Een kwarteeuw oud, een echte millenial

Ik plaats vandaag even een goede foto van mezelf, want ik heb nu een paar puistjes rond mijn mond dus ik doe even net alsof mijn leven nu helemaal perfect is 😉

Op de blog Vivians Vocabulaire vond ik een artikel over millenialkwesties en de quarterlife crisis en ik vind het altijd erg interessant om daarover te lezen, dus dit gaf me de inspiratie om hier vandaag eens een blog aan te wijden. Want ja, ik ben 25 (al bijna 26), dus een echte quarterlife-millenial. Dat ben ik misschien wel, maar gedraag ik me ook zo? Vandaag deel ik hier mijn bevindingen over!

Ze zeggen wel eens dat de puberteit de lastigste periode uit je leven is, je tienerjaren dus. Nou, ik heb het nog nooit zo moeilijk gehad als nu! Ik heb juist veel meer moeite met mijn twenties en ik struggle en pieker meer dan ooit tevoren. Dit is namelijk het decennium waarin je geacht wordt volwassen te worden, af te studeren, een huis te kopen, je te settelen, je droombaan te krijgen, aan kinderen te beginnen en noem het maar op.

10 jaar geleden, dacht ik dat ik op mijn 25e vast alles voor elkaar zou hebben. Ik zou werken als juffrouw of op een kinderopvang, zou trouwen met mijn jeugdliefde en op mijn 23e mijn eerste kindje vasthouden. Vroeger leek 25 zo volwassen. Dan wist, kon en had je alles.

Nope, de realiteit is anders. Kinderen… daar heb ik toch geen geld voor? Ik doe werk waar ik een beetje klaar mee ben, wacht nog steeds op een aanzoek en mijn droom om een boek uit te geven is nog niet uitgekomen. Maar weet je: voor de rest heb ik het eigenlijk best goed voor elkaar. Je leven is niet te voorspellen, en het ziet er altijd anders uit dan je als kind voor ogen had. Maar ik ben blij hoe het nu gelopen is. Ik heb een lieve vriend en we hebben ons eerste koophuis samen. Iets wat veel mensen op mijn leeftijd nog niet eens kunnen zeggen. We hebben twee inkomens, maken verre reizen en werken allebei aan onze passies en dromen. Ik kan mezelf best gelukkig prijzen en ik mag absoluut niet klagen.

Toch voel ik wel eens die druk van buitenaf, vooral omdat mensen op Instagram meer dan 1000 volgers hebben, fulltime als ZZP’er werken en het leven perfect voor elkaar lijken te hebben. Zoals Femke Kamps, auteur van het leuke en inspirerende boek Fuck the quarterlife crisis. En zelfs met haar ging het niet altijd goed. Dat was juist de aanleiding om dit boek te schrijven. Ik heb er veel aan gehad en ik denk dat veel mensen zich ook in dit boek herkennen.

Want het lijkt misschien alsof mensen van jouw leeftijd het perfecte leven hebben en alles voor elkaar hebben, en jij nog steeds zonder vriend bij je ouders thuis woont met een baan voor het minimumloon. Maar zeg nou zelf: wie plaatst er nou een foto van zichzelf als het eens een dagje of weekje wat minder gaat? Jij plaatst toch ook alleen de leuke dingen? Misschien zijn anderen daarom ook wel jaloers op jou! Ja echt, op jou! Ik heb wel eens van vriendinnen of andere mensen om me heen gehoord dat ze vonden dat ik volgens hen echt een leuk leven heb. Oké, waar halen ze dat nou weer vandaan? Baseren ze dat alleen maar op een leuke foto op een verre vakantiebestemming van mij en mijn vriend samen?

Oké, mijn leven lijkt misschien jaloersmakend voor anderen omdat ik een lieve vriend heb, we een mooi huis samen hebben, we samen verre reizen maken en ik hard werk aan mijn passie, dromen en doelen. Maar mijn leven is ook niet altijd even leuk, en leuk geweest. Ik heb vaak genoeg crackers en liga’s als avondeten moeten eten omdat ik niks meer in huis had en geen geld had om boodschappen te doen. Ik heb vaak genoeg als buitenbeentje op het schoolplein gestaan of klasgenoten gehad die me uitlachten. Ik heb vaak genoeg een slecht beoordeelde stage gehad en gedacht dat ik niks goed kon doen. Dat mijn leven nu toevallig misschien wat leuker is, hoeft niet te betekenen dat het vroeger wel zo was, of in de toekomst nog steeds zo is. En zo is het bij iedereen. Soms zit het mee, soms ook niet. That’s life! And that’s the quarterlife/millenial-periode.

Als je nu, op je 25e, misschien nog niet het leven hebt dat je graag zou willen, misschien heb je dat over een jaar wel! Of op je 30e, maakt niet uit. In ieder geval, het komt er! 🙂 Alleen is daar geen exacte datum voor, en dat is waarschijnlijk wat die quarterlife crisis het voor ons millenials zo moeilijk maakt.

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

 

Volg:
Delen:

12 Reacties

 1. 25 juni 2018 / 21:55

  Mooi geschreven en je hebt helemaal gelijk dat ieder huisje zijn kruisje heeft. Ik denk dat een quarterlife crisis ook vaak ontstaat doordat je je afspiegelt aan anderen die het beter voor elkaar lijken te hebben, terwijl dat in werkelijkheid misschien helemaal niet het geval is. Ik vind het wel heel mooi dat er steeds meer openheid is over dit onderwerp, omdat ik denk dat heel veel mensen hiermee kampen. Ik heb zelf niet echt een enorme crisis, maar merk wel dat ik nu op zo’n leeftijd zit waarop ik voortdurend denk “Shit, nu moet ik van alles voor elkaar hebben, maar wat heb ik nu eigenlijk?!”. Gelukkig realiseer ik me vaak later wel weer wat ik wél voor elkaar heb gekregen en dat het allemaal maar relatief is wat je denkt dat anderen wel hebben en jij misschien niet. Ik kan steeds beter genieten van de dingen die ik wel heb en realiseer me ook dat het leven gewoon loopt zoals het loopt. Uiteindelijk leer je daar ook alleen maar weer van 🙂

  • Lianne
   Auteur
   25 juni 2018 / 22:00

   Je hebt helemaal gelijk! Precies wat ik zei: je maakt je druk omdat je niet alles voor elkaar denkt te hebben, maar daar is geen datum voor. En jij hebt dan misschien weer dingen die voor anderen weer jaloersmakend zijn. Ik denk dat iedereen van onze leeftijd toch wel een beetje met dit soort dingen worstelt. Ben je al ver in het boek van Femke? 🙂

 2. 26 juni 2018 / 15:53

  Soms maken millennials het wel eens zo bont, dat ik met mijn 40+ jaren denk: nou, dan ben ik zeker helemaal mislukt. Gelukkig kan ik er dan al snel om lachen, want wat voor de één belangrijk is, of succesvol, is voor de ander onbelangrijk en geen ideaalbeeld. Het komt wanneer het komt en je ideale leventje leiden is een kwestie van werken en er op af gaan. Maar ja, dat heb ik ook moeten leren en nooit van mensen aangenomen. Tegen de tijd dat millennials 40+ zijn is er weer een nieuwe generatie die angsten hebben en klagen over hoe moeilijk hun leven wel niet is.
  Wat wel helpt is niet denken in termen van ‘maar anderen zijn vast jaloers op mijn dingetjes’, kan ik je zeggen. Of anderen nou succesvol zijn of afgunstig is totaal niet interessant voor je eigen levensgeluk 🙂 Gelukkig maar!

  • Lianne
   Auteur
   26 juni 2018 / 16:58

   Ja dat klopt, in elke levensfase is wel iets. Ik durf te wedden dat je met je 40+ jaren nog wel eens denkt of je het nou wel voor elkaar hebt en of dit nou alles is. Het maakt me inderdaad ook niet zoveel uit of anderen jaloers zijn op mij, want vaak klopt dat beeld toch niet. Maar je kunt soms wel ontmoedigd worden van het feit dat iemand anders van jouw leeftijd misschien meer succes heeft en meer heeft bereikt dan jij. Maar vaak is dat een illusie. Onszelf vergelijken met anderen is iets waar we erg goed in zijn en daar word je alleen maar ongelukkig van. Iedereen heeft wel iets wat in iemand anders zijn ogen ‘jaloersmakend’ is. We spiegelen onszelf zo af aan elkaar en zo ontstaat zo’n quarterlife crisis. Maar waarschijnlijk komt zoiets in elke levensfase voor.

 3. 27 juni 2018 / 21:22

  Ik nam tijdens mijn quarterlife crisis een navelpiercing, haha! Ik ken die periode en heb hem met vlagen nog steeds, vooral het werkgedeelte vind ik nog altijd lastig. Ik ka wel stellen dat ik nu drie jaar verder alweer zoveel geleerd heb over het leven. Ik ben tevreden zolang er genoeg geld is om af en toe wat leuks te doen en eens af en toe op vakantie te kunnen, iedereen gezond is en ik werk kan doen dat ik ook nog eens leuk vind. Zou in theorie toch moeten lukken 😉

  • Lianne
   Auteur
   27 juni 2018 / 21:26

   Hahaha, grappig dat jij juist toen een navelpiercing hebt genomen! De meesten doen dat tijdens de puberteit 😉 Ik heb op zich ook niet veel te klagen inderdaad. Precies wat jij zegt, we hebben twee inkomens, we kunnen op vakantie, leuke dingen doen en we zijn gezond. Toch knaagt dat werkgedeelte nog wel eens. Als dat goed zou komen, zou ik echt 100% gelukkig zijn.

 4. 28 juni 2018 / 08:14

  Leuk om te lezen. Ik kan mij herinneren dat ik dit ook heb gehad in mijn twintiger jaren. Nu ik dit jaar 40 (!) word 🙂 kijk ik er toch wel weer anders tegenaan. Wat ik heb geleerd is dat je echt je passie moet gaan volgen. En dat zal niet altijd makkelijk zijn, maar ik denk dat je er later wel heel erg tevreden op terug kijkt.

  • Lianne
   Auteur
   28 juni 2018 / 11:38

   Ja klopt, het is niet zozeer echt een ding van nu, maar ik geloof best dat iedereen die twijfels had. 40 is ook een ontzettend mooi getal 🙂 En ja, altijd je passie achterna gaan en je hart volgen, dat is iets dat ik de afgelopen jaren ook geleerd heb!

 5. 3 juli 2018 / 17:21

  Wat tof om te lezen dat je zo open bent! Ik heb het inderdaad ook niet makkelijk gehad vroeger en dan vooral op school.. veel gepest en daardoor wat mindere cijfers waardoor je toch wat minder lekker in je vel zit. Uiteindelijk is het helemaal goed gekomen en heb ik een paar leuke banen gehad waardoor ik nu de mogelijkheid heb om binnenkort met m’n eigen bedrijf te starten. Uiteindelijk komt alles wel op z’n pootjes terecht, het is alleen niet altijd even makkelijk. En één ding wat ik geleerd heb; alleen regen komt ‘gewoon’ uit de lucht vallen. Voor de rest moet je kei en keihard werken, maar daar is niets mis mee.

  liefs!

  • Lianne
   Auteur
   3 juli 2018 / 23:54

   Wat heftig om te horen! En heel herkenbaar! Alles werkt op elkaar en als je het ene probleem hebt staat het andere ook alweer klaar om je te grijpen. Wat fijn om te horen ? Met mij is het gelukkig zoals je ziet ook goed gekomen, en juist door al die ervaringen weet ik wat ik wél wil in mijn leven en ga ik vol voor mijn dromen en mijn passies. Dat is mooi gezegd, van die regen, en zoooo waar! Hopelijk komt alles goed met jouw bedrijf! Ik wens je heel veel succes en ik ga je zeker volgen ?

 6. 5 juli 2018 / 23:58

  Wat mooi geschreven! Ik loop een beetje achter met het lezen van jouw blogartikelen en haal het nu eventjes weer in ?. Maar heel herkenbaar dit allemaal. Ik word al bijna 28 en heb ook nog lang niet alles voor elkaar als ik dacht te hebben. Ik heb er zelf ook toevallig een blog over geschreven. Iedereen heeft zijn eigen tijdlijn en ritme in het leven. Het is leven bestaat nou eenmaal uit vallen en opstaan, daarvan groeien wij. Ik ben ook erg blij met waar ik nu sta ookal is het niet allemaal even makkelijk. Als we dan terug kijken mogen we eigenlijk wel gewoon trots zijn met hoe ver we nu zijn gekomen toch!
  Xxx
  Nydia

  • Lianne
   Auteur
   6 juli 2018 / 11:26

   Haha dat maakt niet uit hoor 😉 Klopt inderdaad, niemand heeft precies op een bepaalde leeftijd alles voor elkaar. Daar is geen datum voor. En precies wat je zegt, we zijn altijd zo bezig met wat we nog willen bereiken, terwijl we ook best eens terug mogen kijken en trots mogen zijn op waar we nu staan. Dat is ook al zoveel waard! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *