Niet assertief? Kom voor jezelf op!

Foto gemaakt door Eveline Broekhuizen.

Als mensen aan me zouden vragen of ik iets aan mezelf zou willen veranderen, is het enige antwoord dat ik zonder twijfel kan geven: ‘Ik zou wel wat assertiever willen zijn.’  Ja, assertief zijn. Het enige waar ik nog slechter in ben dan rekenen. Ik heb het vroeger nooit geleerd en nog steeds heb ik er moeite mee. Als een vriendin eigenlijk toch wel iets heeft gezegd wat me niet zo lekker zit, of als er een vreemde voordringt in de rij, durf ik daar niks van te zeggen. Gewoon uit angst niet (meer) aardig gevonden te worden. Dit kan niet meer zo, dacht ik toen. Het moet toch niet kunnen dat ik op mijn 26e nog steeds niet durf om ergens iets van te zeggen? Hier ga ik iets mee doen.

Ik weet wel waar dat probleem vandaan komt. Het begon op de middelbare school. Vervelende opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd krijgen of fietsende groepjes die me niet door wilde laten als ik ze wilde inhalen waren helaas part of the day. En toch heeft iedereen assertiviteit in zich, maar het is maar net hoe je als persoon bent en waar je op die momenten voor kiest. Sommigen gaan dan juist heel erg van zich afbijten, maar de toch al zo rustige ik werd nog stiller en verlegener. Ik durfde nergens tegenin te gaan, bang dat ik het dan allemaal nog erger zou maken. Ik dacht vaak: als ik ze maar gewoon negeer houden ze vanzelf wel op. Maar dat is natuurlijk niet waar.

Nu gaat het gelukkig al een heel stuk beter en ben ik de laatste jaren ook meer uit mijn schulp gekropen. En er zijn situaties, zoals op het werk, dat ik toch mijn mond open heb getrokken en dat voelde best goed. Maar nog steeds vind ik voor mezelf opkomen in privésituaties best een ding. Een groot ding zelfs. En daarom volg ik nu sinds vorige week een assertiviteitscursus.

Ik zat er nog over te twijfelen of ik het wel moest delen. Iemand van 26 die nog moet leren om van zich af te bijten? Omdat ik nu zzp’er ben, leek me dat toch best wel belangrijk. Daarbij wil ik graag groeien als persoon, en dit is eigenlijk het enige aan mezelf dat ik echt graag verbeterd zou zien. Dus heb ik op cursussen gezocht hier in de buurt en voor de zomer mocht ik op gesprek komen. Nu was ik dan eindelijk aan de beurt om de lessen te gaan volgen en ben ik vorige week begonnen.

Meteen moest ik doelen opstellen die ik aan het einde van de 9 lessen moet behalen. Dit zijn:

 • Niet zo minderwaardig over mezelf denken.
 • Conflictsituaties niet meer uit de weg gaan.
 • Mijn mening durven geven in privésituaties.
 • Voor mezelf opkomen en het uitspreken als ik het ergens niet mee eens ben.
 • Me niet meer zo erg laten leiden over wat anderen van me vinden.

Ik ben erg benieuwd of het me gaat lukken. Natuurlijk ga ik ervoor, want daarvoor zit ik op de cursus. Waarschijnlijk zal ik altijd wel een rustig en net iets te aardig meisje blijven, maar toch wil ik ook van me afbijten en mijn ‘vrouwtje’ staan op momenten dat het nodig is. Daar wil ik een gezonde mix van creëren, zonder arrogant of agressief te zijn. Na de 9 lessen zal ik ook zeker mijn vooruitgang plaatsen en of het me gelukt is deze doelen te behalen, en komt er een blog met tips en met wijze lessen die ik van de cursus heb geleerd. Vanavond is alweer mijn tweede les en ik moet zeggen dat ik er best veel zin in heb!

Mocht je je nou herkennen in dit verhaal en denken: precies dit, ik heb hier ook last van? Zoek een cursus die jou hierbij kan helpen. Het is nooit te laat om aan jezelf te werken. Je zult zien dat je niet de enige bent, en dat je veel herkenning en steun zult krijgen van je medecursisten, of van mensen uit je omgeving. Dus ben je niet assertief? Kom voor jezelf op en ga er iets aan doen!

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Share:

14 Comments

 1. 8 oktober 2018 / 16:09

  Wat vreselijk herkenbaar dit! Ik zou ook een stuk assertiever moeten zijn, ook als eigen baas. Dat zou mijn werkwereld iig verbeteren…

  • Lianne
   Auteur
   8 oktober 2018 / 16:12

   Wat vervelend om te horen! Zo’n cursus is nooit een slecht idee. Je bent nooit te laat om iets te leren en je kunt er alleen maar jezelf mee verbeteren. Hopelijk kun je de beslissing voor jezelf nemen om er echt iets aan te doen, want dat verdien je, zeker als ondernemer 🙂

 2. 8 oktober 2018 / 16:11

  Wat stoer dat je dit bent gaan doen!! Echt heel veel respect voor jou. Ik denk dat iedereen zeker wel iets qua assertiefs in zich heeft maar dat het er niet altijd uit komt. Ik was vroeger ook een ja-knikker maar tegenwoordig ga ik er gewoon tegenin als ik het niet met je eens ben of vind dat het anders is/moet. Het is even wennen en je krijgt vast nog wel minder leuke reacties maar dat is dan maar zo! Jij bent wie je bent en als je zo reageert of denkt is daar helemaal niets mis mee!

  • Lianne
   Auteur
   8 oktober 2018 / 16:14

   Wat mooi gezegd! En dank je voor je lieve woorden <3 Het klopt zeker. Assertiviteit zit er wel in, maar door omstandigheden en invloeden van buitenaf kan het gebeuren dat het er moeilijk uit komt. Ik wilde (en wil nog steeds) liever geen ruzie en graag iedereen tevreden houden en dat iedereen me aardig vindt, maar uiteindelijk heb ik daar alleen maar mezelf mee en is het toch beter om gewoon mijn mond open te trekken. Ook al is dat moeilijk, maar dat wil ik nu zeker gaan leren 🙂

 3. 8 oktober 2018 / 20:00

  Wat goed van je Lianne dat je dit bent gaan doen en moedig van je dat je dit deelt. Dat is al een hele assertieve stap!

  • Lianne
   Auteur
   8 oktober 2018 / 22:38

   Dankjewel voor je lieve woorden Giovanna <3

 4. 9 oktober 2018 / 06:56

  Geweldig dat je dit bent gaan doen. Vroeger liet ik ook over me heen lopen maar tegewoordig gaat het gelukkig een stuk beter.

  • Lianne
   Auteur
   9 oktober 2018 / 10:03

   Fijn dat het tegenwoordig al een stuk beter gaat! 🙂 Bij mij was dat toch nog wel een ding merkte ik.

 5. 9 oktober 2018 / 07:55

  Onwijs goed dat je aan deze cursus bent begonnen! Zoals ik laatst al zei, vond ik mijn cursus heel waardevol en dan had ik nog minder lessen dan jij. Ik had gisteren mijn laatste les en wil binnenkort iets schrijven over mijn belangrijkste inzichten. Alleen al voor bewustwording en wijze lessen is zo’n cursus namelijk heel goed 🙂 Ik weet dus zeker dat de 9 lessen je ver zullen brengen. Je hebt ook heel goede doelen opgesteld waar je hopelijk heel wat stappen in kunt zetten 🙂 You go girl!

  • Lianne
   Auteur
   9 oktober 2018 / 10:04

   Dankjewel voor je lieve woorden! Ik ben erg benieuwd naar je blog 🙂 Ik hoop er veel van te leren en er mooie inzichten door te krijgen, maar als ik jou zo hoor zal dat vast wel goed komen 🙂

 6. 9 oktober 2018 / 14:07

  Wauw! Supergoed van je! Assertief zijn is lange tijd ook niet mijn ding geweest, dezelfde oorzaak als bij jou. Door therapie en veel oefenen is het nu een stuk beter geworden. Een van de dingetjes die ik nu in mijn bullet journal bijhoud is wanneer ik assertief ben geweest, om het succes te vieren!

  • Lianne
   Auteur
   11 oktober 2018 / 12:50

   Wat vervelend dat jij dat ook allemaal door moest maken en daardoor niet assertief hebt kunnen zijn! Fijn dat therapie jou echt goed heeft geholpen daarmee. Dat is inderdaad wel een heel goed idee om het in je bullet journal bij te houden! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *