5 lessen die ik heb geleerd op de assertiviteitscursus!

De eerste narcissen van dit jaar staan in bloei! Dat was wel een fotomoment waard 🙂

Een tijdje geleden heb ik een assertiviteitscursus gevolgd. Dat heeft me veel inzichten over mezelf gegeven en ook wat minder leuke en confronterende ervaringen met zich meegebracht. Ik vind het nog steeds een erg persoonlijk onderwerp, want ik heb al die weken toch wel intensief aan mezelf proberen te werken. Toch heb ik er ook wat mooie en wijze lessen van opgestoken die ik vandaag graag met je wil delen. Ik deel er 5 en ik hoop dat ze je net zo erg gaan helpen als ik!

1: vertel feedback in de ik-boodschap. Feedback geven is en blijft moeilijk, maar de beste manier om het te doen is om iets te vertellen uit hoe jij het ziet, want dan laat je ook echt zien dat jij daarmee zit. Dus zo: ‘De laatste tijd merk ik dat je wat afwezig bent.’ En niet: ‘Jij loopt ook altijd te dromen!’ Je krijgt meer geklaard als je gewoon op een vriendelijke en rustige manier iemand benadert.

2: zeg altijd ‘dankjewel’ als iemand een compliment geeft. Dit vonden erg veel mensen op de cursus lastig. ‘Meent zij dat eigenlijk wel?’ Dacht je dat mensen zoiets zonder reden doen? Want wees eerlijk: geef jij iemand zonder reden een compliment? Nee, die persoon doet dat ook niet bij jou. Zeg dus ook voor de volgende keer eens niet: ‘och, die jurk heb ik al jaren’, maar gewoon ‘dankjewel’. Meer hoef je niet te zeggen, maar dat ene woordje is zo belangrijk. Het laat zien dat je complimenten accepteert. Vind je dat moeilijk? Lees hier mijn tips over hoe je kunt zorgen voor een positiever zelfbeeld!

3: luister naar je lichaam als je dicht bij een grens komt. Is er iemand die (onbedoeld) over jouw grens aan het gaan is? Laat het ook echt daadwerkelijk weten als dit genoeg is. Observeer dit aan je lichaam. Waar voel je dit? Misschien voel je het in je buik of je keel. Dat kan voor iedereen anders voelen. Ik kwam erachter dat ik hartkloppingen krijg als iemand bij mij iets doet wat ik niet oké vind. Vind je dit moeilijk te bepalen? Loop dan eens recht op een muur af, stapje voor stapje. Observeer bij elke stap die je stilstaat waar en of je iets voelt en of dat gevoel sterker wordt. Op een gegeven moment voel je vanzelf dat het tot hier en niet verder is.

4: wat iemand anders denkt is niet belangrijk. ‘Die vindt me vast stom en me er lelijk uitzien.’ Weet je dat diegene dat denkt, of denk je alleen maar dat die persoon dat denkt? En wat dan nog als het waar is; gedachten zijn nog altijd een van de weinige dingen die privé zijn dus probeer je daar niet te veel mee bezig te houden. Kost onnodige energie. Pas als die persoon het tegen jou uitspreekt, wordt het ook jouw probleem, anders niet.

5: een interpretatie is soms anders dan hoe het in werkelijkheid is. Op de cursus heb ik geleerd onderscheid te maken tussen ‘observatie’ en ‘interpretatie’. Het verschil: die jongen heeft een blauw shirt aan is een observatie, want dat klopt. Die jongen zit er verlegen bij is een interpretatie, want dat is hoe jij het ziet. Bedenk dat als iemand iets tegen jou zegt waar jij je slecht over kan voelen, ook iets kan zijn wat jij zo hebt geïnterpreteerd. Misschien bedoelde die persoon er helemaal niks mee en zit jij je druk te maken om niks. Herkenbaar? Probeer daar de volgende keer eens aan te denken. Want hoe jij iets ziet en hoe de situatie echt is zijn nog altijd twee verschillende dingen. Dat weet je pas als jij er met die persoon over gaat praten. Altijd doen dus! Misschien maak je je inderdaad druk om niks. Is toch zonde?

Hopelijk heb je wat aan deze tips! En denk je dat het jou echt kan helpen om ook zo’n cursus te doen? Voor als je in Noord-Holland woont, ik heb deze cursus gevolgd bij MEE & de Wering. Ik heb 9 lessen gevolgd met daarin 3 modules (zelfbeeld, grenzen en communicatie), en ik kan het je zeker aanraden!

Ben jij assertief of heb jij er ook nog wat moeite mee?

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Delen:

14 Reacties

 1. 4 februari 2019 / 09:30

  Klinkt als een hele interessante cursus. Ik ben zeker met asseritiviteit bezig en maak ook zeker vorderingen. Het geeft zeker moed om hier mee door te gaan.

  • Lianne
   Auteur
   4 februari 2019 / 11:37

   Fijn dat jij er ook steeds meer mee bezig bent en er ook bewust van bent. Zo’n cursus kan je echt heel goed op weg helpen!

 2. 4 februari 2019 / 09:57

  Mooi om te lezen! Dit zijn inderdaad dingen die ik de afgelopen jaren over assertiviteit heb geleerd. Fijn dat je dit deelt, als extra herinnering voor mij 😉

  • Lianne
   Auteur
   4 februari 2019 / 11:37

   Fijn dat je er als geheugensteuntje nog wat aan hebt! En herhaling is altijd goed 🙂

 3. 4 februari 2019 / 13:22

  Wat mooi dat je een aantal hele belangrijke lessen met ons deelt! Vooral de laatste tip is echt een hele goede! Zo te lezen is de cursus echt een aanrader.

  • Lianne
   Auteur
   4 februari 2019 / 13:32

   Fijn dat je zoveel aan de tips hebt! Ja, ik kan zo’n cursus echt aan iedereen aanraden. Je wordt er zoveel wijzer van!

 4. 4 februari 2019 / 15:53

  Dat zijn goede punten! Fijn dat je het al zo goed in de praktijk kan toepassen. Ik heb in de loop der jaren steeds meer geleerd assertiever te zijn, maar punt vier wil nog wel eens haperen bij mij. Goeie reminder dit!

  • Lianne
   Auteur
   4 februari 2019 / 16:08

   Fijn dat je er wat aan hebt! Ik herken het, de punten willen soms bij mij ook nog wel eens vergeten worden. Dit heb ik dus ook opgeschreven als reminder voor mezelf 🙂

 5. 4 februari 2019 / 17:12

  Dit zijn hele mooie lessen om te leren (en te delen)! Ik denk dat ik in de afgelopen jaren steeds assertiever ben geworden. Waar ik nog wel moeite mee heb is naar mijn lichaam luisteren als ik zelf mijn eigen grenzen overga. Nee zeggen tegen anderen gaat nu heel aardig, maar nee zeggen tegen mezelf blijft nog steeds moeilijk.

  • Lianne
   Auteur
   4 februari 2019 / 19:15

   Wat goed dat je de afgelopen jaren toch wat assertiever bent geworden! Assertiviteit is iets dat volgens mij altijd wel moeilijk blijft. Hopelijk heb je wat aan de tips!

 6. 4 februari 2019 / 22:17

  Wat een mooi artikel met prachtige lessen! Ik heb zelf ook een cursus gevolgd, maar er zitten een paar tips bij die ik nog niet kende. Vooral nummer 4 vind ik een heel mooie. Inderdaad, eigenlijk is het zonde om te denken wat anderen zouden kunnen denken. Je weet toch nooit of het klopt, dus dat gedachten invullen is alleen maar verspilde energie. Bij mij gaat assertiviteit steeds wat beter. Er zijn wel situaties waarin ik nog struggle, maar in veel situaties kom ik er gelukkig een stuk beter uit. Nummer 3 over luisteren naar je lichaam is een tip die ik twee weken geleden (bij de situatie met de cocktails waarover ik je vertelde ;)) heb toegepast. Ik merkte opeens aan alles in mijn lichaam dat het niet goed voelde en dat diegene over al mijn grenzen ging. Mede daardoor lukte het een stuk beter om voor mezelf op te komen en diegene de deur te wijzen. Achteraf was ik daar zelfs een beetje trots op, haha.

  • Lianne
   Auteur
   5 februari 2019 / 00:13

   Fijn dat mijn tips jou ook nieuwe inzichten hebben gegeven! Inderdaad, het is zo zonde en onnodig om gedachten in te vullen, want je weet toch nooit of het waar is. Ik herken wat jij zegt. Assertiviteit gaat bij mij ook al een heel stuk beter, alleen soms, als ik middenin een situatie zit, vind ik het wel weer wat moeilijk. Dus hopelijk zijn deze tips een mooi steuntje in de rug! Fijn ook dat je bij die onprettige situatie het luisteren naar je lichaam hebt toegepast! Ik vond dat eerst moeilijk, tot we stap voor stap naar elkaar toe moesten lopen en we het dus echt letterlijk moesten gaan voelen, haha. Ik wist niet dat je lichaam dat echt kan aangeven als iets of iemand een grens bij je bereikt.

 7. 5 februari 2019 / 14:15

  Wat een handige tips! Ik weet niet of ik niet assertief ben, maar wat ik wel herken is punt 3. Als ik me vervelend voel omdat iemand over mijn grens gaat, dan neem ik dit mezelf vaak kwalijk, omdat ik niet overal mee om gaan. Ik denk soms dat ik mezelf maar moet aanpassen om met alle situaties om te gaan. In plaats van dat ik er schijt aan heb . Misschien zou een cursus toch geen kwaad kunnen 😉

  • Lianne
   Auteur
   6 februari 2019 / 11:15

   Fijn dat je iets aan de tips hebt! Je hoeft jezelf niks kwalijk te nemen. Dit is gewoon jouw eigen grens, punt. En daar gaat niemand overheen. Een cursus kan ik echt iedereen wel aanraden! Hopelijk heb jij daar ook baat bij 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *