7x wijze lessen uit Babe, you got this #1

De afgelopen weken heb ik met veel plezier tijd gespendeerd aan het lezen en aantekeningen maken uit Babe, you got this. Een erg herkenbaar en inspirerend boek voor meiden die nog maar net beginnen met het leven dat ze graag willen en net zo willen zijn als al die succesvolle vrouwen. Het werkboek is overigens net zo leuk, hier ben ik nog volop in bezig en in dit boek ga je echt met jezelf aan de slag.

Maar vandaag hebben we het over het ‘theorieboek’, het boek dat elk meisje als leerboek mee zou moeten krijgen op school. Wat heb ik eruit opgestoken en wil ik je graag meegeven? Tijdens het schrijven kwam ik erachter dat ik zoveel mooie tips en adviezen heb opgedaan, dat ik deze blog op ga splitsen. Vandaag deel ik 7 mooie en wijze lessen met je uit Babe, you got this!

1: Laat je niet misleiden op/door social media. Social media geven een gefilterde kijk op het leven, maar die perfecte beelden en plaatjes kunnen misleidend werken. Wees je bewust van dat onrealistische beeld en laat je niet misleiden. De meesten zijn er juist helemaal niet op uit om anderen onzeker te maken! Laat je inspireren door vrouwen die succesvol zijn en waar je veel van kunt leren. Volg vrouwen die iets voor je kunnen betekenen, en als je niet gelukkig wordt van het zien van influencers of fitgirls, ontvolg die dan. Houd je vast aan wat je leuk vindt en waar je gelukkig van wordt, en daar heb je geen maat 36 voor nodig!

2: Probeer dingen uit. Veel mensen weten niet wat ze willen, of waar ze nou echt gelukkig van worden. Zoek dat uit en probeer dingen uit. Zoek uit waar je goed in bent, dit vind je vaak leuk om te doen, en andersom ook. Wat je leuk vindt, ben je vaak goed in. Praat er desnoods met andere girlbosses over en krijg zo een beeld van hoe zij het aangepakt hebben. Dus ga gewoon iets doen dat je leuk vindt of lijkt en steek daar tijd in. Bedenk: niks is definitief. Is iets het toch niet helemaal voor jou? Dan heb je het tenminste geprobeerd en daar weer van geleerd.

3: Stel zo effectief mogelijk je doelen. We willen allemaal wel tien dingen bereiken, en het liefst deze week nog. Maar als je met alles tegelijk bezig bent, lever je maar half werk. Probeer te focussen op waar je nu mee bezig bent en maak dat af. Dat doel behaald? Dan ga je naar het volgende. Bedenk welk doel als eerste prioriteit heeft en waarom je daarvoor wilt gaan. Het geeft veel meer rust om aan een paar, haalbare doelen te werken, dan worden je dromen eerder werkelijkheid.

4: Spreek met een coach of andere ondernemers. Feedback van anderen is erg waardevol en goed voor je persoonlijke groei. Spreek af met met mensen die je inspirerend vindt of jou kunnen helpen, en volg coachingssessies en therapieën. Vraag iemand waar je tegenop kijkt om jou te coachen. Zeg dat je veel van die persoon wil leren, dat vinden mensen vaak leuk om te horen en doen ze zelfs graag voor je. Kies iemand uit waarvan je graag iets wilt leren, maar die ook een vriend of vriendin voor je kan zijn. Belangrijk is: luister naar de adviezen, maar volg altijd je eigen pad.

5: Laat jezelf zien en horen! Op deze manier kunnen mensen jou verder helpen of je misschien aan een opdracht helpen. Als je niks doet, gebeurt er ook niks. Probeer zoveel mogelijk netwerkborrels of girlboss meetings af te gaan en vertel wie je bent en wat je doet. Laat zien dat je in jezelf gelooft, en dan gaan anderen dat ook doen. Dat is moeilijk, maar naarmate je dat meer doet groei je er vanzelf in. Ook als je een idee hebt voor je bedrijf, spreek dat uit. Vraag om advies en feedback. Samen kun je meer dan alleen. Ben je (net als ik) bang dat anderen het gaan stelen? Mensen kunnen wel iets soortgelijks doen, maar alleen jij kunt doen wat je doet. Het wordt nooit precies hetzelfde.

6: Ga niet bij de pakken neerzitten als iets fout gaat. Blijf in jezelf geloven en geef niet te snel op, ook al is dat moeilijk bij de zoveelste afwijzing of een klant waarvan de samenwerking niet is gelopen zoals je had gewild. Besef dat het niet altijd aan jou ligt. Raap jezelf bij elkaar en probeer het gewoon opnieuw. Als je iets echt graag wil neem je geen genoegen met nee. Zie obstakels als uitdagingen om verder te komen. Die aanhouder gaat ooit een keer winnen! Nog een belangrijke tip: ga na waarom je dit wilde als alles fout gaat. Raak je jezelf of je bedrijf even kwijt? Ga terug naar de basis: wie ben jij en wat wil jij? Zolang je dat in gedachten houdt kun je doorzetten!

7: Je hoeft niet perfect te zijn. Wees lief voor jezelf en laat jezelf van je fouten leren. Het is niet erg om ze te maken. Je hoeft niet op elke vraag het antwoord te weten. Probeer ook eens vaker stil te staan bij datgene dat je al bereikt hebt in plaats van alleen maar door te willen. Dat doen we nogal eens regelmatig, maar sta gewoon eens stil bij het moment en wees trots op jezelf. Meer dan je best kun je niet doen. Gaat iets fout? Kijk eens naar jezelf zoals een beste vriendin dat zou doen. ‘Kan gebeuren, de volgende keer komt het goed!’

Wat ik uit het lezen van dit boek heb begrepen: al die succesvolle girlbosses hebben fouten gemaakt en daardoor zijn ze nu daar gekomen waar ze moeten zijn. Ze hebben zich geschaamd voor verkeerde keuzes of dingen die fout zijn gegaan, maar daar hebben ze van geleerd, en ze hebben doorgezet om om wél dat succes te bereiken wat ze wilden.

Volgende week komt deel 2 online! Wat is de belangrijkste les die jij geleerd hebt om je dromen te behalen?

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Delen:

8 Reacties

 1. 15 februari 2019 / 16:39

  Wat een mooie lessen! Ik vind de tip ‘maar eerst een doel af, voordat je naar het volgende doel gaat’ een hele goede. Soms heb ik de neiging om te veel tegelijk te willen en te doen. Dus ik ga daar zeker op letten. Mijn belangrijkste les voor het achterna gaan van je dromen is het nemen van risico’s. Veel succesvolle mensen hebben volgens mij heel vaak risico’s genomen en zijn vaak afgewezen, voordat hun droom in vervulling ging. Dus ik probeer steeds vaker een (klein) risico te nemen. Lukt het niet, dan leer ik mijn lessen en probeer ik het gewoon nog een keer. 🙂 Ik kijk uit naar het tweede deel!

  • Lianne
   Auteur
   16 februari 2019 / 11:05

   Fijn dat je er wat aan hebt! Ik verlies mezelf ook regelmatig door teveel tegelijk te willen. Je moet inderdaad zeker risico’s durven nemen als je onderneemt, dat hoort bij het vak. Helaas ben ik daar nog niet zo heel goed in, maar ik wil mezelf daarin wel ontwikkelen 🙂

 2. 16 februari 2019 / 11:46

  Wat een mooie lessen! Het lijkt me echt een heel inspirerend en leerzaam boek. Het is inderdaad belangrijk om niet teveel doelen tegelijk te stellen, die fout maak ik helaas ook nog regelmatig.

  • Lianne
   Auteur
   16 februari 2019 / 17:44

   Het boek is zeker een aanrader, er staan zoveel mooie lessen in! Hopelijk heb je wat aan de tips 🙂

 3. 17 februari 2019 / 09:24

  Wat een mooie en ook nuttige lessen heb je uit het boek geleerd! Ik was eerst een beetje sceptisch over dit boek (ik ben weleens bang dat mensen je heel erg hún manier van ondernemen aanpraten en doen alsof dat de enige juiste is), maar het klinkt alsof dit boek juist het tegendeel doet 🙂 Heel mooi! Eigenlijk kan ik bij elk van deze lessen alleen maar driftig ja knikken 🙂 Ook wel een goed punt van de angst dat mensen je ideeën stelen inderdaad! Ik ben daar ook weleens bang voor, maar eigenlijk ben je inderdaad altijd zelf de enige die het echt op jouw manier doet.

  • Lianne
   Auteur
   17 februari 2019 / 17:21

   Ja het is echt een heel herkenbaar en inspirerend boek en dat wat jij benoemt is juist helemaal niet het geval. Er komen meerdere succesvolle vrouwen aan het woord die al hun tips, tricks en onzekerheden delen en daardoor besef je dat ook zij een lange weg met de nodige obstakels hebben afgelegd om daar te komen waar ze nu zijn. Iedereen heeft het op een andere manier gedaan, en iedereen geeft juist weer hele andere adviezen, waardoor je voor jezelf kunt kijken wat het beste voor je werkt. Ik kan je het boek zeker aanraden! 🙂 Het werkboek is trouwens ook een aanrader!

 4. 17 februari 2019 / 09:48

  Ik heb dit boek ook nog liggen om te lezen. Wat een mooie en nuttige lessen! Ik zou mij ook meer moeten focussen op 1 doel. Dat doel is toch echt dat boek dat ik wil afschrijven en daar ga ik vandaag weer mee verder.

  • Lianne
   Auteur
   17 februari 2019 / 17:23

   Ik herken het helemaal! Ik ben me nu ook volop aan het focussen op één doel, namelijk mijn boek afkrijgen. Nu ik me alleen daarop focus, merk ik dat het me veel beter lukt om het af te krijgen. Hopelijk heb jij volop kunnen schrijven vandaag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *