Vlees eten, hoe denk ik hierover?

Mijn lieve konijntje Benjamin, aka Benny. Aka Benjamin Bunny. Aka Benny the bunny 😉

Tegenwoordig is het haast een ‘trend’ om vegetarisch of zelfs vegan te eten. Ik zie het vaak voorbij komen op blogs of Instagram, en daarom wilde ik hier ook eens mijn zegje over doen. Veel mensen zijn tegen de bio-industrie en kunnen het niet over hun hart verkrijgen om dieren op te eten. Dat snap ik wel. Ik begin daar ook steeds meer over na te denken.

Ben ik vegetariër?

Ja en nee. Ik eet geen vlees. Al zolang ik me kan herinneren lust ik het niet. Ik krijg zelfs braakneigingen bij de geur van braadworst. Ik moet de ham er in sommige gerechten altijd uit vissen en ik knijp mijn neus dicht bij het ruiken van gebraden varkensvlees. Ik heb voor geen enkel ander eten zo’n afkeer als voor rood vlees. Wat ik wel lust, is kip. Maar sinds ik op vakantie een keer voedselvergiftiging kreeg van kip met een ‘shady’ smaakje, eet ik dat ook niet meer buitenshuis. Eigenlijk bijna nooit, ik maak het nooit zelf klaar. Frikandellen bij de cafetaria bestel ik ook niet meer, alleen nog maar vegetarische loempia’s of kaassoufflés.

Hoe dan ook, ik heb een grote afschuw van vlees. En weet je, ik vind het helemaal niet erg dat ik dat niet lust. Dat maakt de overstap om vegetarisch te gaan eten ook veel makkelijker. Waar ik wél een enorme liefhebber van ben, dat is vis. Hoe erg ik vlees haat, zo erg houd ik van vis. En ja, een goede sushi-eet partij zou ik niet kunnen missen, dus vandaar dat ik bewust de keuze maak om wel vis te eten, maar geen vlees. Het eten is voor mij of vis of vegetarisch.

Ja maar, dan ben je toch niet echt vegetariër? 

Nee, misschien niet. Maar weet je, dat hoeft voor mij ook niet. Ik vind mijn leefstijl prima zo. Zoals ik al zei, ik vind het niet erg dat ik geen vlees lust. Soms heb ik wel eens de vraag gekregen of ik vegetariër was, als iedereen in een restaurant vlees bestelde en ik niet. ‘Nee, dat niet. Ik lust het gewoon niet. Net zoals dat iemand geen vis lust, lust ik geen vlees.’ Zo simpel is het. Gelukkig reageren de meeste mensen daar goed op. Toch heb ik een keer een rare opmerking gekregen van een bekende van mijn ex (al jáááren geleden): ‘Nou, je hebt wel een dure vriendin zeg, die alleen maar vis lust…’ Sorry? Ik vond het helemaal nergens op slaan. Ik word ook nog steeds wel eens beledigd als ik eraan terugdenk. Alsof biefstuk niet duur is.

Omdat ik veel te graag vis eet, maak ik niet de stap om echt vegetariër te worden. Ach en weet je: we zijn van nature alleseters, dus het zit er aan de ene kant bij ons ook wel in. Maar we eten te veel vlees, of in ieder geval meer dan dat goed voor ons is. Eigenlijk is drie keer per week vlees eten al meer dan genoeg. Gewoon om wat bewuster te worden van het milieu en de dieren.

Mijn vriend Stefan is een echte vleesliefhebber en bestelt in een restaurant niks liever dan een hamburger, steak of spareribs. Terwijl hij op het boerenland is opgegroeid en net zoveel van dieren houdt als ik. Toch vind ik het fijn dat hij er de laatste tijd ook bewuster naar is gaan kijken en dat hij meegaat in het ‘dieren-zijn-vriendjes-geen-voer’-principe. We hebben deze week zelfs vegetarische kipnuggets en kipschnitzels bij de supermarkt gehaald, om eens uit te proberen. Als het ons bevalt, neem ik voortaan alleen nog die mee.

Oké, soort van vegetarisch. Ook vegan?

In een woord: nee. Goed dat mensen hier mee bezig zijn, maar ik kies hier bewust niet voor. Omdat ik al geen rood vlees lust, eet ik ook geen vleesvervangers. Want waarom zou ik een vegetarische hamburger eten als ik het echte vlees ook niet lust? Ik ben veel te blij met chocomel, chocola, winegums, kaas of op z’n tijd een gebakken eitje. Volgens mij zou ik veel te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen als ik én vegetarisch én veganistisch zou eten. Ik wil gewoon lekker onbezorgd kunnen eten wat ik wil zonder in een restaurant of in een supermarkt de hele tijd maar te kijken of er ergens zalmsnippers of koemelk in zit.

Toch hoor je daar nog wel eens kritiek op. ‘Ja maar, je eet wel vegetarisch, maar waarom dan niet veganistisch?’ Je moet je eigenlijk bijna schuldig gaan voelen omdat je wel vegetarisch, maar niet veganistisch eet. Terwijl ik vind dat iedereen mag eten wat hij of zij wil en zich goed moet voelen bij zijn of haar keuze. De een is alleen vegetariër, de ander ook vegan. Nou, prima toch? Iedereen is zoals hij is en eet wat hij wil, en daar hoef je geen verantwoording voor af te leggen. Ik ben al heel bewust bezig met de levensstijl om geen vlees te eten en dat is prima! Zo draagt iedereen op zijn of haar manier een steentje bij aan het milieu 🙂 Oh, en als iemand nog lekkere, vegetarische recepten heeft hoor ik het graag!

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Delen:

4 Reacties

 1. 19 mei 2018 / 08:31

  Je hebt gelijk. Ik eet vrij weinig vlees en als ik vlees eet is het rundvlees. Vleeswaren lust ik niet. Ik ben er ook wel bewuster mee bezig, maar helemaal mee stoppen wil ik (nog) niet.

  • Lianne
   Auteur
   19 mei 2018 / 10:33

   Grappig dat jij ook geen vlees lust! Toch hartstikke goed dat je er al bewuster mee bezig bent? Als je dat al bent, dan hoef je in principe niet eens helemaal vegetariër te worden. Want om die stap te zetten is inderdaad best moeilijk!

 2. 20 mei 2018 / 00:32

  Ik vind het al heel mooi dat je er zo bewust mee bezig bent en ook Stefan stiekem aan de vega opties probeert te krijgen 🙂 Hopelijk vindt hij het ook wat voor af en toe! Ik ben zelf al 11 jaar heel bewust vegetariër (ik eet helemaal geen vlees en vis, maar ben niet vegan) en ben daar nog altijd blij mee. Wel valt het me op hoeveel meningen er tegenwoordig zijn over vegan/vegetarisch eten. “Waarom eet je geen vlees, maar wel kaas met dierlijk stremsel?”, “Ja maar, eieren zijn ook slecht!”, etc. Het is soms zo jammer dat de focus erop lijkt te liggen dat het altijd nog zó veel beter kan, terwijl je alleen al door geen vlees te eten echt je steentje kunt bijdragen. Wat voor naampje je er ook aan geeft en hoe je het ook precies aanpakt, het belangrijkste is dat je op een manier die voor jou haalbaar is, denkt aan het milieu. Dat kan zijn door minder vlees te eten, door vlees helemaal te skippen, door vegetariër te zijn, door veganist te worden of door nog een stapje verder te gaan. Als je maar iets doet wat bij jou past en waar jij je goed bij voelt, dat is het belangrijkste. En als jij blij wordt van sushi en heel erg van vis houdt, dan is er niets mis mee om af en toe vis te eten, toch?! 🙂 Zo te horen ben je al supergoed bezig.

  Mocht je nog een keer suggesties willen voor lekkere vleesvervangers, ik kan je de Toscaanse carré zeker aanraden en ook de notenburgers zijn hier thuis favoriet 🙂

  • Lianne
   Auteur
   20 mei 2018 / 10:44

   Ja dat hoop ik ook! Ik hoop dat we die vegakip beiden lekker en voor herhaling vatbaar vinden! Zo knap dat jij al 11 jaar helemaal vegetariër bent! Inderdaad, voor sommigen kun je het nooit goed genoeg doen. ‘Ja maar, wel vegetariër, waarom dan geen vegan?’ Hoe je het ook doet, voor sommigen is het nooit goed, en dat is zo jammer, terwijl het al zo fijn is als mensen er al veel bewuster mee bezig zijn om helemaal geen vlees meer te eten of al minder vlees eten per week. Sommige mensen kunnen misschien door een voedselallergie of dieet vlees niet helemaal van het menu schrappen, dus het is dan al heel wat om het al flink te minderen per week. Laat iedereen in zijn waarde denk ik dan, iedereen doet het op zijn manier en draagt zo z’n steentje bij. En inderdaad, je moet je goed voelen bij je keuze. Ik lust veel te graag vis en sushi dus daarom zou ik het niet kunnen missen. Dus geen vlees maar wel op z’n tijd eens vis, is toch op zich al een prima leefstijl? 🙂

   Klinkt erg lekker die gerechten! Als je wil mag je me de recepten wel eens geven 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *