5 inspirerende zangeressen uit het countrygenre

Wie mijn blog langer leest, zal vast wel eens gezien hebben dat ik graag naar country luister. Iets wat je niet vaak hoort en voor Nederland best ongebruikelijk is. Ik zeg wel eens: wat muziek betreft ben ik echt op het verkeerde continent geboren. Ik ben vorig jaar in Nashville geweest, de stad van de countrymuziek en had daar de halve cd-winkel leeg gekocht. (Oké, de halve is misschien wat overdreven, want het moest ook nog in de koffer mee terug. Maar ik had wel een hele stapel!)

Toch is countrymuziek relatief gezien nog best een happening in Nederland. Helaas niet zoveel als in Amerika, maar wel redelijk meer in vergelijking met de rest van Europa. Denk aan artiesten als Ilse Delange, Waylon en the Bluebirds. Ook wanneer er een Amerikaanse artiest in het genre overseas gaat, is dat meestal alleen in Engelssprekende landen zoals Engeland en Ierland, en dan ook nog in – jawel – Nederland! Voor de rest houdt hun Europese tour wel zo’n beetje op. Wat dat betreft is Nederland nog wel een ‘countryliefhebbend’ land. En laat ik dat alleen maar leuk vinden!

Aangezien ik aanstaande 1 september naar Tuckerville ga, hét festival van Ilse Delange, vond ik het leuk om eens een artikel te plaatsen met leuke en hippe countryzangeressen die mij heel erg inspireren. Op deze manier krijgen deze fantastische zangeressen eens wat aandacht en wil ik laten zien dat country absoluut geen oubollig en stoffig hillbilly-genre is, maar juist hip, catchy en upcoming! Deze 5 countryprinsessen verdienen het om even in het zonnetje gezet te worden!

1: Taylor Swift

Speak Now

 

De country prinses from high school waar het allemaal mee begon! Taylor Swift is al vanaf dat ze bekend werd in Nederland zo’n beetje mijn grootste voorbeeld geweest. Al haar liedjes klonken zo lieflijk en honest. En ze zijn nog steeds eerlijk, maar minder zachtaardig. En dat vind ik geweldig om terug te horen, hoe ze groeit en volwassen is geworden en zich steeds anders in haar muziekstijl ontwikkeld. De laatste jaren luister ik haar wat minder omdat ze geen countrymuziek meer maakt, maar de kant van de pop is opgegaan. Maar toch klinkt ze nog net zo puur en echt als toen. Ik heb haar twee keer live gezien en beiden keren was het supergaaf! Haar mooiste nummer? Enchanted.

2: Carrie Underwood

Storyteller

 

Helaas in Nederland niet zo erg bekend, en hoe is dat mogelijk? Ze heeft American Idol gewonnen! Ik kan er nog steeds niet bij dat zo’n vrouw met zo’n krachtige stem bij zo’n afgezaagde talentenjacht terecht is gekomen! Elke keer als ik een nummer van haar hoor verbaasd het me weer wat voor een stemgeluid dat ze heeft! Ze kan niet alleen mooi zingen en heeft ook nog eens mooie liedjes, ze heeft ook een hele warme uitstraling en persoonlijkheid. En niet voor niks! Echt een topartiest! Ik heb haar één keer live gezien tijdens het country to country festival in Ierland, en met Tuckerville wordt het de tweede keer dat ik haar ga zien, want ze komt voor het allereerst naar Nederland, zo gaaf! Mijn favorieten? Hmm, lastig! Maar echt mooie en goede liedjes met krachtige teksten zijn Blown Away en Little Toy Guns.

3: Miranda Lambert

Platinum

 

Ik hoorde voor het eerst van Miranda Lambert toen Stefan me een link doorstuurde met een nummer van haar, The House That Built Me. Daarna ben ik wat meer singles van haar gaan opzoeken. Ik vind het geweldig dat ze zo’n badass is. Een country girl met ballen! En soms wou ik ook dat ik net zoveel lef had als zij. Maar tegelijkertijd is ze ook echt heel lief en schattig en weet ze zoveel gevoel in haar liedjes te leggen. Miranda heb ik tot nu toe twee keer live mogen zien. Ook tijdens het countryfestival in Ierland en vorig jaar kwam ze voor het eerst naar Nederland. Hopelijk gaat ze dat zeker vaker doen! Mijn favoriete liedjes van haar zijn Fastest Girl In Town en The House That Built Me.

4: Kacey Musgraves

Same Trailer Different Park

Een grote topper die echt niet mag ontbreken in dit lijstje! Ik ben een groot fan van Kacey geworden in de loop der tijd. Ik luisterde naar de single Follow Your Arrow op Spotify (ik ontdek veel artiesten op deze manier), en heb toen op de hele goede gok Same Trailer, Different Park gekocht. En het was het zeker waard geweest! Intussen heeft ze alweer haar derde album uitgebracht en haar muziek is nog net zo goed als op haar eerste album. Haar nummers klinken zoet, maar haar teksten zijn een soort spottende en sarcastische kijk die je laat nadenken over dingen en die wijsheden met zich meebrengt, en ze geven vaak op een metaforische en cynische wijze onze manier van leven weer. Luister maar eens naar Merry Go Round, Biscuits of haar nieuwe: Butterflies! Aanstaande oktober is het alweer de derde keer dat ik haar live ga zien! Gelukkig heeft Nederland deze artiest al een tijdje geleden ontdekt, en andersom.

5: Kelsea Ballerini

Unapologetically

Echt zo’n leuke meid die je buurmeisje had kunnen zijn! Ze heeft leuke, catchy, maar toch ook gevoelige countrypop-nummers, maar desondanks dat ze al een rising star is in Amerika blijft ze zo lekker gewoon! Het leuke vind ik dat haar liedjes een beetje tussen het onschuldige schoolmeisje en zoekende twintiger in liggen, iets waar velen van deze leeftijd zich in zullen herkennen. Helaas heb ik haar nog niet live gezien, maar dat zal vast ooit wel een keer komen, nu de Amerikaanse countryartiesten Nederland massaal aan het ontdekken zijn! Mijn favorieten zijn Yeah Boy en Graveyard.

Mocht je benieuwd zijn geworden naar de muziek van deze vijf dames, ze zijn allemaal te vinden op Spotify. Wat is een artiest die jij heel inspirerend vind maar waar niet zoveel mensen naar luisteren?

Alle plaatjes van de cd-covers zijn van bol.com

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Share:

8 Comments

 1. 21 augustus 2018 / 00:04

  Oh wat leuk om te lezen! Ik vind country heerlijk. Met name sinds ik een paar keer in Amerika ben geweest (inclusief Nashville waar ik die kaart kocht die je links op je foto hebt). Country pop is daar natuurlijk zo normaal. Je mist zoveel goede zangers hier. Ik heb een eigen speellijst gemaakt op Spotify. Ik ken niet iedereen van je lijst, dus ik ga ze even opzoeken. Artiesten die ik zelf ook gaaf vind (en waar je misschien wat aan hebt): Chris Stapleton, Maren Morris en Amy Annelle (een mix van country, blues en folk)

  En als je ook van Bluegrass houdt, moet je eens de film (en de soundtrack) The Broken Circle Breakdown kijken/luisteren. Een Vlaamse film, maar met bluegrass muziek. Geweldig!

  • Lianne
   Auteur
   21 augustus 2018 / 11:37

   Wat leuk dat jij ook zo van country houdt! Ik zou ook zeker nog eens terug willen naar Nashville 🙂 Ja klopt, hier hoor je zoveel dancemuziek met weinig teksten en teksten zonder diepgang, en juist zo’n artiesten die zo’n pure en echte muziek maken zouden best eens bekender mogen worden in Nederland. Chris Stapleton en Maren Morris vind ik ook goed! Amy Annelle ken ik niet, maar die zal ik ook zeker opzoeken! Bedankt voor je tip over de film! 🙂

 2. 21 augustus 2018 / 07:26

  Juist gaaf dat je van countrymuziek houdt! Ik vind die muziek zelf ook altijd wel wat hebben. Ik ben in ieder geval fan van Ilse de Lange en ben verder zo’n beetje opgegroeid met Shania Twain. Haar muziek vind ik nog steeds erg mooi. Leuk dat je naar Tuckerville gaat binnenkort! En ook leuk om zo een paar nieuwe country-artiesten te ontdekken! Op Taylor Swift na, kende ik ze nog geen van allen.

  • Lianne
   Auteur
   21 augustus 2018 / 11:34

   Wat leuk dat jij er ook een beetje bekend mee bent! Sowieso is Ilse Delange ook erg goed en vind ik het heel gaaf om haar te zien op Tuckerville! Leuk dat je zo nog wat nieuwe artiesten leert kennen 🙂

 3. 22 augustus 2018 / 07:59

  Wat leuk! Ik ben er niet zo heel bekend mee (behalve Ilse Delange), behalve dat ik de liedjes van Shania Twain ook wel erg goed vind.

  • Lianne
   Auteur
   22 augustus 2018 / 12:06

   Ja klopt, Ilse Delange en Shania Twain zijn de wat bekendere countryzangeressen in Nederland. Maar altijd leuk om op zo’n blog nieuwe artiesten te leren kennen, vind ik.

 4. 30 augustus 2018 / 15:21

  Taylorrrr <3 ik vind haar countryalbums ook nog steeds heerlijk, al gaat mijn voorkeur wel meer uit naar haar popmuziek. En Kelsea vind ik ook zo tof! Carrie Underwood wil ik graag nog uitproberen en Kacey Musgraves luister ik af en toe: ik vind The Trailer Song heel leuk 🙂

  • Lianne
   Auteur
   30 augustus 2018 / 17:40

   Zo leuk dat jij ook zo van countrymuziek houdt! Ik vind Taylor Swift’s popmuziek ook leuk, maar mijn favoriete nummers van haar zitten toch meer in haar beginjaren. Ik kan je Carrie Underwood zeker aanraden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *