Hoe kom je aan inspiratie? 5 tips!

Gekregen van Joyce Spijker, toen ik vorig jaar in augustus het actiefste lid was van de writers:community. Gelukkig heb ik hem in het jaar dat ik hem heb nog niet hoeven te gebruiken, maar wie weet…

Het aspect in het schrijverschap waar je ten overvloede van moet hebben: inspiratie. En soms is het zo moeilijk om eraan te komen! Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik soms denk: waar in godsnaam zal ik in de aankomende blog eens over leuteren? Je kunt het vergelijken met dat je voor een kast vol kleding staat en niks hebt om aan te trekken. Er is genoeg, maar misschien niet iets voor op dit moment. Zo werkt het met inspiratie volgens mij ook. Je kunt overal over schrijven en er is genoeg om over te schrijven, maar op dat moment laat de inspiratie te wensen over. Herken je je hierin? Misschien heb jij wel iets aan deze vijf tips om toch aan inspiratie te komen! Nu gaat het helemaal goed komen met je blog of je verhaal 🙂

1: Ga eropuit. Ga eens in een lunchroom zitten schrijven in plaats van op je zolderkamer. Gegarandeerd dat je andere indrukken opdoet en de woorden ineens uit je toetsenbord rollen. Of ga door het park of de stad wandelen en let op je omgeving. Wat zie je? Wat hoor je? Maak desnoods foto’s die je kunt gebruiken ter inspiratie. Wat kom je allemaal tegen? Winkels, restaurants? En wat speelt zich daar af? Door allemaal indrukken op te doen worden je hersenen geprikkeld en kom je waarschijnlijk wel weer met leuke, nieuwe inspiratie thuis!

2: Kijk een serie of film. Leuk om te doen, en tegelijkertijd kun je een schat van inspiratie opdoen. Misschien behandelen de acteurs en actrices in de film of serie wel een onderwerp waar je je verder in kunt gaan verdiepen. Misschien gebeurt er aan het einde wel iets waar je je niet in kunt vinden? Schrijf dan eens hoe het anders zou kunnen gaan. Of is er een cliffhanger? Schrijf eens hoe het volgens jou vervolgt. Of je kunt natuurlijk ook iets schrijven over de film of serie zelf. Wat vind je ervan? Als er iets zorgt voor inspiratie, dan zijn het wel series of films. Van veel series en films worden uiteindelijk nieuwe boeken geschreven. Denk maar aan E.L. James, die Vijftig tinten grijs had geschreven als inspiratie gebaseerd op Twilight.

3: Lees andere blogs. Ook eens goed om te zien hoe anderen het doen! Lees eens een paar blogs van andere bloggers. Waar schrijven zij over? Je hoeft hun blogs niet na te apen (mag ook niet, gaat tegen de AVG-wet in), maar kijk eens wat je bijvoorbeeld uit een blog over bijvoorbeeld mindfulness kunt halen. Probeer eens een paar tips uit en kijk wat voor jou werkt, en maak er dan jouw eigen versie van. Of misschien plaatst een blogger wel een heerlijk recept online dat je uit kunt proberen? Dan zou je op je eigen blog kunnen zeggen: ‘Van [naam blogger] kreeg ik de tip om dit heerlijke recept uit te proberen en dit is wat ik ervan vond’. Of plaatsen bloggers leuke, persoonlijke verhalen of weetjes over zichzelf die je wellicht kunt gebruiken als inspiratie voor je verhaal? Gebruik het!

4: Lees een zelfhulpboek. Zelfhulpboeken zijn perfect om nieuwe inspiratie op te doen! Je kunt veel van zo’n boeken leren en er tips uithalen waar je zelf nog wat aan hebt. Misschien kun je wat wijze lessen opschrijven die je hebt geleerd uit dit boek? Misschien kun je de rode draad van dit boek gebruiken als moraal voor je Young Adult-verhaal? Iets anders waarvan je hersens meteen een lampje boven je hoofd aanzetten? Met het lezen van een zelfhulpboek bulk je straks van de inspiratie!

5: Gebruik hulpmiddelen. En mogen bovenstaande tips nog steeds niet lukken? Misschien is een schrijfworkshop een idee? Daar krijg je vast genoeg tips, tricks en tools om je inspiratie te triggeren. Of gebruik spelletjes, zoals The Writer’s Toolbox (zie bovenstaande foto). Of Storycubes, dobbelstenen waar op elk plat stukje een andere afbeelding staat. Misschien zijn er op internet nog meer handige hulpmiddelen te vinden om je inspiratie op te wekken. Je zou met behulp van een paar kaartjes al zomaar een nieuwe scene hebben waar je mee vooruit kunt in je verhaal, of nog beter: een heel nieuw verhaal bedenken!

Waar doe jij meestal inspiratie op?

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Share:

8 Comments

 1. 3 september 2018 / 19:18

  Wat een leuk artikel! En wel een rake vergelijking met de volle kledingkast inderdaad. Iedereen heeft weleens een schrijfdipje en soms komt dat ook juist door een overschot aan onderwerpen om uit te kiezen. Mijn grootste inspiratiebron is jouw tip 1. Als ik de deur uitga, levert dat vaak vanzelf al inspiratie op. Zelfs een korte wandeling kan me al heel wat inspiratie bezorgen. Ik heb zelfs weleens dat ik bijvoorbeeld in de bus iets opvang van een gesprek tussen anderen dat me dan inspireert om een artikel te schrijven. Best grappig hoe dat soms kan gaan met inspiratie! 🙂

  • Lianne
   Auteur
   4 september 2018 / 12:28

   Fijn dat je iets aan het artikel hebt 🙂 De deur uitgaan is al een fijne inspiratiebron op zich. Ja klopt, in de trein vang ik ook wel eens gesprekken op die leuke uitgangspunten leveren. Grappig is dat!

 2. 4 september 2018 / 06:46

  Goede tips! Als ik even geen inspiratie heb dan ga ik erop uit of schrijven in een cafe. Je doet inderdaad hele andere indrukken op.

  • Lianne
   Auteur
   4 september 2018 / 12:28

   Ja klopt, ergens anders schrijven doet mij ook altijd goed en geeft me meteen een bron van inspiratie!

 3. 6 september 2018 / 15:30

  Leuke tips! En een goede vergelijking met voor je kledingkast staan en geen idee te hebben wat je aan moet trekken. Niks zit op dat moment lekker, niets staat leuk. Zo kan het met schrijven ook zijn inderdaad. Je weet dat je genoeg onderwerpen hebt, maar niks spreekt je aan, niks klinkt interessant genoeg om over te schrijven.

  Fijn trouwens om te zien dat je wel weer aan het schrijven bent! Je bent hopelijk alweer aardig uit je dip terug aan het komen.
  Grappig trouwens dat een van je tips is zelfhulpboeken te lezen, ik lees je blog nu pas, maar heb toevallig een vanochtend een blog geplaatst over een aantal zelfhulpboeken. Hebben wij wel vaker geloof ik, dat we een zelfde onderwerp hebben, heel leuk.

  • Lianne
   Auteur
   7 september 2018 / 13:29

   Fijn dat die vergelijking zo raak is! Ja, het gaat alweer iets beter 🙂 Inspiratie opdoen op andere plekken werkt echt heel goed 🙂 Wat toevallig inderdaad dat jij er ook een blog over hebt geplaatst, en dan zonder dat van elkaar te weten! We voelen elkaar toch wel goed aan, haha!

 4. Tamarah
  12 september 2018 / 17:28

  Super leuk artikel! Het heeft mij inspiratie gegeven om mijn blog helemaal om te gooien en er toch weer wat mee te gaan doen. Juist omdat het ook ontspanning geeft om lekker te schrijven en over dingen te praten. Ga zo door, je bent echt goed bezig!

  • Lianne
   Auteur
   12 september 2018 / 21:12

   Wat leuk om te horen! Zo leuk dat ik je geïnspireerd heb 🙂 En dank je wel voor je lieve compliment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *