Social media-detox: waarom ik gestopt ben met Instagram

Sommigen van jullie weten waarschijnlijk al dat ik (voorlopig) even niet op Instagram te vinden ben. En als je dacht: huh, ik kan jouw naam helemaal nergens meer vinden! Dat klopt, ik heb mijn account tijdelijk uitgeschakeld, en dat bevalt best goed! Waarom ik dat heb gedaan kun je vandaag lezen.

Even geen Instagram

Een tijdje geleden is er iets vervelends gebeurd en raakte ik met mijn bedrijf Liannes Letters nogal diep in de put. Er zat geen vooruitgang in, geen succes, helemaal niks. Ik zat er erg mee en de depressieve gevoelens werden alleen nog maar versterkt door… jawel, Instagram. Ze zeggen wel dat je jezelf niet moet vergelijken met anderen, maar onbewust doe je dat toch wel. Iedereen deelde zijn successen: een boekpresentatie, een uitverkocht event, een reis naar de andere kant van de wereld, een verlovingsring… Wat had ik nou nog te melden in vergelijking met allemaal die fantastische dingen? Ik werd er erg ontmoedigd van en besloot in een impulsieve bui mijn account tijdelijk uit te schakelen.

Dat is al zo’n twee maanden geleden en ik voel er nog steeds niks voor om weer terug te gaan. Social media bijhouden is de laatste jaren bijna een fulltime-baan geworden, in plaats van alleen maar een leuke hobby daarnaast, want dat is het allang niet meer. Ik voelde een constante druk. ‘Wat zal ik vandaag eens plaatsen?’ en ‘O, ik moet nog even een leuke foto uitzoeken!’ en waar ik dan weer een halfuur mee bezig was, dat heb ik nu niet meer en dat geeft rust. Ik ben geen ster in strategisch social media plannen en ik zal mezelf ook nooit als influencer en met 10.000 volgers zien. Ik ben daar gewoon niet voor gemaakt, en dat vind ik prima zo. Social media moet wel leuk blijven.

Wanneer kom ik weer terug?

Ik heb geen idee. Ik vind het nog wel even prima zo. Daarbij heb ik van de week al mijn socials van mijn telefoon gegooid na een nieuwsverslag op televisie over dat we zo verslaafd zijn aan die social media op de telefoon. Dus ja, Instagram én Facebook zijn nu dus echt van mijn telefoon af. Verwijderd en weg. En ik kan je vertellen: wat is dat heerlijk! Het geeft echt een bevrijdend gevoel. Natuurlijk heb ik nog wel Facebook omdat ik niet helemaal ‘wereldvreemd’ wil raken en nog wel contacten met kennissen en dergelijke wil onderhouden, maar ik zit nu hooguit nog maar twee keer per dag op Facebook, op mijn laptop, en niet meer tussendoor op mijn telefoon. Mijn telefoon is nu alleen nog maar voor bellen en appen, heerlijk is dat. Ik dacht dat ik het wel even zou missen, maar ik miste het vanaf het begin juist helemaal niet. Ik vind het heerlijk zo.

Natuurlijk zal ik ooit weer terug op Instagram gaan, maar ik hoop eigenlijk dat de functie voor foto’s plaatsen via je computer en niet alleen maar meer via je telefoon, ook nog binnenkort komt. Het geeft veel meer rust om via je computer wat leuke foto’s uit te zoeken, zodat ik ook geen social media meer op mijn telefoon hoef te plaatsen. Ik heb al tegen mezelf gezegd: als mijn boek uitgegeven gaat worden, dan ga ik terug op Instagram. Niet om daarmee de show te stelen, maar om mezelf en mijn boek goed te gaan promoten. Maar dat zal nog wel even duren. Voorlopig mist niemand me, want toen ik laatst tegen een paar mensen zei dat ik mijn Instagram tijdelijk had uitgeschakeld, was de reactie veelal: ‘Echt? O, dat was me nog niet eens opgevallen!’ Dus wat niet gemist wordt, ga ik niet activeren 😉 

Heb jij ook wel eens een social media-rustpauze ingelast?

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Delen:

14 Reacties

 1. 12 april 2019 / 15:29

  Wat goed! Ik herken precies wat je schrijft. Het lijkt allemaal te perfect en dat kan soms vervelende gevoelens oproepen. Ik heb niet veel met Facebook en post wel op Instagram maar probeer het allemaal te nuanceren wat ik voorbij zie komen. Ik denk zeker wel dat je veel tijd overhoudt zonder social media.

  • Lianne
   Auteur
   12 april 2019 / 21:50

   Je houdt zeker veel tijd over en ik ervaar ook veel meer rust, in plaats van constant dat ‘moeten’ plaatsen. Wat goed dat jij er ook al flink mee geminderd bent!

 2. 14 april 2019 / 07:15

  Wat mooi om te lezen. Erg herkenbaar ook, ik vind het zelf ook fijn zo nu en dan even helemaal niks met social media te doen. Geeft me zoveel rust en ruimte in mijn hoofd.

  • Lianne
   Auteur
   14 april 2019 / 20:25

   Herkenbaar wat je zegt, het geeft zoveel rust en ruimte in mijn hoofd, maar ook vooral in mijn leven. Het is heerlijk om daar gewoon even niet mee bezig te zijn en andere dingen, die er meer toe doen, de prioriteit geven 🙂

 3. 15 april 2019 / 08:01

  Wat goed dat je deze keuze hebt gemaakt, zeker omdat je merkt dat je het veel rust geeft en helpt om op jezelf te focussen in plaats van op anderen. Het is inderdaad zo dat je op social media vaak vooral leest over bijzondere mijlpalen en positieve dingen. Niet omdat ieders leven geweldig is, maar omdat juist dat vaak wordt gedeeld. Zo te horen heb je een goede beslissing genomen door alleen nog beperkt met Facebook bezig te zijn. Ik kan me voorstellen dat dat je heel wat rust (en ook extra tijd voor andere dingen :)) heeft gegeven.
  Zelf gebruik ik Instagram wel regelmatig, maar voor alle social-media-apps (op WhatsApp na) heb ik mijn notificaties uitstaan. Ik kan mijn meldingen dus alleen bekijken als ik de apps echt open. Wel heel fijn! Ook volg ik op Instagram eigenlijk alleen mensen die me een positieve vibe geven en waar ik energie van krijg in plaats van dat ik me aan hun posts stoor. Dat helpt me ook al. Met veel van die enorme influencers met gephotoshopte plaatjes heb ik niet zo veel 😉

  • Lianne
   Auteur
   15 april 2019 / 11:11

   Ja voor nu geeft het echt rust om gewoon eens aan mezelf te denken en bezig te zijn met dingen die ik wél leuk vind en waar ik wél energie van krijg. Ik maak me er ook schuldig aan om alleen maar leuke dingen en successen te delen. Inderdaad niet omdat mijn leven echt alleen maar leuk en succesvol is, maar omdat niemand er iets aan heeft als ik alleen maar negatieve dingen plaats, is mijn idee. Ik wil dingen plaatsen om anderen te inspireren en om gelijkgestemden te vinden en zo’n soort mensen wil ik inderdaad ook volgen. Met influencers of een feed met alleen maar gefilterde selfies heb ik inderdaad ook helemaal niks 😉
   Wel heel ideaal dat je al je notificaties uit hebt staan! Ik kan me voorstellen dat dat echt al veel scheelt en je het dus ook niet onnodig opent. Als ik een nieuwe telefoon heb staat dat ook bij mij op de planning.

 4. 15 april 2019 / 17:59

  Wat goed dat je deze beslissing hebt gemaakt! Ik heb ook een paar maanden een Instagram pauze ingelast. Nu het lente wordt krijg ik wel weer meer zin om foto’s te maken, dus dat doe ik nu ook 😀 Facebook vind ik wel leuk, ik kijk vooral veel dierenfilmpjes haha 😀 En mijn vriendinnen tag ik in grappige plaatjes. Verder doe ik er niet zoveel mee. Ik moet zeggen dat ik makkelijk een paar dagen zonder sociale media kan en dat is toch wel fijn! Maar inderdaad, die druk voelen om iets te posten, dat herken ik wel…

  • Lianne
   Auteur
   15 april 2019 / 19:55

   Heerlijk is het hè, die Instapauze! Ik herken wel wat je zegt, nu het lente is maak ik ook meer foto’s die ik eigenlijk stiekem wel wil delen 🙂 Ja, op Facebook zit ik nog wel, maar echt veel post ik er niet op. Het is vooral om een beetje op de hoogte te blijven met waar iedereen mee bezig is, haha! Wat heerlijk dat jij ook een paar dagen zonder social media kunt. Dat geeft echt heel veel rust!

 5. 16 april 2019 / 12:12

  Een goed besluit denk ik, als ik het zo lees waarom en hoe het nu gaat. Zeker als het niet meer goed voelt en een moeten wordt. Terwijl er al zoveel is dat ‘moet’. Hopelijk (maar dat denk ik eigenlijk wel) doet het je goed en geeft het je rust en energie.

  Ik voel me zelf niet zo ‘thuis’ op Instagram, het gaat allemaal zo snel en is zo vluchtig. Je wordt ook zo overspoeld vind ik, terwijl Facebook voor mij rustiger aanvoelt (maar dat ligt ook misschien wat aan mijn instellingen en het feit dat ik selectief ben in mijn vriendenlijst).
  Ook al die influencers laten me zo koud op IG, ik wil geïnspireerd worden, niet beïnvloed 🙂

  • Lianne
   Auteur
   16 april 2019 / 22:32

   Dat klopt helemaal, er is al zoveel wat moet en we ervaren al zoveel druk en prikkels van buitenaf. Daarom was dit even een goede keuze. Wat je zegt herken ik wel, je krijgt heel veel informatie op Instagram en er komt ontzettend veel op je af, qua foto’s en Insta stories. Insta stories ben ik al helemaal geen held in dus dat laat ik lekker voor wat het is. Mooi gezegd dat je geïnspireerd wil worden en niet beïnvloed! Ik denk dat dat ook is waar het om draait 🙂

 6. 16 april 2019 / 14:14

  Mooi besluit! Sociale media neemt ook veel tijd van mij af, dat geef ik eerlijk toe. Ik ga ook terug minderen, ik zet sowieso al veel minder online. Vroeger stond werkelijk alles online. Nu niet meer. Maar ik was toen ook pas 13-14 jaar. We zijn allemaal een beetje zo op die leeftijd denk ik. Nu gooi ik wel eens gekke gedachten van mezelf online (als ze niet te persoonlijk zijn) of gewoon wat ik aan het doen ben. Zo blijft sociale media leuk en grappig. De druk om dagelijks iets online te zetten, heb ik nooit gehad. Vroeger boeide me het ook veel minder wat anderen deden, terwijl dat nu wel anders is. Dat is wel een negatief puntje dat ik heb ontwikkeld door sociale media.

  • Lianne
   Auteur
   16 april 2019 / 22:35

   Heel herkenbaar! Toen ik zo oud was, plaatste ik ook van die onzin-dingen. Volgens mij staan ze nog steeds ergens in mijn timeline maar die hoef ik echt niet meer terug te lezen, haha! Het klopt dat social media veel tijd in beslag neemt. Daarom voelde ik denk ik ook constante druk om iets te plaatsen. Fijn dat jij die druk niet voelt en gewoon lekker plaats wat en wanneer jij het wil. Zo blijft het inderdaad ook leuk!

 7. 3 mei 2019 / 12:13

  Wat een goede keuze voor jou! Ik heb dat eerlijk gezegd ook wel eens overwogen, puur omdat je inderdaad door anderen soms zo het gevoel krijgt dat je zelf niet vooruit komt. Laatst ben ik een waslijst aan mensen gaan ontvolgen en dat bracht al veel meer rust. Ik volg nu nog mensen die inspireren en hun successen onderbouwen maar ook zeker hun ‘falen’ laten zien.

  Ik zocht je laatst trouwens nog op Insta, maar dit verklaart dus een hoop ;p

  • Lianne
   Auteur
   3 mei 2019 / 20:44

   Ja klopt hè? Als je steeds maar die successen van anderen ziet krijg je al snel het gevoel dat jouw leven niet zoveel toevoegt (bij mij dan). Fijn dat je nu veel meer rust hebt door mensen die je verder niks dan onzekerheid brachten hebt ontvolgd. Ik volg ook geen influencers of beroemdheden. Voegt totaal niks toe voor mij en ik raak er niet geïnspireerd door.

   Grappig dat je het zegt, dat betekent dus dat ik toch gemist word, haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *