Bewustzijn: vier menselijke energieën en welke past bij jou?

Het is tijd voor een lesje psychologie! Of levensverrijking. Of hoe je het ook maar wilt noemen. In ieder geval wil ik je vandaag iets over de menselijke persoonlijkheid meegeven. Deze blog had ik ooit op mijn oude, domeinloze blog geschreven, maar aangezien ik deze theorie zo inspirerend vond en me er de laatste tijd weer eens van bewust werd, vond ik het zeker de moeite waard om hem nog eens te delen.

Ik had op mijn vorige werk in Eindhoven eens een twee-daagse training gehad, en die vond ik erg inspirerend. Het ging erover dat er vier soorten menselijke energie bestaan, die je persoonlijkheid en karakter beïnvloeden, en dus ook hoe je bent qua werk en privésfeer. Het klinkt misschien wat zweverig als ik dit vertel, maar dat is het absoluut niet. Er zit zelfs een kern van waarheid in en ik herkende collega’s inderdaad bij hun ‘voorkeursenergie’. Voorkeursenergie betekent dat er één energie is waar je, vaak onbewust, de voorkeur aan geeft, en deze energie dus het meest uitstraalt. Maar welke energieën zijn dit dan? Vier in totaal:

1: Intellectuele energie.Deze mensen laten veel van hun slimste kanten zien. Het zijn echte denkers. Ze gaan veel oplossingsgericht en analyserend te werk. Denk hierbij aan wetenschappers of politici. Intellectuele energie komt vanuit je hersenen.

2: Fysieke energie. Dit zijn mensen in vorm. Ze zijn lichamelijk en verbaal aanwezig en hebben een duidelijke eigen mening. Ze laten zich vaak niet uit het veld slaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sporters en metselaars. Fysieke energie komt vanuit je spieren.

3: Emotionele energie.Je raadt het wel een beetje, deze mensen laten veel emoties zien. Het zijn echte gevoelsmensen. Ze bieden graag een luisterend oor voor anderen en tonen veel empathie (inlevingsvermogen). Denk hierbij aan verpleegkundigen of leraren. Emotionele energie komt vanuit je hart.

4: Spirit energie.Wanneer het tegenzit, zijn dit de mensen die je opbeuren en hun positiviteit uitstralen op de ander. Deze mensen willen graag hun doelen bereiken en andere mensen motiveren en inspireren. Denk hierbij aan kunstenaars of artiesten. Spirit energie komt vanuit je geest (spirit).

Mijn voorkeursenergie

Mijn voorkeur ligt bij de emotionele energie. Ik herkende mezelf heel erg toen deze eigenschappen werden beschreven. Daarom werk ik denk ik ook in de zorg, anders had ik het werk waarschijnlijk ook niet gedaan. Mijn tweede energie ligt bij spirit. Mensen inspireren en motiveren tot het volgen van hun hart is ook iets waarmee ik mezelf kan en wil omschrijven. Op het gebied van coaching en ondernemen, maar ook persoonlijk is dat iets wat ik de wereld wil meegeven.

Hoe dan ook, net zoals goede eigenschappen hebben deze energieën ook valkuilen. Omdat ik er vanuit mijn emotionele energie graag voor anderen wil zijn en mensen graag wil helpen, loop ik het risico om mezelf weg te cijferen. Gelukkig doe ik dat niet zo snel, maar ik houd wel veel problemen voor mezelf. Gek is dat eigenlijk. Mensen kunnen altijd bij mij terecht voor hun met hun problemen en ik sta altijd klaar om anderen te helpen, maar zelf ben ik niet iemand die mijn problemen vaak uitspreekt.

Je voorkeursenergie, kun je die aanpassen?

Vaak komt deze energie onbewust, en ook wel een beetje hoe je van karakter bent, hoe je bent opgevoed en wat je hebt meegemaakt. Toch wil ik wel proberen om mijn emotionele energie om te zetten in spirit energie. Ik wil graag iets betekenen voor mensen en ze echt inspireren om hun dromen achterna te gaan en datgene te doen waar hun hart ligt. Ik merk van mezelf dat ik absoluut geen fysiek persoon ben. Deze energie zit maar minimaal in mij, dus die ga ik ook niet benutten. Intellectuele energie heb ik heel soms, bijvoorbeeld als ik een probleem op moet lossen, of een opdracht aan het maken ben. Dan is het wel handig om deze energie te gebruiken.

Conclusie: je hebt wel een beetje van alle vier, toch is er altijd een die sterker is dan de ander. Hier heb ik veel over geleerd. Ik dacht altijd eerst namelijk dat iedereen net zo dacht en voelde als ik (emotie). Dat is dus helemaal niet zo. Daarom leven sommige mensen ook niet met me mee en zijn ze er niet voor me, gewoon omdat ze mijn energie niet delen. Maar deze mensen hebben dan wel weer andere kwaliteiten. Je kunt er veel mee opschieten als je elk van ieder in je vriendengroep of in je werkteam hebt.

Als schrijver

Als schrijver heb ik veel aan deze informatie. Ik herken zelfs mijn personages bij deze verschillende energieën. Het is leuk om over deze verschillende personen te schrijven en deze karakters bij elkaar te zetten. Zo krijg je vanzelf kleur in je verhaal en merk je dat deze personages op den duur van elkaar gaan leren.

Hopelijk heb jij er (als schrijver of gewoon als persoon) ook iets aan, en kun je iets doen met je voorkeursenergie en leren van andere energieën. Bij het lezen van deze informatie, aan welke energie denk je dat jouw (onbewuste) voorkeur uitgaat?

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Share:

10 Comments

 1. 25 januari 2019 / 09:03

  Wat een interessant artikel! Mijn voorkeursenergie is denk ik ook wel emotionele energie. Op de gedeelte tweede plek staan intellectuele energie en spirit energie. Net als jij heb ik ook niet zoveel met fysieke energie 😉

  • Lianne
   Auteur
   25 januari 2019 / 11:40

   Wat grappig om te horen dat jij je ook in mijn voorkeursenergieën herkent! Zijn we daar toch een beetje hetzelfde in 🙂

 2. 25 januari 2019 / 10:21

  Interessant om te lezen! Ik herken mij eigenlijk niet zo in alle vier, haha, maar als ik moet kiezen zou het waarschijnlijk ook de emotionele energie zijn. Fijn om te lezen dat je hier als schrijver ook veel aan hebt!

  • Lianne
   Auteur
   25 januari 2019 / 11:41

   Het kan zijn dat, omdat je je hier nooit bewust van bent geweest, je inderdaad niet zo goed weet waar je jezelf in moet delen. En soms heb je eigenlijk evenveel van alle vier, dat kan ook 🙂 Wel fijn dat je hier toch iets van opgestoken hebt!

 3. 25 januari 2019 / 10:38

  Oeh, hier had ik nog nooit van gehoord! Het klinkt wel heel interessant. Ik denk dat ik van nature heel analytisch en ‘brainy’ ben, dus daar past de intellectuele energie het best bij. Maar de laatste jaren ben ik steeds meer gaan lezen over spiritualiteit en psychologie, dus ik denk dat ik ook steeds meer mijn emotionele en spirituele kant laat zien tegenwoordig.

  • Lianne
   Auteur
   25 januari 2019 / 11:42

   Fijn dat je hier wat van opgestoken hebt en wat van verschillende energieën aan het benutten bent! Leuk om daarbij stil te staan 🙂

 4. 25 januari 2019 / 10:58

  Interessant! Ik heb het meest met de emotionele energie en op een gedeelde plaats de spirit. Mooi om te lezen dat jij meer wilt gaan doen met de spirit energie.

  • Lianne
   Auteur
   25 januari 2019 / 11:43

   Wat grappig dat wij ons allebei in die energieën herkennen. Ik wil de spirit uitbreiden om die samen met de emotie op de eerste plek te zetten en het laatste jaar gaat dat aardig goed! 🙂

 5. 25 januari 2019 / 21:57

  Wat een mooie theorie! Die kende ik nog niet, maar het is zeker interessant om je in te verdiepen. Ik heb op mijn vorige week weleens met het team persoonlijkheidstesten gedaan en merkte ook dat ik daar veel aan had. Inzicht in de punten waarin je van collega’s, familieleden of vrienden verschilt, kan inderdaad echt helpen om te begrijpen waarom bijvoorbeeld samenwerken met de ene collega beter gaat dan met de andere.
  Ik denk dat ik het meest bij intellectuele energie pas, omdat ik vooral nogal een denker ben. Maar ik heb ook wel veel emotionele energie. Net als jij herken ik me alleen totaal niet in de fysieke energie. Ik ben zelfs weleens een “wandelend hoofd” genoemd, omdat ik zo veel denk en voel, maar nooit echt “contact” met mijn lichaam heb. Yoga schijnt wel heel goed te helpen om daaraan te werken trouwens 🙂

  • Lianne
   Auteur
   26 januari 2019 / 01:12

   Ja ik vind hem ook zeker interessant! Het hielp me ook echt begrijpen waarom sommige mensen zo zijn zoals ze zijn en dat je ook daarom niet met iedereen even goed kunt samenwerken. In ons team zaten bijna alleen maar emotiemensen dus daarom verliepen teamoverleggen ook vaak heel stroef.
   Ik herken wel wat je zegt. Ik ben echt een voeler en op de tweede plaats een denker. Heel introvert dus eigenlijk. Grappig dat je het zegt, ik volg sinds een paar weken yogales en misschien kan ik dan leren om mijn ‘lichaamskwaliteiten’ wat beter te benutten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *