Tips voor meer rust

In een tijd van haast, burn-outs en altijd maar paraat staan en online zijn, is het wel zo lekker om elke dag toch eens een rustmomentje voor jezelf te pakken. Want het is zo belangrijk om jezelf niet voorbij te lopen en even je hersenen op ‘uit’ te zetten. Gelukkig werk ik niet fulltime, dus ik heb in principe elke middag de tijd om weer lekker op te laden. Maar ik snap dat niet iedereen die luxe heeft, dus hoe kun je dan toch zorgen voor wat heerlijke rustmomenten op een dag? Ik geef je 5 tips!

1: klaar van het werk is ook echt klaar. Hier maak ik me zelf ook nogal eens schuldig aan, omdat ik eenmaal thuis pas bijzonderheden in het systeem kan rapporteren. Maar dat probeer ik echt meteen te doen als ik thuis ben, zodat ik daar voor de rest van de dag vanaf ben. Dus: heb je werk dat je niet per se thuis hoeft te doen? Doe dat dan ook niet. Thuis is gewoon lekker vrij hebben als je een lange werkdag hebt gehad. Soms kom je er niet onderuit en moet je wel iets thuis doen. Probeer dat meteen te doen als je thuis bent, zodat je dat gehad hebt.

2: doe even helemaal niks. Ga voor een kwartiertje, een halfuurtje (of net wat jij wilt) eens liggen of op een stoel zitten. Doe je ogen dicht en denk nergens meer aan. Concentreer je alleen maar op je ademhaling. Voor mensen die echt nog een stapje verder willen gaan: luister naar je lichaam. Wat voel je overal? Wat probeert je lichaam je te vertellen? Zit eens even niet in je hoofd, maar in je lichaam en je gevoel. Je hoeft nu even helemaal niets. De ultieme ontspanning!

3: laat je telefoon eens een avondje links liggen. Soms vind ik het wel eens heerlijk om na het (uitgebreide!) douchen mijn telefoon gewoon de hele avond boven te laten liggen en er verder niet meer naar om te kijken. Eigenlijk mag ik dat nog veel vaker doen. Wat valt er ’s avonds nog op je telefoon te kijken? Ga in plaats daarvan lekker een film kijken, wat schrijven of een boek lezen. Dat geeft al zoveel meer rust in je hoofd!

4: ga een eindje wandelen. Ik moet me er altijd even toe zetten, maar als ik eenmaal in de buitenlucht ben vind ik het heerlijk. Er ligt een heel groot park op zo’n 20 meter afstand van onze voordeur, dus waarom daar geen gebruik van maken? Ik vind het heerlijk om daar doorheen te wandelen en even lekker op een bankje in het zonnetje te gaan zitten. Al ben ik maar even een kwartier weg van huis, it really cleares my mind!

5: plan bewust een avondje rust in je agenda. Hoe je dat invult, is aan jou. Misschien is een creatieve hobby wel iets voor jou om helemaal je hoofd leeg te maken. Of misschien vind jij wel ontspanning in het afspreken en cocktails drinken met vriendinnen. Of voel jij meer voor een wekelijks verwenavondje met maskertjes en nagels lakken? Hoe je het ook invult, maak er maar lekker you-time van!

Wat doe jij om meer rust te vinden in een druk leven?

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Share:

10 Comments

 1. 29 maart 2019 / 09:04

  Goede tips en o zo belangrijk om rust te pakken. Ik ga graag wandelen, schrijven en even helemaal niks doen. Heerlijk!

  • Lianne
   Auteur
   29 maart 2019 / 11:39

   Heerlijk is dat hè? Even er lekker tussenuit kan je al zoveel goed doen 🙂

 2. 29 maart 2019 / 09:57

  Dank je wel voor alle tips, want ik weet uit ervaring hoe belangrijk het is om rust te nemen. Het liefst pak ik een boek en ga ik lezen, maar de laatste tijd pak ik veel te vaak mijn telefoon erbij. Nu probeer ik om één dag in de week mijn telefoon gewoon uit te zetten en ik merk dat ik de dagen erna minder snel mijn telefoon erbij pak 🙂

  • Lianne
   Auteur
   29 maart 2019 / 11:40

   Het kan inderdaad al zoveel meer rust geven om gewoon die telefoon eens weg te leggen en een boek erbij te pakken (ik maak mezelf er ook nogal eens schuldig aan), maar sowieso één dag in de week is al een hele mooie stap! Fijn dat je wat aan de tips hebt 🙂

 3. 29 maart 2019 / 10:11

  Wat een fijne tips! Ik probeer ’s avonds ook niet meer te veel op mijn telefoon te zitten, soms kan ik er zo onrustig van worden!

  • Lianne
   Auteur
   29 maart 2019 / 11:41

   Ja ik ken het gevoel, soms is het zo heerlijk om die telefoon even links te laten liggen. Dat mag ik zeker eens vaker doen!

 4. 29 maart 2019 / 10:55

  Zo goed dat je hierbij stilstaat! Ik las sinds een paar maanden elke week een digitale sabbat in, een dag waarop ik alle elektronica uitzet. Dat heeft mij zo ontzettend veel rust gegeven, omdat ik nu een dag heb waarop ik echt kan opladen zonder de constante stimulans van de digitale wereld.

  • Lianne
   Auteur
   29 maart 2019 / 11:43

   Wat heerlijk om zo’n digitale sabbat in te voeren! Ik wil ook wel proberen om een keer per week alles één dag gewoon uit te zetten. Ik denk dat dat al zoveel meer rust kan geven! Fijn dat het jou ook zoveel rust heeft bezorgd 🙂

 5. 31 maart 2019 / 09:58

  Je geeft heel fijne tips! Zelf vind ik wandelen ook altijd heerlijk om tot rust te komen. Thuis ben ik snel geneigd om toch wat dingen achter mijn computer te doen of nog even door te werken, maar als ik eenmaal buiten wandel “moet” ik wel rustig aan doen. Werkt altijd! 🙂 Vaak neem ik dan ook mijn camera mee en zet ik bloemen of mooie landschappen op de foto, waardoor ik even echt helemaal mijn aandacht bij iets anders dan werk leg.

  • Lianne
   Auteur
   31 maart 2019 / 16:55

   Wandelen vind ik ook heerlijk (als het weer het toelaat). Thuis heb ik soms toch het idee dat ik mijn focus verlies als ik te lang bezig ben en even eropuit gaan kan me echt helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *