Wie ben ik?

Voor deze fotoshoot had ik voor de verandering een echte ‘Lianne-jurk’ aangetrokken 😉

Het klinkt als een heel simpele vraag, maar toch is het een van de moeilijkste vragen die er zijn. Wie ben ik eigenlijk? Kan je jezelf wel vanuit volle overtuiging daarop antwoord geven? Ik ga het vandaag proberen!

De inspiratie voor dit artikel kwam uit een instagrampost en diegene vroeg om jezelf eens te omschrijven in 3 woorden. En meteen kwamen er ontzettend veel reacties met leuke woorden die de persoon in kwestie omschreven. De reactie van de plaatster van die post was veelal: ‘Ja, daar herken ik je wel in!’ of ‘Ja, dat zie ik in je Instagram terug!’ en toen vond ik het moeilijk worden. Want wat maakt mij nou echt ‘mij’? Een lastige om over na te denken.

Vaak schrijf ik zo’n soort woorden op met de gedachte: hoe zou iemand anders daar tegenaan kijken? Zou die het eens zijn met hoe ik mezelf omschrijf? Of juist denken: nee, zo is zij helemaal niet. Voor die laatste ben ik toch altijd een beetje bang. Ik wil namelijk niks over mezelf zeggen wat niet klopt. Ik heb een tijdje geleden een assertiviteitscursus gevolgd, en daarin moest ik als opdracht ook eens zo’n lijstje met mijn eigenschappen opstellen. Ik kreeg een goede tip mee: de truc is om in te vullen wie je wil zijn, in plaats van te denken: klopt dit wel? Zijn anderen het hiermee eens? Dat maakt niet uit; het gaat namelijk om jou, en hoe jij jezelf ziet. Niet hoe anderen jou zien. Toch maakt zo’n reactie als: ‘Ja, daar kan ik jou helemaal in vinden!’ het toch wel lastig. Wat als ik toch niet ben zoals ik mezelf omschrijf?

Vroeger, als anderen mij juist moesten omschrijven, kreeg ik veelal te horen: ‘Ik vind je een rustig, teruggetrokken en braaf meisje.’ Die omschrijving vond ik eerder negatief dan dat ik me goed ging voelen over mezelf. Maar omdat anderen het zeggen, zal het wel waar zijn, dacht ik. Ik begon te geloven dat hoe anderen me zagen, ik mezelf ook zo zag. Oké, ik ben (voor andermans begrippen) wel rustig en braaf, maar ik heb en ben nog zoveel meer dingen. De laatste jaren ben ik mezelf vanuit míjn ogen gaan zien en niet uit die van iemand anders. Ik omschrijf mezelf namelijk nooit als ‘braaf’. Oké, ik drink maar weinig alcohol en de keren dat ik stond te dansen in de disco zijn misschien net op allebei mijn handen te tellen, maar ik heb wel na mijn opleiding mijn thuisprovincie verlaten en ik heb nadat ik mijn werk en huur had opgezegd door Amerika gereisd. Zo. Ben ik nu nog braaf volgens jou? Het is maar welke definitie je eraan geeft. Alles is relatief.

En ik ben nog steeds zoekende. Mijn Instagramfeed is nog steeds een rommeltje en de ene dag draag ik een saai, zwart shirt met een hangbroek om de volgende dag een nette blouse met een roze rokje aan te trekken. Maar misschien is dat ook wel iets wat mij typeert. Gewoon een beetje lekker doen wat ik wil zonder mezelf op te leggen dat ik een bepaalde Instagramstrategie moet hebben of om een echt ‘Lianne-jurkje’ aan te trekken. Want is die er wel? (Note: zie bovenstaande foto en oordeel zelf maar!)

En als dat alles er niet is, wie ben ik dan wel? Ik ben Lianne en ik hou van katten, countrymuziek en roze dingen. Ik hou niet van winter, balsporten en wiskunde. Ik ben een echt meisjes-meisje en ik heb van mijn passie schrijven mijn werk gemaakt. Ik ben er pas achter gekomen dat ik yoga erg leuk vind, en andere hobby’s die ik graag meer zou willen doen zijn zingen, gitaarspelen en lezen. Ik eet geen vlees, maar lust wel heel graag sushi. Ik ga graag nieuwe uitdagingen aan en graag op reis. Dat ben ik!

En om mezelf maar even in drie woorden te omschrijven zonder me daar schuldig over te voelen: lief, doorzetter, begripvol. En, ben je het daarmee eens?

Wat zijn 3 woorden die jou omschrijven?

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Delen:

16 Reacties

 1. 28 januari 2019 / 08:38

  Mooi artikel! Ik herken mezelf heel erg in wat je schrijft en ik ben ook echt heel lang een pleaser geweest. Dingen doen omdat anderen nu eenmaal vonden dat het bij me paste en dergelijke. De afgelopen tijd probeer ik steeds weer te bedenken, bij alles wat ik doe, waarom ik het doe en of dit wel écht bij me hoort of dat het is omdat mensen het tegen mij hebben gezegd. Mirjam in drie woorden: Gezellig (oké, dit is wel wat mensen altijd tegen me zeggen, maar wel iets waar ik me in kan vinden), openhartig en storyteller.

  • Lianne
   Auteur
   28 januari 2019 / 11:50

   Fijn dat je de laatste tijd er steeds meer over nadenkt of iets echt bij je past, en dat je alleen iets doet wat jou typeert. Ik ben er gelukkig ook meer mee bezig. Dat zijn mooie woorden om jezelf te omschrijven!

 2. 28 januari 2019 / 10:40

  Heel mooi om te lezen. Ik was vroeger ook teveel bezig wat de ander er van zou vinden. Nu ga ik mijn eigen weg en bedenk ik me meer of het goed bij mij past. Darina in drie woorden: trouw, creatief en vrolijk.

  • Lianne
   Auteur
   28 januari 2019 / 11:51

   Mooie woorden om jezelf te omschrijven! En trek je er maar niks van aan wat anderen ervan vinden. 🙂

 3. 28 januari 2019 / 11:08

  Wat een interessant artikel! Ik ben wel vaker als paradox of enigma omschreven door anderen, omdat veel van karaktereigenschappen (ogenschijnlijk) tegenstrijdig zijn. Eigenlijk vind ik het wel mooi dat anderen mij zo zien, aangezien dit aangeeft dat een persoon niet makkelijk te vangen is in drie woorden. Net zoals jij zegt in dit artikel, een mens is zoveel meer dan drie woorden of eerste indrukken.

  • Lianne
   Auteur
   28 januari 2019 / 11:53

   Dat klinkt erg interessant, dat mensen zo over je denken! Helaas kreeg ik op school tijdens reflecties op jezelf altijd dingen te horen waar ik mezelf (volgens hun) aan zou kunnen verbeteren, zoals meer van mezelf laten horen. Maar toen dacht ik: waarom kan ik niet gewoon zijn zoals ik ben en niet veel zeggen? En inderdaad, als ze me beter zouden kennen, zouden ze zien dat ik veel meer ben dan alleen dat!

 4. 28 januari 2019 / 12:11

  Mooi geschreven! Je kent jezelf natuurlijk het beste, ik ben ook weleens bang dat ik misschien anders overkom op anderen, maar dat zijn momentopnames.

  • Lianne
   Auteur
   28 januari 2019 / 12:16

   Dat is ook zo, maar soms vraag je je toch af als meerderen vaak iets tegen je zeggen, of het dan ook waar is. Maar dan kennen ze me niet goed genoeg!

 5. 28 januari 2019 / 13:26

  Wat een mooie blog! Heel open en eerlijk en ook heel herkenbaar. We blijven ons toch afvragen wat anderen van ons denken en hoe we overkomen.
  Als ik mijzelf moet omschrijven in drie woorden, dan zou het zijn: creatief, actief en positief, denk ik. Maar ga dan toch ook gelijk twijfelen of ik zo wel overkom op anderen, en of er niet andere woorden zijn die mij beter zouden omschrijven. Je hebt stof tot nadenken gegeven hoor! 🙂

  • Lianne
   Auteur
   28 januari 2019 / 13:29

   Ja klopt hè? Ik herken het precies zoals je zegt. Als ik mezelf moet omschrijven ga ik er ook aan twijfelen of dat ook zo is voor anderen en of dat wel klopt. Ik moest er ook een tijdje over nadenken en dat gaf me de inspiratie om dit te schrijven!

 6. 28 januari 2019 / 18:29

  Wat een mooi artikel! En inderdaad een lastige, maar ook heel waardevolle vraag om over na te denken. Ik herken wel wat je zegt: sommige woorden voelen toch lastig om aan jezelf toe te dichten als je niet weet hoe anderen erover denken. En dat terwijl jij jezelf altijd veel beter kent dan wie dan ook. Het is niet erg als er niet zoiets bestaat als dé Lianne-stijl of dé Lianne-feed. Juist als je gewoon lekker je ding doet, maakt dat jou jou. Zoals ik ook als boodschap in mijn artikel van vandaag meegaf, je bent juist leuk zoals je bent met al die verschillende eigenschappen en kenmerken 🙂

  • Lianne
   Auteur
   28 januari 2019 / 18:35

   Het is een goede vraag om over na te denken, want het kan je toch juist heel onzeker maken. Zelfs al weet je van jezelf wel hoe je bent. Ik omschrijf mezelf nu wel in drie woorden, maar eigenlijk ben ik helemaal niet in drie woorden te omschrijven. Er zijn zoveel eigenschappen die mij mij en jou jou maken. En dat maakt je juist leuk en uniek! 🙂

 7. 29 januari 2019 / 17:48

  Fijn artikel! Ik zou mezelf omschrijven als idealistisch, gevoelig en creatief. En… nog honderd anderen dingen haha. 🙂

  • Lianne
   Auteur
   30 januari 2019 / 12:31

   Haha ik herken het! Eigenlijk ben je niet in 3 woorden te omschrijven. Je bent nog zoveel meer dingen 🙂

 8. 30 januari 2019 / 21:52

  Wat goed en duidelijk geschreven en omschreven zeg. Hmm drie dingen.. begripvol, liefdevol en een creatieve muts.

  • Lianne
   Auteur
   31 januari 2019 / 12:31

   Dat zijn ook hele mooie woorden om jezelf te omschrijven! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *