8x wijze lessen uit babe, you got this #2

Vorige week plaatste ik het eerste deel van de mooie lessen die ik leerde uit het inspirerende girlbossboek Babe, you got this. Een echte aanrader voor als je verder wilt komen in je carrière en iets wilt leren van hoe al die succesvolle meiden en vrouwen die je voorgingen het hebben aangepakt. Lees je mee in deel 2?

 1: Het is maar werk. Er kan altijd wel iets gebeuren dat je niet had voorzien of iets waardoor je van slag kunt raken. Krijg je een heftig mailtje? Laat het even bezinken. Loop desnoods een rondje en ga dan na of het daadwerkelijk zo heftig is als het lijkt. Bedenk: je doet iets vanuit een bepaalde functie en het bepaald niet wie jij bent. Het is maar werk. Werk is geen doel, maar een manier om te groeien en te leren. Nu lijkt iets misschien vervelend, maar misschien ben je daar over een maand weer overheen.

2: Reflecteer regelmatig. Sta regelmatig stil bij waar je nu bent en wat je nog wil bereiken. Wat ben je nu aan het doen? Wil je dit nog wel doen? Wat vind je leuk en wat juist niet? Zit je nu nog op het juiste pad? Praat met mensen over je gedachten, keuzes en daden en reflecteer zo samen met iemand. Belangrijk is: sta niet te veel stil bij dingen waar je niet tevreden over bent. Leer ervan, en focus je op de toekomst. Want daar wil je naartoe.

3: Besteed taken uit. Je hoeft niet alles alleen te doen. Het is juist heel waardevol om dingen uit te besteden waar je net iets minder goed in bent, zodat jij je kunt focussen op leuke dingen, nieuwe ideeën en doorgroeien met je bedrijf. Iemand anders heeft misschien een hele andere visie op iets waar jij in vastloopt. Kun je (nog) geen werknemers betalen? Zoek naar stagiairs of pas afgestudeerden die graag wat werkervaring op hun cv willen. Of probeer met een andere ondernemer van dienst te ruilen. ‘Jij maakt mijn foto’s, ik schrijf jouw teksten.’ Easy!

4: Netwerk efficiënt. Je moet mensen om je heen hebben om verder te komen. Maar wat als je niet zo goed bent in netwerken? Doe wat bij je past en dan gaat netwerken vanzelf. Schrijf gewoon eens mensen aan met wie je wilt samenwerken. Netwerk niet met de bedoeling om een opdracht te krijgen, maar om te laten zien wie je bent en wat je doet en door geïnspireerd te raken door een ander. Houd je contacten bij via social media en houd het persoonlijk, door bijvoorbeeld een verjaardagsbericht te sturen. Zo blijf je bij mensen in beeld.

 5: Toon je kwetsbaarheden. Het is oké om soms toe te geven als je iets niet weet of in een dip zit. Het geeft herkenbaarheid en maakt je menselijk. Leg niet alles op tafel, maar zeg dat je op sommige gebieden graag wat wil leren. Assertiviteit is belangrijker dan alles weten. Doe wat voor jou goed voelt en maak een mooie balans in wat je allemaal vertelt en wat niet.

6: Laat je niet beïnvloeden door kritiek. Kritiek krijgen of geven is nooit leuk, maar het kan je wel verder helpen. Kijk kritisch naar de kritiek die je krijgt. Kan ik hier iets mee, of is dit iets wat nergens op slaat? Soms uiten mensen bijvoorbeeld negatieve kritiek omdat ze jaloers zijn. In dat geval is het beter om je daar niet teveel door te laten beïnvloeden. Geef je kritiek? Het beste is om dit tussendoor, in een informele en ontspannen setting te doen en iemand op een vriendelijke manier ergens op aan te spreken. Wordt iemand echt boos of wil die persoon niks meer met je te maken hebben? Vat dat niet te persoonlijk op. Vaak zegt dat meer over hun dan over jou.

 7: Geld is belangrijk, maar het moet niet alles zijn. Het is belangrijker om iets te doen waar je hart ligt. Als je net een bedrijf begint, zal dat niet direct geld in het laatje brengen. Zorg dat je genoeg gespaard hebt om in ieder geval een aantal maanden door te kunnen komen. Bedenk: als je ergens mee begint, zal het je misschien niet direct geld opleveren, maar wel kennis, ervaringen, energie en misschien wel een netwerk. Als je met veel passie aan iets werkt, levert het je altijd wel iets op. Kijk naar wat jij vindt dat je waard bent, wat je nodig hebt om rond te komen en te sparen en bereken op basis daarvan je uurtarief. Kijk nooit naar je concurrent, die doet het heel anders en heeft andere behoeften dan jij. Jij bent jij en hebt weer andere dingen te bieden.

8: Heb geduld en heb vertrouwen! Ik kan nogal eens ongeduldig worden en balen als ik nog niet dat heb bereikt wat ik wil, maar bedenk: het kost tijd om iets op te bouwen, maar met hard werken, positief blijven, niet alles tegelijk willen en niet alles in je eentje willen doen, kom je een heel eind. Wees trots op wat je al bereikt hebt en geniet van de kleine dingen, dat maakt het leven zoveel mooier! Zolang je goed voor jezelf zorgt, je vrienden regelmatig ziet, hard werkt aan je doelen en zorgt voor een stabiel inkomen, komt het wel goed. Babe, you got this!

Wauw, ik had nog wel twintig en meer tips op willen schrijven, zoveel inspiratie haalde ik uit dit boek! Maar misschien is het eens tijd om het boek zelf te gaan lezen en er voor jezelf de meest wijze adviezen en nuttige tips uit te halen. Niks is goed of fout. Wat voor de een werkt, hoef jij nog niet fijn te vinden. Sla de tips op waar jij wat aan hebt en geïnspireerd door raakt en word die girlboss waar jij van droomt!

Babe, you got this is geschreven door onderneemsters Martje Haverkamp en Emilie Sobels. Zij hebben 23 succesvolle vrouwen geïnterviewd die elk een ander vakgebied hebben en elk op een andere manier succesvol zijn geworden, en aan de hand daarvan hebben ze dit boek kunnen maken. Babe, you got this is te verkrijgen bij alle (online) boekhandels.

Heb jij dit boek ook gelezen?

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Delen:

6 Reacties

 1. 22 februari 2019 / 14:26

  Je hebt me nu wel heel nieuwsgierig gemaakt naar dit boek. Mooi dat je er zo veel lessen uit hebt gehaald! Dit zijn stuk voor stuk lessen waar ik ook zeker nog in kan groeien (wie niet), dus het is fijn om hier weer eens aan te worden herinnerd.

  • Lianne
   Auteur
   22 februari 2019 / 22:54

   Het boek is zeker een aanrader en van de lessen kan ik ook nog altijd iets leren. Fijn dat jij er ook wat aan hebt 🙂

 2. 23 februari 2019 / 10:37

  Ik moet dit boek echt gaan lezen, het ligt al een tijdje in mijn kast. Mooie lessen, heel inspirerend.

  • Lianne
   Auteur
   23 februari 2019 / 17:30

   Het is zeker een aanrader! Ik denk dat je er veel aan zult hebben 🙂

 3. 24 februari 2019 / 00:44

  Alweer zulke mooie en wijze lessen! Vooral punt 7 en 8 vind ik helemaal waar. Ik heb weleens kosteloos een tekst voor iemand geschreven juist met het idee dat daar misschien meer uit voort zou komen en dat was inderdaad het geval. Ik ben ook helemaal voor zelf je tarieven bepalen, ook al is dat een stuk lager of juist hoger dan dat van je concurrent. En zoals jij ook zegt bij punt 8, wees trots op waar je al staat. Ook al is dat misschien niet waar je ooit zou willen staan, je mag altijd trots zijn op wat je hebt bereikt.

  • Lianne
   Auteur
   24 februari 2019 / 21:44

   Inderdaad, soms moet je aan het begin iets voor minder doen, want het kan je juist zoveel andere mooie dingen opleveren! En we mogen altijd trots zijn op waar we staan, ook al hebben we nog een lange weg te gaan, we zijn er al mee bezig en dat is al veel waard 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *