Schrijftips: hoe bedenk je namen voor je personages?

Yes, het is zover! Je wilt nu eindelijk met je verhaal gaan beginnen. En nu begint het: als je een hele wereld met personages gaat bedenken, moeten die natuurlijk ook een naam hebben. Je weet, een goed verhaal gaat natuurlijk gepaard met personages. En die personages hebben een naam. Hoe bedenk je of verzin je die namen nou? Vandaag geef ik je tips om namen te zoeken als je hier moeite mee hebt!

1: Zoek een babynamengids. Soms komen namen in een keer in mijn hoofd, en soms moet ik de babynamengids erbij pakken. Een goede vind ik bijvoorbeeld babybytes. Dan kun je ook meteen de betekenis achter die naam zoeken en of de naam dan ook echt bij het personage past. Je bedenkt dus eigenlijk allemaal namen voor de mensen in je ‘boekenkind’!

2: Let op leeftijd, en tijd in het algemeen. Een meisje van zestien ga je hedendaags geen ‘Toos’ meer noemen, of je moet een verhaal schrijven dat zich in de Tweede Wereldoorlog afspeelt. In welke tijd je verhaal zich ook afspeelt, je kunt altijd het beste gaan voor tijdloze namen die altijd kunnen. Dan kunnen mensen een boek over dertig jaar nog lezen zonder dat de namen wel erg verouderd zijn. (Even serieus, wie noemt zijn kind tegenwoordig nou nog Truus of Nel?)

3: Kijk naar je eigen genre. Schrijf je misschien een fantasyverhaal met een eigen wereld? Dan zou je ook namen zelf kunnen verzinnen, zoals J.K. Rowling dat met verschillende personages heeft gedaan. In dat opzicht is niets te gek, al moet je er wel op letten dat de naam makkelijk uit te spreken is en dat lezers aan het einde van de bladzijde niet gaan denken: ‘Hoe heette die met die aparte naam ook alweer?’

4: Zorg voor makkelijk uit te spreken namen. Ikzelf (maar dat is persoonlijk) heb een hekel aan die echte uitgesproken ‘Hollandse’ namen, zoals bovengenoemd. Ik zou nooit een van mijn personages zo noemen. Ik zorg ervoor dat mijn namen klaar zijn om mee vertaald te worden (mocht dat ooit gebeuren, haha). Zorg dus voor namen die voor elke taal lekker in het gehoor kunnen liggen en overal wel lekker uit te spreken zijn, zoals… ja, Liannes Letters!

5: Zorg voor afwisseling. In een interview met schrijfster Jill Mansell zegt ze dat ze het leuk vindt als ze namen bedenkt die allemaal met een andere letter beginnen. Ze zei zelfs dat ze zou willen dat J.K. Rowling (daar is ze weer!) niet drie van haar personages Harry, Hagrid en Hermelien heeft genoemd. En ik dacht goh, ze heeft toch wel gelijk. Dus: zorg voor afwisseling, en dat je niet een personage in je boek ‘Anne’ en de andere ‘Sanne’ noemt. Dat wekt verwarring op bij de lezer. Vooral als het ook nog eens beste vriendinnen of zusjes zijn. Nee, geen goed idee.

6: Laat de namen van familienamen bij elkaar passen. Je kan een meisje niet bijvoorbeeld heel exotisch ‘Samira’ gaan noemen en haar broertje heel oer-Hollands ‘Koen’. Tenzij het stief- of halffamilie is. Ook moet je ervoor zorgen dat een naam past bij het milieu/de familieachtergrond waar je personage vandaan komt. Zijn ze rijk? Arm? Buitenlands? Allemaal dingen die een rol spelen bij de zoektocht naar een geschikte naam.

7: Denk het liefst nog een keer na over de naam. Net zoals dat jouw ouders jouw naam voor jou hebben uitgezocht, geef jij al je personages een naam. Dus iedereen zal hem/haar zo aanspreken en mocht je je verhaal ooit publiceren dan zal die naam vaststaan, en in ieders geheugen gegrift. Dus kies ze zorgvuldig uit! En soms weet je ze meteen, soms moet je er even naar zoeken.

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Dit artikel is gedeeltelijk overgenomen uit een artikel van mijn vorige blog, Lianne Reijntjes

Volg:
Share:

12 Reacties

 1. 22 juni 2018 / 16:52

  Wat een superleuk artikel! Ik heb al mijn hele leven een “namentic” en vond het leukste onderdeel van verhalen schrijven als kind ook dat ik dan zelf de namen van de personages mocht bedenken 😉 Zo’n babynamengids is altijd handig om erbij te pakken en je noemt goede punten om ook rekening mee te houden. Ik blijf Liannes Letters echt een goed gekozen naam vinden trouwens. Inderdaad zowel voor Nederlanders als internationaal goed uit te spreken 🙂

  • Lianne
   Auteur
   22 juni 2018 / 21:55

   Dank je! Ja, dat is inderdaad een leuk proces 🙂 Het is precies hetzelfde als namen voor je kind bedenken! Dank je wel 🙂 Ja ik hou van universele en tijdloze namen.

 2. 24 juni 2018 / 12:03

  Wat een leuke tips! Nooit over gedacht.. Ik heb wel ns de aftiteling van een film gekeken met al die honderdduizend namen, daar kom je vaak leuke én internationale namen tegen (als je een USA film kijkt dan :P). Heb daar wel wat uit gehaald maar van het gebruiken van die namen is nog niets gekomen.. haha!

  • Lianne
   Auteur
   24 juni 2018 / 14:49

   Wat fijn dat je wat aan de tips hebt! Ja, naar de aftiteling van een film kijken kan ook goed helpen! Al vind ik dan de namen soms wat ‘te’ Engels voor Nederlandse verhalen, haha! Misschien eens naar een Nederlandse aftiteling kijken 😉

 3. 24 juni 2018 / 12:06

  Goeie tips! Inderdaad net als met het uitkiezen van de namen van je kind, goed kijken of het echt een geschikte naam is. Slim dat je ook let op eventueel te vertalen namen en daar ook met Liannes Letters opgelet hebt.

  • Lianne
   Auteur
   24 juni 2018 / 14:50

   Ja daarom, je moet het echt zien als een naam uitkiezen voor je kind, want dan let je ook op verschillende dingen. Ja, het moet wel makkelijk zijn mocht het boek ooit vertaald worden. Ik wil niet weten hoeveel moeite het gekost heeft om alle namen in Harry Potter te vertalen. Dat zal ik de vertalers maar besparen, haha 😉

 4. 24 juni 2018 / 22:12

  Goede tips! De namen zijn zó belangrijk in een verhaal. Ik denk dat ik de goede namen heb gekozen in mijn boek 🙂

  • Lianne
   Auteur
   25 juni 2018 / 11:52

   Fijn dat het jou gelukt is om de geschikte namen uit te zoeken 🙂 Mij gelukkig ook, en van daaruit kon ik deze tips opstellen!

 5. 25 juni 2018 / 10:00

  Goeie tip om ook te letten of namen bij elkaar passen in families en met dingen als stiefbroers of zussen. Altijd moeilijk vind ik dat, de perfecte naam kiezen voor een personage. Een babygids erbij pakken is inderdaad ook wel heel slim! 🙂

  • Lianne
   Auteur
   25 juni 2018 / 11:51

   Fijn dat je wat aan de tips hebt, vooral als je het zo moeilijk vindt. Daarom pak ik ook de namengids erbij als ik het even niet meer weet. Want het is eigenlijk hetzelfde als een naam uitzoeken voor je baby 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *