stellen en een aantal dingen even laten voor wat ze zijn om te bereiken wat je het liefste wilt. Je tips klinken supergoed. Vooral dat laatste is iets waar ik me ook steeds meer bewust van word. Ik vind het vaak verleidelijk om aan 10 doelen tegelijk te werken, maar dat gaat natuurlijk niet zo makkelijk. Focus is dan toch echt het sleutelwoord om iets voor elkaar te krijgen, dus daar probeer ik ook wat meer op te letten door alleen nog heel bewust aan een paar doelen te werken.
  Voor mij werkt het vaak om doelen heel concreet te maken en op te splitsen, zodat je elke dag merkt dat je een stapje dichterbij je doel komt 🙂

  • Lianne
   Auteur
   23 mei 2019 / 12:39

   Fijn dat jij ook iets aan de tips hebt! Voor mij werkt het inderdaad het fijnste om me echt maar op één bepaald doel te focussen. Het is inderdaad wel verleidelijk om zoveel te willen. En dat boek dat er moet komen, én dat bedrijf een groot succes, én een grote reis maken, én maatje 36 hebben… Allemaal heel leuk, maar allemaal tegelijk helpt niet. Focus je op het één, daarna komt het ander.
   Dat wat jij benoemt is ook een fijne manier om doelen te behalen! Zo maak je toch altijd kleine stapjes vooruit die toch gewoon haalbaar zijn 🙂

 7. 20 mei 2019 / 11:00

  Goede tips! Die laatste tip had ik ook een beetje nodig, want ik werk altijd aan vijftien projecten tegelijk. Dus nu heb ik besloten om mijn projecten uit te printen en ik mag er met maximaal 5 (2 werk, 2 prive, 1 blog) bezig. Ik mag dan pas weer met nieuwe projecten aan de slag als ik er eentje af heb. Hoop dat het werkt. Jij ook succes met je voornemens!

  • Lianne
   Auteur
   23 mei 2019 / 12:40

   Fijn dat je er iets aan hebt! Aan zoveel doelen tegelijk werken kan nogal eens averechts werken, omdat je dan door de bomen het bos niet meer ziet. Ook krijg je de dingen dan maar half gedaan, omdat je er niet de volle focus op legt. Hopelijk lukt het voor jou ook om met wat minder doelen tegelijk meer te kunnen bereiken. Jij ook veel succes! 🙂

 8. 25 mei 2019 / 09:29

  Goeie tips! Dat belonen dat doe ik eigenlijk nog niet, maar zou ik eigenlijk best mogrn doen. Mijlpalen zijn er om gevierd te worden.
  Herkenbaar wat je zegt over de Purpuz planner; een hoop geld aan uitgegeven en meer dan mijn afspraken er in zetten (en dat soms zelfs niet eens), doe ik er op dit moment helemaal niet meer mee..
  Wel jammer, maar ik vind het toch ook lastig om er doelen in op te schrijven en ze dan ook te halen.

  • Lianne
   Auteur
   26 mei 2019 / 10:49

   Ja klopt, ik wil mijlpalen ook meer vieren. Zo houd je denk ik ook de motivatie erin!
   Ja zonde is het hè? Meer dan het alleen als een agenda gebruiken doe ik niet echt. Ik moet me er eigenlijk meer in gaan verdiepen maar ik vind het lastig.

 9. 30 mei 2019 / 12:54

  Leuk artikel! Ik gebruik zelf de Bullet Journal techniek om te plannen. Om mezelf aan het werk te zetten heb ik wel elke dag maximaal 3 doelen/ to do’s en ik schrijf ook alles op wat ik wel gedaan heb. Dat werkt voor mij heel goed. Soms heb je van die dagen dat je alleen maar kleine dingen doet, dat kan voelen als lanterfanten omdat je niks ‘groots’ hebt gedaan of het resultaat niet ziet, maar nu sluit ik die dagen toch met een goed gevoel af.

  • Lianne
   Auteur
   30 mei 2019 / 12:59

   Dat is ook een hele goede methode van jou! Voor mij voelt een dag ook heel snel aan als ‘lanterfanten’, omdat ik geen ‘grote’ dingen doe. Maar een paar kleine doelen kunnen ook al heel goed helpen om mooie stappen te zetten. Bedankt voor je reactie 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *