Hoe word jij een echte girlboss? 5 tips!

Lekker lezen in Amsterdam (en dan maar hopen dat ik, of mijn boek, niet in de grachten vallen)!

Het lijkt wel alsof je er dood mee gegooid wordt. Girlboss dit, je hart volgen dat, je dromen waarmaken zus en je eigen onderneming zo. Zoveel mensen om je heen maken die stap en gaan voor datgene wat ze graag willen in het leven. Dat zou jij ook wel willen, MAAR (vul maar in): ‘Dat kan ik toch niet/Ik ben daar nog helemaal niet klaar voor/De rekeningen en vaste lasten moeten betaald worden/Wie zit er nou op mij te wachten?’ Wow, stop! Met al die smoesjes moet het eens een keer afgelopen zijn! Ik dacht ook zo, maar toch heb ik het gedaan. Hoe? Ik geef je vijf tips die jou kunnen helpen om er toch voor te gaan. Zo maak jij een echte girlboss van jezelf!

1: Bedenk waar jij warm van loopt, wat jouw passie is en waar je hart ligt. Wat vind jij het allerleukste om te doen? Wat is jouw uit de hand gelopen hobby en datgene dat jij als werk kunt gaan doen tot je je laatste adem uitblaast? Je weet vast wel wat dat is, iedereen heeft zoiets diep in zijn hart zitten. Misschien kook jij heel graag, of heb jij een talent voor armbandjes maken. Misschien doe jij niets liever dan kitesurfen of misschien wel schaken? Nou, blijf daar niet met je talent en hobby thuis zitten, maar doe er wat mee!

2: Gooi niet direct het roer om, maar begin klein. Dit was het ding dat mij ook tegenhield. ‘Maar ik kan niet zomaar mijn baan opzeggen en een eigen bedrijf beginnen. Ik moet mijn huis en mijn vaste laste betalen!’ Tot ik erachter kwam dat ik ook gewoon een onderneming kon beginnen bij mijn huidige baan erbij, en toen twijfelde ik geen moment meer. Ik schreef me gewoon in bij de KvK als schrijfcoach en manuscriptbeoordelaar! Dus mijn advies: doe het voor nu als baantje bij je huidige baan. Als je een fulltime baan hebt, ga dan wat minder uren of een hele dag minder werken, zodat je die dag de tijd hebt om lekker met je eigen onderneming en je passie bezig te zijn. Maar toch kun je evengoed je huur/hypotheek en vaste lasten nog elke maand betalen. En als je onderneming groeit, kun je altijd nog steeds minder gaan werken of je loondienstbaan helemaal opzeggen.

3: Wees vernieuwend en origineel. Wat heb jij te bieden dat anderen niet hebben? Wat doe jij anders? Ik onderscheid me van de rest door schrijfcoaching te geven op maat. Ik stem mijn prijzen af op de behoefte van wat mijn klant nodig heeft, in plaats van door één vaste prijs per uur te geven. Ook heb ik Chicklitchicks opgericht voor vrouwen die chicklit en feelgood schrijven. Kortom: wat onderscheidt jou van anderen? Ga daar eens goed voor zitten en maak jezelf uniek! Misschien maak jij wel authentieke pastasauzen, of heb je nog nooit verloren met pokeren, of staat er een wereldrecord hoofdrekenen op je naam… Kortom: je hebt vast wel een uniek talent en iets wat jou jou maakt!

4: Vraag hulp/tips aan mensen die in dat vakgebied zitten. Conculega’s zijn er om je te helpen! Ga netwerken op zoveel mogelijk verschillende borrels en events, volg cursussen en masterclasses over ondernemen of over jouw vakgebied zelf, lees boeken voor en door girbosses, of spreek iemand die jou inspireert aan en vraag aan hoe hij of zij het heeft gedaan. Je doet het niet alleen. Iedereen die onderneemt heeft die weg van twijfels en vallen en opstaan bewandeld. Of bewandelt hem nog steeds, zoals ik. Je doet het niet alleen, dus vraag zeker hulp en ga netwerken.

5: Niet dromen, maar doen! Dromen zijn er om waargemaakt te worden. Je kunt wel eeuwig blijven twijfelen en je afvragen wie er nou op jou zit te wachten, maar tijdens een masterclass ondernemen hoorde ik iets heel inspirerend: Als Steve Jobs zo had gedacht, hadden we nu geen iPhone gehad. Hopelijk heb je iets aan mijn tips en kan dit jou net dat zetje in de goede richting geven om het daadwerkelijk te doen. Het enige waar ik nu spijt van heb, is dat ik het niet eerder heb gedaan. Dus waar wacht je nog op? Ga voor jouw passie, jouw talent en jouw droom, en dan weet ik zeker dat het jou gaat lukken 🙂

Heb jij ook een eigen onderneming? Of zou je ooit een onderneming willen beginnen en als wat dan precies? 🙂

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Share:

8 Comments

 1. 1 juni 2018 / 11:28

  Hele goede en inspirerende tips! Ook ik loop met het idee rond om ooit een eigen onderneming te beginnen. Ik ben het nu een beetje aan het vormgeven op papier, maar het heeft met Parijs te maken en schrijven en fotograferen. En ik ben bezig met mijn boek die daar dan weer een onderdeel van kan zijn. En je hebt helemaal gelijk: niet dromen maar doen!

  • Lianne
   Auteur
   1 juni 2018 / 14:03

   Wat fijn dat je wat aan de tips hebt en superleuk dat je ook een eigen onderneming wilt beginnen! Ik ben benieuwd naar je definitieve idee, maar het klinkt nu al supertof! Met je liefde voor Parijs onderscheid jij je sowieso al van de rest en dat maakt het denk ik een heel uniek concept straks <3

 2. 1 juni 2018 / 18:13

  Fijne tips heb je gegeven! Vooral die van het niet dromen maar doen moet ik nog even uitwerken haha

  • Lianne
   Auteur
   1 juni 2018 / 23:22

   Bedankt voor je reactie! Fijn dat je wat aan de tips hebt 🙂 Dat is misschien nog de belangrijkste, niet dromen maar doen!

 3. 2 juni 2018 / 10:37

  Niet dromen maar doen is ook mijn mooiste quote en was ook mijn reden om voor een inschrijving te gaan 🙂 Die uitspraak is namelijk zo waar! Ik ben niet van plan om ooit volledig zzp’er te worden, maar het lijkt me wel tof om bijvoorbeeld elke week structureel 1-2 dagen als zzp’er aan de slag te gaan en dat is waar ik naartoe wil werken. Op die manier heb ik de stap voor mezelf ook wat kleiner gemaakt. Wat mij dan ook hielp, is de gedachte dat je klein kunt beginnen. Begin gewoon ergens en vind gaandeweg uit wat jouw pad is. Net als alles gaat ondernemen met 100x vallen en 101x opstaan en juist dat maakt het zo leuk 🙂
  Je bent supergoed bezig! ♥

  • Lianne
   Auteur
   2 juni 2018 / 10:46

   Je hebt helemaal gelijk! Wat fijn dat al die gedachten over ‘niet dromen maar doen’ jou uiteindelijk ook over de streep hebben getrokken! Zelfs al wil je het blijven doen als baantje erbij, is dat helemaal prima, je bent evengoed met je droom bezig! Ik wil wel ooit fulltime als zzp’er aan de slag, maar ik zag altijd van die angstaanjagende verhalen over mensen die het roer omgooiden en meteen fulltime voor zichzelf begonnen, en dat hield mij altijd een beetje tegen. Toen besefte ik dat je ook klein kunt beginnen en het op kunt bouwen. Wat ik zei, iedere ondernemer bewandelt die weg van inderdaad 100x vallen en 101x opstaan. Al lijkt het soms net alsof anderen het helemaal gemaakt hebben, terwijl dat niet zo is. Als je er nooit aan begint, kom je sowieso nergens. Fijn dat jij ook al die stap hebt gemaakt voor jezelf en ik weet zeker dat jij er ook een mooie weg voor jezelf in vindt! <3

 4. 14 juni 2018 / 10:48

  Fijne tips! Ik ben nu bezig met het opstarten van mijn eigen bedrijf. Vanaf 1-9 ga ik fulltime als ZZP’er aan het werk. Ben heel benieuwd hoe mij dat gaat bevallen 😀 Nu natuurlijk druk met netwerken en kijken hoe ik alles zo goed mogelijk kan regelen 🙂

  • Lianne
   Auteur
   14 juni 2018 / 11:39

   Wat gaaf dat jij fulltime als ZZP’er aan de slag gaat! Dat zou ik ook nog een keer willen, alleen moet ik daar eerst nog genoeg opdrachtgevers voor hebben 😉 Alvast heel veel succes en echt supergaaf dat jij je droom achterna gaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *