Ik ben een multipotential!

De ene groep Nederlanders zou zeggen: ‘Weer zo’n verwende millennial die niet weet wat ze wil.’ En de andere groep zou zeggen: ‘Wat leuk dat je zo ambitieus bent en zoveel leuke ideeën hebt!’ En ik behoor natuurlijk tot die tweede groep, want de titel zegt het al: ik ben een multipotential! Een multipo-wat? Ik had er tot afgelopen week ook nog nooit van gehoord, tot ik stuitte op een blog van Romy die deze term toevallig ter sprake bracht. Ik had de term ingetypt op Google en ben er meer informatie over gaan lezen. En ik dacht: ja, dit is precies wie en wat ik ben! Halleluja! Eindelijk, ik ben niet raar. Er is zelfs een woord voor!

Wat is het precies?

De term multipotential is groot gebracht door Emily Wapnick, die er zelfs een boek over geschreven heeft: Hoe word je alles? Wat nu zeker op mijn booklist staat! Maar wat is een multipotential nou precies? Het houdt in dat je niet één echte passie of roeping hebt waar je je hele leven in blijft werken en je je verder in ontwikkelt, maar dat er meerdere opties en werkvelden zijn die je leuk vindt of leuk lijken en dat je alles een keer uitgeprobeerd wilt hebben. En daar herken ik mezelf zeker in.

Als kind wilde ik ook al van alles worden. Schrijfster, zangeres, actrice, tekenares, paardrijdster, winkeljuffrouw, lerares, dierenarts, dolfijnentrainster… volgens mij wilde ik op een gegeven moment wel zes dingen tegelijk worden. En toen, op de middelbare school, kwam de volwassenheid. Dat je één iets moest kiezen. Dat werd iets met kinderen. Kinderopvang? Onderwijsassistent? Nee, juf worden was het hem toch niet. Wat toen? Auditie voor de artiestenopleiding. Niet aangenomen. Balen. Wat toen? Bij gebrek aan mogelijkheden voor vmbo’ers dus maar gewoon ‘iets’ gekozen.

Al toen ik met mijn opleiding verzorgende IG begon, dacht ik al meteen: en moet ik dit werk nou tot aan mijn pensioen blijven doen? Ik zou doodongelukkig worden. Deels omdat het niet helemaal is waar mijn hart ligt, maar ook omdat ik niet het type ben om tot aan mijn pensioen hetzelfde werk te blijven doen. Bij dezelfde werkgever. Bah. Wat een nachtmerrie. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het leuk voor de werknemers die een feestje gaan vieren omdat ze ergens 25 jaar in dienst zijn. Leuk voor hen, maar het is niks voor mij. Ik ben meer van het principe: waarom zou je je vastpinnen op één beroep en één werkveld voor veertig jaar? Er is toch zoveel leuks om uit te proberen? Waarom zou je je hele leven hetzelfde werk doen als er eindeloze mogelijkheden zijn?

Vloek of zegen?

Ik denk vaak aan wat ik nou eigenlijk over een paar jaar zou willen doen. Ik ben die eeuwige twijfelaar en ik heb geen idee hoe mijn leven er op werkgebied op mijn 30e uitziet. Aan de ene kant is het hartstikke leuk, al die mogelijkheden, maar aan de andere kant een vloek, omdat ik niet die zekerheid heb. Zo stond het op internet. Het kan een zegen zijn, maar je kunt er ook veel hinder van ondervinden. Hoppen van het een naar het andere baantje, meerder projecten hebben lopen, het kan een druk zijn. Maar ik bestempel het liever als ‘nooit saai’!

Natuurlijk zijn er zeker wel dingen die ik echt het leukste vind van alles. Waarvan ik zeker weet dat ik het een passie kan noemen. Ik vind schrijven leuk, ik vind zingen leuk en ik vind het leuk om creatief bezig te zijn. Naast boeken schrijven wil ik ook liedjes gaan schrijven, en op kleinere podia op gaan treden. Ik heb geen ambitie om een beroemd artiest te worden, want daarvoor zijn er teveel dingen die me leuk lijken. Dat is misschien ook een valkuil van een multipotential: zoveel dingen doen dat je je niet voor de volle honderd procent in een specifiek iets kan ontwikkelen en maar half werk levert. Ik ben daar eerlijk gezegd niet zo bang voor. Als al die dingen een passie zijn en je ze graag doet, dan lukt het je wel. Wellicht niet met een nummer #1 hit en uitverkochte zalen, maar gewoon klein en haalbaar. Zodat je gewoon kunt doen wat je leuk vindt en er voldoening uit haalt.

Wat vind ik leuk en wat lijkt me leuk?

Daarnaast zijn er nog zoveel andere dingen die me leuk lijken! Vrouwen coachen en inspireren, iets voor feelgood-auteurs oprichten, bruiloften organiseren, nagelstyling, armbandjes maken, vrijwilligster worden bij een politieke partij zoals GroenLinks of PvdD, workshops organiseren, spreker worden op evenementen… ideeën en ambities genoeg dus! En er zullen ook nog wel genoeg nieuwe leuk-lijkers bijkomen. Gelukkig maar dat ik met een beetje geluk nog 60 jaar de tijd heb om al deze dingen eens uit te proberen!

Wat in ieder geval de plannen zijn voor mijn 30e: ik wil Liannes Letters gaan specialiseren op het gebied van chicklit/feelgoodverhalen. Dus niet alle genres meer, maar echt datgene wat ik het leukst vind. Dat betreft het manuscripten redigeren en het coachen. Dit wordt nu dus voor vrouwelijke auteurs die een manuscript in het feelgood-genre (willen) schrijven. Kijk, de eerste twee punten van het lijstje kan ik dus al afstrepen! En voor de rest zie ik wel wat er op mijn pad komt. Dat is het leuke van de multipotential. Alles is mogelijk!

Ben jij ook een multipotential?

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Delen:

16 Reacties

 1. 5 april 2019 / 08:26

  Wat een interessant artikel. Ik kende de term ook nog niet, maar vind het nu al interessant en denk dat het ook op mij van toepassing is.

  • Lianne
   Auteur
   5 april 2019 / 12:00

   Fijn dat je er iets aan hebt! Soms kan iets echt een openbaring voor je zijn, zoals ik dat met deze term ook had 🙂

 2. 5 april 2019 / 13:09

  Hé wat herkenbaar! Ik wist niet dat er een term voor was, maar ik vind het ook zo lastig soms om “alleen maar copywriter” te zijn voor de rest van mijn carrière, terwijl ik bijvoorbeeld ook heel graag grafisch bezig ben en verder gewoon in superveel dingen geïnteresseerd ben (van archeologie tot vastgoed en opvoedkunde). Dus echt een leuk artikel met interessant inzicht. Alleszins succes met al je projecten en ambities gewenst! 🙂

  • Lianne
   Auteur
   5 april 2019 / 16:26

   Grappig dat jij de term ook nog niet kende! Ik had er tot voor kort ook nog nooit van gehoord, maar het was herkenbaar op alle fronten. Fijn dat je wat aan het artikel hebt gehad. Jouw interessegebied klinkt ook hartstikke leuk! Hopelijk kun je daar nog veel van waarmaken in je werkende leven 🙂

 3. 5 april 2019 / 15:55

  Jaaaa, leuk om iemand daar over te horen! Ik vond het echt een ‘eye opener’ toen ik vorig jaar de TEDxtalk van Emily op youtube zag ‘why some of us don’t have one true calling’. Ik vond het namelijk zo frustrerend toen, dat ik geen één duidelijke richting voor ogen had in mijn leven. Ik had (en heb dus nog steeds haha) geen één ding dat ik de rest van mijn leven wil blijven doen. En ik word dus ook nooit de beste in dat ene ding, want dan wil ik dat andere ding er ook bij doen haha. En dat is ook wel nu, dat ik met schrijven dingen wil, dat ik nog steeds foto’s maak van mensen, dat ik voor de kinderen wil zorgen zo veel mogelijk, maar ook buiten mee werk. Alles kan nu gewoon bij elkaar (ik dacht ook altijd dat ik moest kiezen, en daar werd ik toch niet zo blij van). En zo is het echt veel beter! Leuk dat je daar nu mee bezig bent, en dan kan je inderdaad gewoon heel veel kiezen en naast elkaar doen. Nog veel leuker eigenlijk. 😀

  • Lianne
   Auteur
   5 april 2019 / 16:31

   Leuk dat je de term al kende en dat jij je er ook zo in herkent! Wat je zegt is heel herkenbaar, geen duidelijke richting hebben welke kant je op wilt, dat heb ik al jaren. Inderdaad heel frustrerend. Want je wordt er zo op gehamerd om één iets uit te kiezen en daar moet je het de rest van je leven mee doen. Waarom zou je niet én bouwvakker én model of verpleegkundige én journalist kunnen worden? Extreme voorbeelden, maar als je dat wilt of bent kijken mensen je zo raar aan. Hopelijk kunnen wij als multipotentials die norm van één baan een beetje gaan doorbreken. Fijn dat jij nu een goede balans hebt gevonden door de dingen te doen die jij leuk vindt, zoals schrijven, fotograferen, voor je kinderen zorgen en op de boerderij helpen! Ik kan me voorstellen dat je daar veel gelukkiger van wordt dan één iets kiezen! Geloof me, dat heb ik ook 😉 Inderdaad, er zijn zoveel leuke dingen! Zonde toch om dan maar een ding te doen 🙂

 4. 6 april 2019 / 10:35

  Ik kende de term nog niet, maar ik vind het wel heel interessant. Ik vind ook heel veel dingen leuk om te doen maaar zit al 15 jaar bij dezelfde werkgever. Dat voelt nog steeds goed. Daarnaast ben ik bezig met mijn blog en het schrijven van mijn boek. Mijn droom is dat ik ooit van het schrijven kan leven. Tijd zal het leren 🙂

  • Lianne
   Auteur
   8 april 2019 / 11:58

   Leuk dat je iets nieuws hebt geleerd door die term! Als jij je er goed bij voelt om al 15 jaar bij je werkgever te werken en er graag werkt, is dat toch ook goed? 🙂 Het gaat erom dat dat meer niks voor mij is en ik graag dingen uit wil proberen. Als jij ernaast ook nog aan het schrijven bent, is dat voor jou toch ook een mooie multipotential-combi? 🙂 Ik zou ook het liefst van het schrijven willen leven maar die kans is helaas zo klein, dat ik er nog meer dingen graag naast wil doen, zodat ik me ook niet hoef te vervelen!

 5. 8 april 2019 / 07:35

  Ha, wat leuk dat je je na het lezen van mijn artikel in de term ‘multipotential’ hebt verdiept. Voor mij was die term ook echt een eye-opener. Mooi artikel en juist goed dat je accepteert dat het niet raar is dat je heel veel dingen leuk vindt en niet jarenlang voor dezelfde werkgever blijft werken. Zoals jij ook al zegt, het kan soms voor jezelf lastig zijn, maar er is verder helemaal niets mis mee. Het is ook juist soms een zegen dat je veel leuk vindt.
  Ik heb zelf lange tijd gedacht dat het iets “slechts” was dat ik me qua werk snel “verveel”. Vervelen is misschien ook een negatief woord; ik noem het liever een soort eindeloze zoektocht naar uitdaging. Bij mijn vorige werk merkte ik al na een tijdje dat ik alles wel al een keer had gedaan en geleerd, en op dat moment begint het te kriebelen of er niet andere dingen zijn om te doen. Waarbij ik ook niet per se aan één beroep vastzit. Zelf heb ik dé oplossing nu gevonden in de combinatie van freelancen en een vaste baan. Daardoor kan ik twee dingen tegelijk doen en kan ik veel leren over twee soorten werk (en over ondernemen). Ik merk dat ik daar echt veel plezier uithaal én ook de uitdaging waar ik steeds naar op zoek was.

  • Lianne
   Auteur
   8 april 2019 / 12:03

   Ja voor mij was die term ook echt een eye-opener! Ik vind het nu juist wel leuk dat ik dit ben, maar voor veel mensen kan het nog een beetje anders of apart zijn. Ik denk juist niet dat het iets slechts is dat je je gauw verveelt qua werk! Het klinkt inderdaad een beetje stom 😉 Maar ik herken het precies! Ik wil ook constant uitdaging en als ik ergens geen voldoening uithaal, wil ik al gauw wat nieuws. Zoals het zzp’en in de zorg, is voor mij nu een fantastische stap om lekker veel afwisseling te hebben in mijn werkveld, en ooit wil ik helemaal iets anders gaan doen. Ik zou ook nooit maar ‘een soort werk’ kunnen doen, ik wil er altijd nog wel iets anders bij hebben om te doen, zoals schrijven of boeken redigeren. Ideaal toch dat jij nu voor jezelf ook de ideale combi hebt gevonden door te werken in loondienst én te ondernemen! Op die manier kun je veel leren en veel nieuwe uitdagingen aangaan en wordt het nooit saai 🙂

 6. 9 april 2019 / 09:04

  Leuk artikel en heel herkenbaar! Op mijn blog Studio Anna Jirina heb ik er ook een artikel over geschreven 😀

  • Lianne
   Auteur
   9 april 2019 / 11:43

   Oh leuk! Ik ga eens lezen 🙂

 7. 9 april 2019 / 10:23

  Ik vind ongeveer hetzelfde leuk als jij, dus ik ben er vast ook één 😉 Maar ik heb het nooit als probleem gezien. Ik ben ondernemer en dat is – denk ik – de beste plek voor een multipotential, want je moet allerlei verschillende dingen doen: commercie, marketing, administratie, creatieve ideeën bedenken. Af en toe lijkt het me heerlijk als je je helemaal kan focussen op één ding, maar ik zou het uiteindelijk toch saai vinden. Gelukkig dat mijn werk dus veelzijdig is én ik tijd heb voor elke maand een andere hobby. Ik ben een erg tevreden multipotential

  • Lianne
   Auteur
   9 april 2019 / 11:45

   Ik herken wat je zegt, ik ben ook blij dat ik nu als ondernemer de kans heb om mezelf vanuit alle kanten die ik leuk vind kan ontwikkelen, en dat gaat toch moeilijker in loondienst. Ik zou ook nooit terug willen naar loondienst, omdat je als ondernemer zoveel mogelijkheden hebt! Focussen op maar één ding zou ik ook heel saai vinden. Fijn dat je nu zo’n afwisselend werk hebt en blij bent met wat je doet 🙂

 8. 10 april 2019 / 10:07

  Ik heb er laatst ook iets over geschreven nadat ik het boek van Emilie Wapnick heb gelezen. Echt een eyeopener!

  • Lianne
   Auteur
   10 april 2019 / 12:53

   Ja dat vond ik ook! Echt een heel interessant onderwerp 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *