Niet zo’n fotograaf? 7 tips!

Nou mag jij raden bij welke tip deze foto hoort! 😉

Op sommige blogs en Instagramfeeds zie ik de mooiste en scherpst genomen foto’s voorbijkomen. Er zijn veel mensen met een prachtige, professionele camera met allemaal professionele knopjes, en die er echt een hobby aan beleven. Helaas behoor ik niet tot die categorie. Ik vind het leuk om foto’s te maken en al mijn foto’s voor mijn blog en Instagram maak ik zelf, tenzij ik er zelf opsta. Maar om er echt hobbymatig mee bezig te zijn? Ik heb er vaker over nagedacht, maar nee, dat is toch niet echt iets voor mij.

Maar als je een blog en een Instagramaccount hebt… Tja, daar horen foto’s nou eenmaal bij. Soms moet ik echt met moeite een geschikte foto zoeken en zit ik me wel eens af te vragen hoe ik nou in godsnaam aan nieuwe foto’s kom voor mijn blog en IG als ik niet zo’n plaatjesschieter ben. Ben jij ook niet zo’n fotograaf en heb jij hier ook moeite mee? Misschien dat deze zeven tips je wel kunnen helpen!

1: Maak in één keer heel veel foto’s. Ken je het fenomeen fitboys/fitgirls? Het schijnt dat sommigen misschien maar één keer per week in de sportschool staan en dan genoeg Instagramfoto’s maken voor de hele week. Niet een heel afwisselende feed, maar oké, op zich wel een goed idee van ze. Kies een bepaalde dag in de week uit om foto’s te maken (bij voorkeur als het mooi weer is) en ga de stad of het park in. Waarschijnlijk kom jij dan ook thuis met genoeg fotomateriaal voor de komende tijd.

2: Denk niet te moeilijk. Oh nee, dat notitieboekje ligt niet goed en de kleur van dat kaarsje past daar niet bij… En oh, nu staat de schaduw van dat schilderij er ook op… Moet je even snel een goede foto schieten voor je blog of IG? Ervaring leert, dat werkt vaak niet. Denk niet te moeilijk. Een struik met mooie bloemen kan al een goede foto zijn voor een artikel over bijvoorbeeld mindfulness, of iets persoonlijks. En je kunt best een paar keer hetzelfde notitieboekje fotograferen als je dat kaarsje dat je ernaast hebt gezet vervangt door wat vrolijk gekleurde pennen die je op het boekje legt. Dan ziet je foto er toch net iets anders uit.

3: Gebruik ‘wat oudere’ foto’s. Daarmee bedoel ik geen foto’s van de peuterspeelzaal met je K3-jurkje aan, maar er zullen vast nog wel wat foto’s op je telefoon staan die zich er op dit moment perfect voor lenen om online gezet te worden. Mijn geheugen van mijn telefoon was laatst helemaal vol (dat dat ding het nog doet is een wonder) en die foto’s heb ik laatst allemaal op mijn laptop gezet. Telefoon schoon, en weer ruimte voor nieuwe foto’s! En tussen die oude staat vast nog wel iets bruikbaars, waarvan ik allang vergeten had dat ik hem had gemaakt.

4: Gebruik dezelfde foto voor je blog als op Instagram. Ik blog drie keer per week, dus dat zijn al drie keer dezelfde foto’s. Yay! Nou doe ik dat niet altijd, maar het zou wel kunnen. Plaats dezelfde foto op Insta als degene die je op je blog hebt geplaatst en vertel op Insta wat over je blog van vandaag. Simpel, toch?

5: Gebruik foto’s van iemand anders. Helaas heeft de camerakwaliteit van mijn telefoon zijn beste tijd gehad (daarom zeg ik: dat hij überhaupt nog werkt is een raadsel), dus vraag ik mijn vriend met zijn veel nieuwere en betere telefoon wel eens om ergens foto’s van te maken (of dat ik zijn telefoon even mag lenen) en dan vraag ik meteen of hij ze even naar me door wil sturen. Dus: ben je zelf niet zo’n fotograaf of heb je zelf niet zo’n beste camera zoals ik? Vraag iemand die het voor je kan doen, of desnoods of je zelf even die telefoon mag gebruiken. In principe zou ik ook onze Canon kunnen gebruiken, maar die neem ik niet zomaar mee als ik ergens heenga. Wat dat betreft is de telefoon van mijn vriend ideaal. Op zich is er niets mis met mijn eigen foto’s, maar soms gooi ik er op Instagram toch even een filtertje overheen om hem net even iets mooier of beter belicht van te maken. Ja ik weet het, het wordt na bijna vijf jaar toch eens tijd voor een nieuwe telefoon…

6: Laat jezelf eens fotoshooten! Er zijn zat fotografen te vinden die fotoshoots doen. Meteen een hele reeks foto’s met de beste foto’s van jezelf, en meteen een hele reeks foto’s die je kunt gebruiken voor artikelen voor je blog en voor Instagram! Zorg wel dat je deze foto’s afwisselt met eigengemaakte foto’s (waar je hoofd niet opstaat), anders worden mensen heel snel verveeld van je feed. Niet dat je niet knap bent, maar mensen willen ook eens wat zien over iets wat je eet of aan het lezen bent dan alleen de hele tijd die kop van jezelf. 😉

7: En mocht je er echt niet uitkomen… dan zijn stockfoto’s een oplossing! Hier ben ik zelf geen fan van, want ook al is fotograferen niet mijn hobby, ik vind het toch het persoonlijkst en uniekst om foto’s voor mijn artikelen en socials zelf te maken. Maar ik kan me voorstellen dat sommigen daar echt de tijd, zin, skills of juiste camera niet voor hebben. Ik weet niet precies hoe het werkt, maar volgens mij moet je dan betalen in ruil voor een heleboel mooie, echt professioneel gemaakte foto’s. Dus een prima uitkomst als de fotograaf in je te wensen overlaat!

Hoe ga jij te werk met jouw foto’s voor je blog en/of Instagram?

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Delen:

14 Reacties

 1. 27 augustus 2018 / 17:09

  Ik ben niet zo visueel ingesteld en vind mijn foto’s niet super. Zelf ga ik ook niet heel graag op de foto. Een foto bij een artikel kiezen, vind ik vaak het lastigste van een blog. Oefening baart kunst hopelijk.

  • Lianne
   Auteur
   27 augustus 2018 / 18:36

   Vervelend dat je én niet zo’n goede fotograaf bent en zelf niet graag op de foto gaat. Ik kan me voorstellen dat fotografie dan absoluut niet je hobby is. Hopelijk heb je iets aan mijn tips 🙂

 2. 27 augustus 2018 / 17:53

  Ik vind het wel heel erg leuk om zelf m’n blog/insta foto’s te maken. Ben er nog niet zo goed in maar het gaat steeds beter. Ik merk ook wel dat je er meer reacties door/op krijgt en ik vind het zelf gewoon leuk om zo’n toffe foto te kunnen publiceren. Maar het kost wel wat tijd, energie en geduld hahah! Maar fijne tips heb je gedeeld, heel handig voor als je inderdaad geen fancy camera hebt. Ook als je er wel een hebt trouwens, ik heb niet áltijd zin om een uur met m’n foto’s bezig te zijn haha!

  • Lianne
   Auteur
   27 augustus 2018 / 18:30

   Ik snap jou helemaal, omdat het niet zo mijn hobby is ben ik er ook niet zo goed in en ik heb ook niet zo’n zin om hier heel veel tijd aan te besteden. Daarom wil ik het zo makkelijk mogelijk maken en hopelijk kunnen deze tips daarmee helpen. Fijn dat je er wat aan hebt 🙂

 3. 27 augustus 2018 / 18:30

  Leuke blog! En bedankt voor de tips. Ik maak mijn foto’s voor Instagram sinds kort met een ‘gewone’ camera en merk dat de details scherper zijn. En inderdaad: op je blog dezelfde foto maken als die je op Instagram deelt is net zo makkelijk!

  • Lianne
   Auteur
   27 augustus 2018 / 18:33

   Dankjewel! En fijn dat je iets aan de tips hebt 🙂 De kwaliteit van de camera op mijn telefoon is niet zo goed dus eigenlijk wil ik ook het liefste de Canon gebruiken voor de scherpheid, maar dan moet ik alles van de camera op mijn laptop zetten, en dan van de laptop op mijn telefoon en dan weer naar Instagram… En daar heb ik dan niet zo’n zin in, haha!

 4. 27 augustus 2018 / 19:23

  Wat een goede tips! En je hebt groot gelijk hoor: ieder zijn hobby en ik kan me voorstellen dat niet iedereen blij wordt van veel tijd besteden aan foto’s maken. Ik fotografeer zelf al vanaf mijn 13e met veel plezier, dus ik vind het juist leuk om tijd te steken in mijn blogfoto’s (die ik overigens wel bijna altijd allemaal in het weekend maak, dus tip 1 pas ik zelf ook graag toe ;)). Maar ik snap dat niet iedereen dat leuk vindt. Ik heb zelf bijvoorbeeld weer niks met video’s maken en heb ook niet echt de behoefte om me daarin te verdiepen, terwijl dat tegenwoordig ook bijna een ‘must’ lijkt te zijn. Nee hoor, laat mij maar lekker schrijven in plaats van vloggen 🙂
  Wat je zegt bij tip 6 herken ik trouwens ook wel. Het valt me soms op dat veel Instagramaccounts tegenwoordig volstaan met alleen maar foto’s met de Instagrammer zelf erop. Zelf vind ik een mix met ook andere foto’s juist wel leuk. En ik zou ook nooit genoeg foto’s van mezelf hebben die verschillend genoeg zijn om daar mijn hele account mee vol te plaatsen, haha.

  • Lianne
   Auteur
   27 augustus 2018 / 20:46

   Het scheelt inderdaad als het echt een hobby is en je veel plezier kunt beleven aan foto’s maken. Voor mij voelt het vaak echt als een ‘verplichting’ om een goede en bijpassende foto bij een blog neer te zetten. Vaak heb ik mijn artikel dan al geschreven, maar is bij mij het grootste probleem het ‘oh nee, welke foto moet ik daar nou weer bij doen?’ Haha, liever schrijven dan fotograferen bij mij 😉 En oh nee hoor, filmpjes maken is al helemaal niet aan mij besteed! Nee, dan maak ik nog liever foto’s 😉

 5. 27 augustus 2018 / 19:27

  Goede tips! Fotograferen is me met de paplepel ingegoten en ik doe het ook heel graag.

  • Lianne
   Auteur
   27 augustus 2018 / 20:47

   Fijn dat het echt een hobby is en dat je er veel plezier aan kunt beleven! Dat maakt zo’n blog of instagrammen ook wat makkelijker 🙂

 6. 27 augustus 2018 / 20:37

  Ik snap je helemaal! Fotografie neem ik erbij, omdat het nu eenmaal hand in hand gaat met bloggen, maar ik heb er geen talent voor. Vaak zijn foto’s juist de reden dat ik stress voor een artikel, want dan heb ik weer geen bijhorende foto. Hopelijk helpen jouw tips daar in de toekomst bij! 🙂

  • Lianne
   Auteur
   27 augustus 2018 / 20:50

   Herkenbaar! Ik maak eigenlijk alleen foto’s omdat het hoort bij bloggen en Instagram. En leuke foto’s kunnen me ook wel echt oprecht blij maken, maar die tijd die erin gaat zitten is niks voor mij. Een artikel schrijven is bij mij geen probleem, maar dan weet ik weer niet welke foto ik erbij moet plaatsen en vaak moet ik er dan nog even snel een maken om online te zetten, wat dus niet werkt, haha! Fijn dat je wat aan de tips hebt 🙂

 7. 29 augustus 2018 / 10:04

  Ik vind foto’s maken ook heel erg lastig, vooral omdat ik altijd denk dat ik er geen tijd voor heb. Tip één is daarom een hele fijne voor mij! Dan ben ik er meteen maar vanaf, haha. Laatste deed ik dat dus, maar sloeg mijn SD-kaart de foto’s niet op. Grrrr!

  • Lianne
   Auteur
   29 augustus 2018 / 12:11

   Ja klopt, ik herken het probleem. Voor mijn gevoel gaat er heel veel tijd in zitten, vooral als ik het met de Canon zou doen. Fijn dat je wat aan de tips hebt 🙂 Zo kun je het voor jezelf in ieder geval wat makkelijker maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *