5 tips om los te laten

Ik heb er zelf nogal eens een hand van om maar met bepaalde zaken of onderwerpen bezig te blijven en erover te piekeren. Is ‘het ene’ opgelost, speelt er wel weer iets anders in mijn leven waar ik me nogal druk om maak. Er is altijd wel wat en eigenlijk wil ik dat eens gewoon loslaten. Heb jij hier ook last van? Ik heb 5 tips opgesteld die ons allebei wellicht zouden kunnen helpen!

1: Blijf in het heden

Soms word ik nogal eens moedeloos als ik aan gebeurtenissen van het verleden terugdenk, terwijl dat nergens voor nodig is. Het verleden is geweest. Gelukkig. Klaar. Punt. Net zo min is piekeren over de toekomst en alles wat nog gaat komen zinvol. Maak je liever druk over waar je nu staat en waar je nú tegenaan loopt en los dat op. Het hier en nu, dat is wat telt!

2: Laat je gedachten de vrije loop

Het kan mij soms wel eens helpen om juist over dingen na te denken in plaats van ze te onderdrukken. Laat je ongelukkige, verontwaardigde of negatieve gedachten de baas zijn over je gedachten. Wees zo kwaad, verdrietig of bang als dat je gedachten je vertellen dat je moet zijn. Vaak lucht dat juist enorm op en kun je na een minuut of vijf weer volledige rust in je hoofd ervaren. Dus onderdruk niets, krop niets op, maar laat het juist toe, om het daarna los te laten.

3: Praat erover

Hier heb ik zelf ook moeite mee. Ik houd dingen waar ik mee zit altijd liever voor mezelf. Terwijl het soms wel op kan luchten om met iemand over iets waar je mee zit te praten. Niet eens voor advies, maar gewoon even om je verhaal kwijt te kunnen. Zoek iemand uit die geschikt is en ervoor openstaat om juist dát probleem of die gebeurtenis aan te horen. Mijn moeder ga ik niet overladen met verhalen over mijn onderneming en een collega-schrijfster ga ik niet lastigvallen met ergernissen over een vriendin die ze toch niet kent. Op die manier helpt het me de juiste persoon voor de juiste kwestie te kiezen en er met een goed gevoel over te kunnen praten.

4: Maak van een mug geen olifant

Is het probleem echt zo groot of maak je het alleen zo groot in je hoofd? Dat is ook iets waar ik nogal goed in ben namelijk – van iets onbenulligs een big deal maken. Heeft het prioriteit om er nú over te lopen malen en nú opgelost te worden, of maak ik het groter dan dat het is en moet ik het (voor nu) gewoon los laten en er pas aandacht aan schenken als ik een beetje afgekoeld ben? Natuurlijk heb ik liever een zorgenvrij leven, alleen bestaat dat helaas amper (of ik moet naar een hangmat op Bora Bora verhuizen). Dus waarom zou ik me dan druk maken om dingen die er eigenlijk niet toe doen, of waar ik beter later aandacht aan kan schenken?

5: Focus je op één kwestie in je leven tegelijk

Ik wil sparen voor een grote reis voor volgend jaar, ik wil mijn boek afschrijven, opsturen naar een uitgever, ik wil mijn bedrijf laten groeien, op yoga en gitaarles en daarbij ook nog eens wat leuke dingen kunnen doen met vrienden. Heel herkenbaar. Maar alles tegelijk? Succes om dan geen kortsluiting in je hoofd te creëren. Wil je juist rust in je hoofd, focus je dan op één ding, wat op dit moment de hoogste prioriteit heeft. Voor mij is dat mijn boek af zien te krijgen. Geen spaarplan maken voor Japan, even geen gitaarspelen, maar alleen mijn boek. Daar houd ik me mee bezig, en de rest komt later.

Heb jij ook moeite met loslaten en wat is jouw ultieme tip daarvoor?

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Delen:

14 Reacties

 1. 21 januari 2019 / 12:21

  Dank je voor de tips. Een aantal gebruik ik zelf ook al, maar sommigen zijn ook nieuw. Wat bij mij ook goed helpt is het probleem opschrijven, in bijvoorbeeld mijn dagboek. Meestal lukt het me wel om het probleem dan los te laten.

  • Lianne
   Auteur
   21 januari 2019 / 12:37

   Fijn dat je wat aan de tips hebt 🙂 Het probleem opschrijven helpt inderdaad ook heel goed!

 2. 21 januari 2019 / 12:34

  Wat een fijne tips! Ik merk ook dat ik me te vaak op teveel dingen focus en dat ik het lastig vind om prioriteiten te stellen. Nu probeer ik iedere maand een paar dingen op te schrijven die belangrijk zijn en laat ik de rest voor wat het is!

  • Lianne
   Auteur
   21 januari 2019 / 12:38

   Fijn dat je wat aan de tips hebt! Elke maand dingen opschrijven die ertoe doen zijn ook een hele goeie, de rest kun je dan inderdaad wat beter achter je laten! Ik schrijf elke dag ook 3 dingen op die leuk waren aan vandaag, zodat de focus ook meer op leuke dingen komt te liggen.

 3. 21 januari 2019 / 17:04

  Heel mooie tips! Vooral de tip om van een mug geen olifant te maken, is iets wat bij mij goed werkt. Ik heb weleens de neiging om dat te doen, maar probeer dat de laatste tijd meer te relativeren. En inderdaad, niet alles tegelijk willen, helpt ook heel erg. Dan heb je in ieder geval wat meer ruimte in je hoofd.
  Wat voor mij ook weleens werkt, is om met mijn broertjes te praten. Zij staan wat nuchterder in het leven dan de gemiddelde vrouw, dus dat helpt me meestal wel om dingen meer te relativeren of er minder over te piekeren 😉

  • Lianne
   Auteur
   21 januari 2019 / 17:55

   Ja klopt, ik heb daar inderdaad ook nogal een hand van, maar relativeren helpt ook heel goed! Wat een goeie om met je broertjes over dingen te praten! Ik spreek mijn broertjes niet zo vaak omdat ze aan de andere kant van het land wonen, dus dat gaat hem bij mij niet zo gauw worden, maar met Stefan praten kan me ook heel erg helpen 🙂

 4. 21 januari 2019 / 19:36

  Mooie tips! Herkenbaar ook wat je allemaal schrijft. Toevallig had ik van de week iets wat mij erg raakte, ik besloot toen bewust in het heden te zijn (dus niet in het verleden, waar spijt van keuzes ligt, noch in de toekomst waar onzekerheid en twijfel ligt), dat zorgde er meteen voor dat ik rustiger werd en, inderdaad, het losliet.

  • Lianne
   Auteur
   21 januari 2019 / 19:40

   Wat fijn dat je door die gebeurtenis bewust alles uit het verleden en de toekomst hebt uitgeschakeld en het daardoor kon loslaten! Dat is een van de beste dingen die je kunt doen 🙂

 5. 22 januari 2019 / 11:08

  Wat aan handige tips! Wat voor mij altijd goed werkt en een beetje aansluit bij nr 4 is om dingen op te schrijven. Als iets op papier staat is het minder erg. Of soms kan ik dan beter ontdekken hoe het zit.

  En mindfulnes werkt bij mij fantastisch, maar dat sluit helemaal aan bij jouw punten.

  • Lianne
   Auteur
   22 januari 2019 / 11:15

   Dingen opschrijven en mindfulness zijn methodes die inderdaad echt helpen! Ik volg sinds kort yoga en ben me dan ook meer bewust van mijn gedachten en ik ervaar dan ook meer rust in mijn hoofd!

 6. 22 januari 2019 / 13:47

  Hele goede tips! Ik schrijf vaak dingen op, dan zie ik het ook vaker in perspectief. En meer focussen. Ik ben meer bezig met loslaten, het is een hele weg, maar ik kom er wel 🙂

  • Lianne
   Auteur
   22 januari 2019 / 18:36

   Dingen opschrijven is inderdaad ook een prima manier die kan helpen! Hopelijk lukt het jou ook om steeds meer los te kunnen laten 🙂

 7. 23 januari 2019 / 19:49

  Wat heb je dit goed en fijn omschreven zeg, ik kan soms dingen ook enorm moeilijk loslaten. Soms schrijf ik het ook gewoon van me af

  • Lianne
   Auteur
   24 januari 2019 / 16:09

   Opschrijven hoor in inderdaad ook veel langskomen en is ook een fijne manier om iets los te laten. Fijn dat je wat aan de tips hebt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *