Waar loop ik tegenaan als ondernemer?

Gemaakt door Romy Veul, die een hele walhalla aan graffitimuren bij de IJ-hallen in Amsterdam had ontdekt!

Begin dit jaar heb ik de stap gezet om als ondernemer te gaan beginnen en dat was de beste stap ooit. Gaan voor je dromen en passie is in mijn bevindingen het mooiste wat er is. Ik vind het oprecht heel leuk om elke dag bezig te zijn met alles wat met schrijven te maken heeft, en de termen ‘businessbabe’ en ‘girlboss’, daar maak ik maar al te graag gebruik van. Toch brengt het ondernemerschap soms ook toch wel wat onzekerheden met zich mee, zeker als je net komt kijken. Een ‘groentje’ in het ondernemerschap bent. Vandaag kun je lezen over de problemen waar ik tegenaan loop, wat mijn angsten zijn of dingen waar ik moeite mee heb. Lees je mee?

1: vergelijken met anderen

De grootste ‘onzekerheidsmaker’ die er is: jezelf met anderen vergelijken. We weten dat we het niet moeten doen, maar we doen het toch. Ook ik waag me er schuldig aan. ‘Die heeft veel meer klanten en veel meer volgers op Instagram. Waarom heb ik dat allemaal (nog) niet?’ Dan denk ik er op dat moment niet over na dat die persoon misschien al jaren bezig is en zij daar waarschijnlijk heel veel voor op heeft moeten bouwen, maar het kan me soms toch echt ontmoedigen. Dan ben ik bang dat ik waarschijnlijk nooit zo ver zal komen.

2: bang dat ik het nooit fulltime kan doen

Ik ga er gewoon voor dat ik uiteindelijk de deur van het werk in de zorg voorgoed achter me dicht kan trekken en fulltime elke dag met mijn passie en mijn onderneming bezig kan zijn. Toch komt die angst voor het tegenovergestelde wel eens naar boven. ‘Wat nou als dat nooit gaat lukken? Als ik niet zo succesvol word en altijd in die loondienstbaan blijf zitten? Dan zal ik nooit gelukkig worden!’ Misschien is dat nog wel mijn grootste angst: nooit genoeg klanten hebben en dat ik er net niet van zou kunnen leven.

3: administratie, gaat dat mij wel lukken?

Met een 5 voor economie en een 0 voor wiskunde (dat vak had ik in mijn examenjaar laten vallen) maak ik me soms druk over die administratieve rompslomp die bij het ondernemen komt kijken. De kwartaalaangifte die elke drie maanden moet gebeuren kan ik nog wel zelf, maar ik zie nu al tegen die jaaropgave op. Allemaal die moeilijke woorden en cijfers waar ik geen verstand van heb… ik ben toch niet voor niets iets met taal gaan doen? En nou verkoop ik geen producten, maar anders zou ik er elke nacht wakker van liggen of ik nou elk jaar wel genoeg winst maak, en dat soort dingen!

4: risico’s durven nemen

Ik ben heel voorzichtig en ik zal nooit gauw impulsief iets doen. Maar toch draait het ondernemerschap uit risico’s durven nemen. Je moet maar zien of een goed idee daadwerkelijk zo goed is als in je gedachten en of het aanslaat. Ik heb ook allemaal leuke plannen in mijn hoofd zitten, maar zijn ze wel leuk genoeg? Succesvol genoeg? Willen mensen zoiets wel doen? Toch moet je er soms gewoon voor gaan, want als je het niet probeert weet je het nooit. Maar dit soort gedachten kunnen het toch nog wel eens moeilijk maken.

5: nooit succesvol

Hoort een beetje bij punt 2, maar dit is denk ik mijn grootste struikelblok. Met dank aan dit soort gedachten: ik zal nooit in een villa wonen en nooit 10k volgers op Instagram krijgen. Werkt hartstikke ontmoedigend, maar het is waar. ‘Wie zit er nou op mij te wachten? Volgens mij wordt het een flop en kan ik over een paar jaar alles wat ik op heb gebouwd weer weggooien, omdat het allemaal toch niet werkt.’

Gelukkig denk ik niet altijd zo, en wil ik het liefst vol ervoor gaan en nooit opgeven. En iedereen die fulltime kan leven van zijn onderneming is ergens begonnen. Toch weet ik dat alle ondernemers (sowieso beginners) vaak wel tegen dit soort gedachten aanlopen. Dus is het toch wel een keer fijn om eens herkenning te geven en te krijgen.

Wat zijn beangstigende gedachten die jij hebt over jouw onderneming?

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

 

Volg:
Share:

12 Comments

 1. 17 september 2018 / 14:54

  Oh, ik had dit kunnen schrijven! Al jouw angsten/belemmeringen zijn zo herkenbaar. Ik ben sinds vorig jaar ondernemer, maar omdat ik nog veel uren maak bij mijn voormalige werkgever voelt dat nog niet echt zo. Zou heel graag op eigen houtje een fijn en goed inkomen willen genereren, maar de belemmeringen die je noemt houden me tegen!

  • Lianne
   Auteur
   17 september 2018 / 15:06

   Vervelend voelt dat hè? Je wilt wel, maar het kan (nog) niet. Die angsten zijn niet fijn aan het ondernemen, maar ze horen er helaas bij.

 2. 17 september 2018 / 15:36

  Dit is zo herkenbaar! De laatste tijd kan ik die angsten gelukkig wel wat meer relativeren. Bovendien is het een marathon, geen sprint! Heel veel succes, girlboss! You can do this!

  • Lianne
   Auteur
   17 september 2018 / 17:22

   Relativeren is altijd goed. En dat heb je heel mooi gezegd 🙂 Dank je wel voor je bemoedigende woorden!

 3. 17 september 2018 / 16:05

  Ik ben geen ondernemer maar kan me beste voorstellen dat dit dingen zijn waar je mee zit. Ik wens je heel veel succes, het gaat je echt wel lukken!!

  • Lianne
   Auteur
   17 september 2018 / 17:23

   Dank je wel voor je lieve woorden! Het gaat uiteindelijk ook wel lukken, daar heb ik vertrouwen in 🙂

 4. 17 september 2018 / 20:04

  Oh ik herken dit allemaal zo! Ik wil ook zo graag van mijn blog en schrijven mijn fulltime baan maken, maar ben vaak zo onzeker of het allemaal wel gaat lukken. Maar de aanhouder wint!

  • Lianne
   Auteur
   18 september 2018 / 11:44

   Klopt helemaal wat je zegt! Uiteindelijk komt het fulltime ervan leven wel goed, maar toch kan het onzekerheden met zich meebrengen als je pas begint. We geven niet op!

 5. 19 september 2018 / 09:21

  Oh dit is allemaal wel herkenbaar hoor! Ik ben ongeveer 2 maanden geleden (opnieuw) voor mezelf begonnen. Hoewel ik het nu totaal anders aanpak dan de eerste keer, heb ik die onzekerheden ook echt. Ik ben een ster in mezelf met andere vergelijken, iets wat ik echt moet afleren. En ja wanneer ben je succesvol? Ik heb een doel en ik denk dat ik me succesvol mag noemen als ik deze heb behaald. Tuurlijk maar je weer nieuwe doelen, maar aangezien ik een achtergrond heb waardoor ik niet fulltime kan werken zou ik al blij zijn als ik dit doel behaal!

  • Lianne
   Auteur
   19 september 2018 / 13:32

   Precies wat je zegt is zo herkenbaar! Het gaat natuurlijk altijd om doelen stellen, maar we streven altijd naar meer en het moet altijd meer en succesvoller. Wat goed dat je toch de stap hebt gezet om opnieuw te gaan onderemen! Het gaat je deze keer vast lukken 🙂

 6. 21 september 2018 / 11:10

  Hahaha zo herkenbaar, alles! Ik heb van alles wel last, vooral dat ‘wat als het niet lukt, en wie zit er nu op mij te wachten’… Maar ach dat moet slijten en je zelfvertrouwen groeien 😀 Komt goed met ons!!!

  • Lianne
   Auteur
   21 september 2018 / 14:35

   Jawel, dat komt ook ooit wel goed. Precies wat je zegt, die onzekerheid moet gewoon een beetje plaats maken voor zelfvertrouwen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *