September: what’s up deze maand?

Laat ik eerst met het depressieve gedeelte beginnen: september is niet mijn favoriete maand. Vroeger betekende het altijd weer naar school gaan en de vakantie die helaas voorbij was. September is voor mij ineens een revolutiemaand. De winter en het nieuwe jaar komen dan alweer zo dichtbij, en ineens lijkt de zomer heel ver weg. Ik ben totaal geen herfstpersoon en ik krijg altijd een dipje van deze periode. Daarom kijk ik nooit zo erg uit naar september.

Laat daar ook nog eens bijkomen dat ik ook nog eens in een schrijfdip zit. Daar kwam ik gisteren achter. Ik had een leuke workshop ‘Schrijf vanuit je hart’ van Eveline Broekhuizen en door het spontane schrijven wat we daar deden merkte ik hoezeer ik vastgeklampt zit aan mijn eigen verhaal. Het was mijn doel om het verhaal vandaag helemaal herschreven en klaar te hebben, maar dat gaat niet meer lukken. Dat frustreerde me mateloos. Het frustreerde me dat ik er al twee jaar mee bezig ben en alles steeds op de milimeter perfect en nauwkeurig moet hebben, en het nog steeds niet in boekvorm kan vasthouden. Herschrijven is een hel, en ik besef nu dat de hele middag staren naar hoofdstuk 5 omdat ‘ik het moet en zal herschrijven voor vandaag’ niet gaat lukken. Het lukt gewoon niet en daar moet ik me bij neerleggen. Soms kost iets gewoon tijd en het hoeft niet meteen perfect te zijn. Dat is een hele belangrijke les die ik gisteren tijdens de workshop meekreeg, maar dat is een hele moeilijke voor een die hard perfectionist als ik.

Daarom heb ik besloten om, behalve het bloggen, gewoon het schrijven even naast me neer te leggen voor de komende maand, en er volgende maand weer met frisse moed naar te gaan kijken. Ik baal nog steeds dat ik het niet voor het einde van deze maand afgekregen heb, maar Eveline zei: ‘Van wie behalve jezelf moet je het nou eigenlijk per se nu af hebben?’ En dat klopt, ik moet er niet te streng in zijn. Als ik het nu onder druk heel snel ga schrijven wordt het maar half werk, en wordt het boek niet mooi, spannend en meeslepend genoeg. En dat is uiteindelijk wel wat ik wil. Dus om het even te laten liggen en me tijdelijk op iets anders te focussen kan me al enorm helpen!

Ik heb gelukkig wel al hele leuke plannen gemaakt voor september, zodat ik deze maand toch nog goed doorkom. Ik ga morgen met Stefan samen naar het Tuckerville festival van Ilse Delange om lekker de zomer mee af te sluiten, en ik heb er heel veel zin in! Gewoon even mijn gedachten helemaal weg van het herschrijven.

6 september wordt een erg leuke dag: ik ga eindelijk met gitaarlessen beginnen! Of nou ja, ik heb een proefles. Maar ik ben zo blij dat ik nu eindelijk die stap ga zetten. De gitaar ligt al bijna een jaar te verstoffen en het wordt tijd om er eens iets mee te doen, zodat ik binnenkort mijn grootste passies zingen en schrijven kan combineren en mijn eigen liedjes kan gaan schrijven. Het lijkt me zo geweldig om straks weer gewoon met een hobby bezig te zijn behalve het schrijven en mijn blog, gewoon eens totaal iets anders. ’s Avonds gaan Stefan en ik naar een concert van Ashley Campbell, de dochter van de overleden zanger Glen Campbell. Dus dat begint goed aan heerlijke inspiratie voor liedjes gespeeld op de gitaar!

Het houdt niet op met de optredens: 10 september gaan we naar een show van dierenarts Dr. Pol, die voor een tour in Nederland is. Ik kijk weinig tv, maar als ik kijk dan vind ik zijn dierenprogramma altijd hartverwarmend om te kijken. Het lijkt me dus erg inspirerend om naar zijn show te gaan!

Natuurlijk staan er ook leuke uitjes op de planning! 12 september is Stefan jarig en dan wilde ik hem meenemen voor een dagje weg. Hij wilde graag naar een ruimtevaart-expo (tja, de jarige is koning), dus ik wil er een leuke dag voor hem van maken, want hij wordt namelijk al 30! Er komt nog een feest, maar die dag gaan we het lekker met z’n tweeën vieren. 🙂

De dag daarna heb ik eindelijk afgesproken met Nikki Pommer! Ik heb haar pas uitgekomen boek mogen redigeren dus het is zo leuk om haar nu eens in het echt te zien en toekomstige samenwerkingen te bespreken! We gaan naar Utrecht, gezellig lunchen en lekker de stad verkennen! En zaterdag 15 september ga ik weer met Romy naar de IJ-hallen. Eens kijken of de daar nog een aantal leuke dingen kunnen scoren!

Zondag 23 september heb ik weer een workshop van Eveline, namelijk gezellig high tea’en in combinatie met een schrijfworkshop! Ik heb er veel zin in en hopelijk kan ik daarna wat beter met frisse moed en nieuwe inspiratie weer met mijn verhaal beginnen. Ik kijk er nu al naar uit 🙂

Heb jij al leuke plannen voor september?

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

 

Volg:
Share:

6 Comments

 1. 31 augustus 2018 / 15:25

  Ik ga hopelijk plannen maken voor een stedentrip. Zelf het plan om te gaan plannen, vind ik al leuk. Verder ben ik deze maand jarig, en ik hoop dat dat ongemerkt voorbij gaat in de kantoortuin op mijn werk 😉

  • Lianne
   Auteur
   31 augustus 2018 / 16:25

   Leuke plannen, en alvast gefeliciteerd!

 2. 31 augustus 2018 / 16:45

  Wat een leuke plannen voor september! Ik herken trouwens de schrijfdip. Ik geloof dat ik er daar nu al twee maanden in zit. Ik moest en zou mijn boek deze zomer afmaken. Niet dus. En van wie moet het? Geen idee, maar ik ben nu al 4 (!) jaar bezig met dit boek. Dan kan het toch weleens af zijn? Ik neem nu ook bewust afstand en ga er in oktober mee verder. Het komt wel goed met ons 🙂 Heel veel plezier met alle leuke dingen!

  • Lianne
   Auteur
   31 augustus 2018 / 22:41

   Wat vervelend dat jij ook in een schrijfdip zit! Wat je schrijft is heel herkenbaar. Omdat je er al zo lang mee bezig bent wil je het nu dan toch eens afhebben, maar als je er geforceerd aan gaat zitten omdat het dan per se af moet zijn lukt het niet. Fijn dat jij ook voor jezelf hebt besloten om een pauze te nemen. Hopelijk gaat het je daarna weer goed af 🙂 Laat je me weten hoe het dan gaat?

 3. 31 augustus 2018 / 22:06

  Wat rot om te horen dat je een beetje in een schrijfdipje zit. Helaas overkomt dat de beste schrijvers, maar je doet volgens mij het beste wat je kunt doen door je verhaal even te laten voor wat het is en er later verder mee te gaan. Het kost nu eenmaal tijd om een verhaal te schrijven en uiteindelijk komt het vast wel weer goed! Rustig aan en leg jezelf niet te veel druk op, hè?! 🙂
  Ik vind het ook altijd jammer als de zomer ten einde is, maar op zich vind ik het begin van de herfst ook wel wat hebben. En leuke plannen maken in ieder geval veel goed 🙂 Zo te horen heb je heel wat leuke dingen op de planning staan. Ik zie in ieder geval uit naar ons middagje shoppen bij de IJ-hallen 🙂

  • Lianne
   Auteur
   31 augustus 2018 / 22:44

   Ja klopt, het is zoals het is en ik moet het niet teveel forceren. Het klopt dat een boek schrijven tijd kost, maar ik ben er nu al twee jaar in totaal mee bezig, van voorbereidend werk tot en met versie 6 (!) waar ik nu dus in zit. Maar als die af is dan is het ook gewoon echt af, het is alleen de allermoeilijkste fase. Ik doe het inderdaad rustig aan en ga even deze maand afleiding zoeken en iets anders doen 🙂

   Leuke plannen kunnen al heel veel helpen om je gedachten ergens anders op te focussen. Ik heb ook zin in ons dagje IJ-hallen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *