Tips: hoe zorg je voor ontspanning?

In een tijd van haast, een druk leven en social media is het erg moeilijk om eens een momentje voor jezelf te nemen en rust te pakken. Dat kan soms wat onwennig aanvoelen door die ellenlange to do-list die nog op je ligt te wachten. Maar hoe zorg je nou toch voor die ontspanning tijdens zo’n drukke week? Ik geef je tips!

1: Verdeel je to do-list over een aantal dagen. Het werkt meestal niet om én te werken én in diezelfde dag nog al je to do-list items te proppen. Bekijk je lijstje eens. Moet alles per se vandaag? Zoiets als een belastingaangifte kan toch ook een andere dag deze week? Hou het leuk en haalbaar door de taken over meerdere dagen van de week te verdelen. Zo creëer je meer rust in je hoofd en meer tijd voor ontspanning!

2: Houd je weekend ook echt weekend. Zorg dat je het to do-lijstje ook echt alleen voor de werkdagen bestemd is, zodat je op vrijdag alles wat je moest doen klaar hebt, en met een fijn gevoel je weekend in kunt gaan. Alles is af, alles is gedaan, en zaterdag en zondag is lekker tijd om te ontspannen!

3: Maak een vast huishoudschema. Ik verschoon bijvoorbeeld altijd op maandag mijn bed. Wanneer je een vaste taak op een vaste dag doet, wordt het al gauw een routine en hoef je, als je op het werk bent, je niet druk te maken over de was die vanavond nog gedaan moet worden of het huis dat helemaal gestofzuigd moet worden, maar doe je die ene taak die op het lijstje stond en kun je je de rest van de dag lekker ontspannen. Zorg dat je hier een vaste planning in de week voor hebt en plan niet alles op dezelfde dag, net als bij een to-do list.

4: Kies een avondje in de week iets leuks uit om te doen. Een terrasje pakken? Netflixavond? Lekker lezen met een gezichtsmaskertje? Bombardeer minimaal één avond in de week tot jou eigen avondje en daarin mag alles gedaan worden waar jij blij van wordt en optimaal ontspant!

5: Concentreer je echt op één ding. Ga niet tijdens de reclame van een film die je aan het kijken bent nog even je werkmail checken of je was vouwen. Je wilde toch ontspannen? Nou, dan gaat dat sowieso niet lukken. Zorg dat je alles al gedaan hebt voordat je lekker een avondje gaat doen waar je lekker naar uitkijkt, zodat die tijd ook echt voor jezelf is.

6: Gun jezelf iets als je al je taken hebt afgerond. Een deadline op je werk gehaald? Je hele huis schoongemaakt? Beloon jezelf dan met een heerlijk avondje of dagje weg, of dat boek dat je al een tijdje wilde kopen! Zoiets werkt extra motiverend om een bepaalde taak af te krijgen, dus maak daar zeker gebruik van!

Wat is jouw ultieme tip om te ontspannen?

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Delen:

10 Reacties

 1. 9 juli 2018 / 14:21

  Goede tips! Zeker belangrijk om op tijd ontspanning te vinden. Ik ontspan mij het liefs met een wandeling, een goed boek lezen, een beetje tuinieren, fotograferen….zoveel haha!

  • Lianne
   Auteur
   9 juli 2018 / 14:32

   Heerlijk is dat hè? Lekker wandelen of lezen. Inderdaad zo belangrijk om daar tijd voor vrij te maken!

 2. 9 juli 2018 / 18:48

  Goede tips! Zo’n vast huishoudschema lijkt me wel handig voor als ik mijn eigen plekje heb. Dat van twee dingen tegelijk doen, herken ik overigens maar al te goed. Ik kijk bijvoorbeeld nooit écht een serie, maar doe vrijwel altijd iets anders tegelijk. Niet altijd even handig en fijn. Ik probeer daarom nu om in ieder geval dan tussendoor iets luchtigs te doen als blogreacties beantwoorden of Instagramfoto’s bekijken. Dan kan ik in ieder geval beter de serie volgen dan als ik druk ben met mijn werkmail 😉
  Een heel weekend alleen maar ontspannen ben ik niet echt voor in de wieg gelegd, vrees ik. Wie weet komt dat nog eens! Maar ik probeer wel elke dag en in het weekend even een momentje voor mezelf te pakken. Ook dat vind ik al heel fijn 🙂

  • Lianne
   Auteur
   9 juli 2018 / 23:08

   Nee klopt, én een serie kijken én nog iets anders doen werkt niet. Je kunt je toch maar op één ding tegelijk concentreren. Wat voor jou misschien helpt is bijvoorbeeld één aflevering kijken en als die afgelopen is even een kwartiertje iets anders te doen. Zo houd je de aandacht tenminste op één ding gericht en werkt het vaak beter 🙂
   Ik bedoel ook niet een weekend ontspannen als in ‘helemaal niks doen’, maar bijvoorbeeld een middagje eens lekker hobbyen, wandelen of lekker buiten lezen met mooi weer kunnen al heel ontspannend werken en ervoor zorgen dat je eens niet met werk of een to do-list bezig bent 🙂 Hopelijk heb je iets aan de tips!

 3. 9 juli 2018 / 21:14

  Goeie tips Lianne!
  Een goede planning, zowel bij een to-do-list als in een huishoudschema, is belangrijk. Dat laatste had ik vroeger wel, maar is er het laatste jaar een beetje uitgeslopen… Goed idee om dat weer op te pakken!

  Voor mij is de ultieme ontspanning toch wel heerlijk lezen op de bank of in bed, of languit op de bank lekker instagrammen. Van al die leuke foto’s en inspirerende posts krijg ik weer nieuwe energie. Maar ook creatief bezig zijn vind ik heerlijk ontspannend.

  • Lianne
   Auteur
   9 juli 2018 / 23:13

   Wat fijn dat je wat aan de tips hebt! Wat voor mij werkt, is om zo’n schema inderdaad gedoseerd te houden over de hele week, en niet alles in een dag, want dan schiet ik juist in de stress!
   Heerlijk hè, lekker lezen of hobbyen! Schrijven werkt voor mij ook heel ontspannend en ik kan dan alles om me heen vergeten 🙂

 4. 11 juli 2018 / 16:02

  Wat een fijne tips! Ik ben geen goede stil-zitter en wil eigenlijk (bijna) altijd wel wat doen. Gelukkig kan mijn wederhelft mij soms even afremmen, dat heb ik wel nodig.

  • Lianne
   Auteur
   11 juli 2018 / 21:18

   Bedankt voor je reactie! Ja heel veel mensen vinden dat moeilijk. Hopelijk heb je toch wat aan deze tips 🙂

 5. 19 juli 2018 / 15:35

  Dat huishoudschema vind ik wel echt een hele goede tip! Straks werk ik thuis en dan moet ik echt een goede planning maken én het huishouden erin verwerken… ik ben benieuwd of mij dat gaat lukken haah!

  • Lianne
   Auteur
   19 juli 2018 / 22:48

   Fijn dat ik je een beetje heb kunnen helpen met de tips! Vooral als je thuis werkt, is zo’n schema heel belangrijk. Ik weet zeker dat je er een weg in zult vinden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *