Schrijftips: hoe begin je met je verhaal?

Wat regels tekst uit NGOTB.

Jij wilt graag een boek schrijven, net als miljoenen andere mensen in Nederland. Je hebt zelfs al ongeveer een idee van hoe het in grote lijnen moet worden. Je zou hier zo graag aan willen beginnen, alleen je weet niet zo goed hoe je het aan moet pakken. Of je begint vol enthousiasme aan een paar hoofdstukken, maar stopt dan met schrijven omdat je niet meer weet hoe je verder moet. Zonde! In dit schrijftips-artikel #1 ga ik jou helpen. Hoe begin je met je verhaal?

#1: Bepaal het genre en je doelgroep. Wat wil je met je verhaal vertellen en aan wie? Het is handig om het op papier te hebben. Ik wist het meteen al: een feelgood voor meiden van 20-30. Oké, helder. Misschien heb jij wel een thriller of een non-fictieboek in gedachten. Voor wie moet het worden? Bepaal meteen je doelgroep als je het genre hebt bedacht. Zo kun je meteen de juiste mensen aantrekken en meenemen in het schrijfproces van jouw verhaal, en maak je ze nieuwsgierig. Ook belangrijk: wat wil je met je boek bereiken? Een groot lezerspubliek? Of is het voor een bepaald vakgebied? Wil je het zelf uitgeven of naar een uitgever sturen? Bepaal dit al voordat je gaat schrijven, zo weet je waar je naartoe werkt.

#2: Werk een tijdlijn uit. Dit is iets wat mij heel erg geholpen heeft bij het schrijven van mijn verhaal. (Credits to Lisette Jonkman!) Zonder tijdlijn zou ik nog steeds bij hoofdstuk 3 zitten, zonder te weten hoe ik verder zou moeten schrijven. Het concept is erg simpel: alle gebeurtenissen die in het boek moeten plaatsvinden, schrijf je op chronologische volgorde onder elkaar op. Of je tekent heel basisschool-eske een tijdlijn in het midden van het blaadje en schrijft daarbij van begin tot eind wat er moet gebeuren. Aan het begin dat Tim en Lisa elkaar leren kennen, en op het einde dat ze bij elkaar komen, en dan alles wat ze meemaken daar tussenin. Werkt prima! Zo heb je meteen beknopt op een rijtje hoe het moet worden en altijd een lijst bij de hand als je even niet meer weet wat er nu ook al weer geschreven moet worden. Ik heb er veel aan gehad, dus ik kan het iedereen aanraden.

#3: Werk de personages uit. Zo belangrijk als je niet op een gegeven moment wil stranden in je eigen verhaal. Leer je eigen personages kennen. Weet alles van ze: wat hun hobby’s waren als kind, hun lievelingseten, stopwoordjes, grootste geheimen, hoe hun eerste zoen ging… et cetera. Zorg vooral voor je hoofdpersonages dat je alles van ze uitwerkt wat je over ze weet. Voor bijpersonages is een beknopte samenvatting voldoende, eigenlijk datgene wat relevant is voor je verhaal. Je kunt hiervoor een vragenlijst invullen die je op internet kunt vinden, als een soort vriendenboek dat je voor je personages invult. Maar er zelf een bedenken kan ook prima.

#4: Lees boeken over schrijven. Het is aan te raden jezelf al wat in te lezen in het schrijven voordat je gaat schrijven. Zo weet je waar je tijdens je verhaal op moet letten, en leer je nieuwe tips en tricks die je toe kunt passen. Zo kom je erachter wat tijdens het schrijven voor jou werkt, en wordt je verhaal er alleen maar beter van. Welke ik aan kan raden: Schrijven kreng! van Lisette Jonkman, De Schrijfbijbel van Tenpages en Hoe schrijf je een bestseller? van Maria Genova. Ze zijn alle drie op mijn Instagram te zien deze week, vanwege de #schrijfmeichallenge van Femke Meijboom.

#5: Geef niet op! Een boek schrijven kost veel werk en tijd. Je zult hier echt tijd voor vrij moeten maken en een schema moeten maken met wanneer je schrijft in je drukke weekschema. Maar als je het echt graag wilt, vind je wel een manier. Al is het een halfuurtje per dag, voordat je gaat koken. Dat heb je dan wel weer mooi gewonnen! Denk niet dat je het niet kan of dat het je toch nooit gaat lukken. Want opgeven is voor losers! Als dit je droom is, je passie, moet je hier keihard voor werken en er gewoon voor gaan. Ik weet zeker dat je het dan ooit wel een keer afmaakt, ook al heb je het druk 🙂

Hopelijk heb je nu alvast wat inspiratie gekregen om nu dan eindelijk aan jouw supertoffe verhaal te beginnen! Waar wacht je nog op? Ik wens je veel succes met het schrijven van je verhaal en mocht je het echt niet weten, kun je nog altijd mij als schrijfcoach om hulp vragen!

Groetjes en een dikke x!

-Lianne

Volg:
Share:

2 Reacties

 1. 12 mei 2018 / 10:37

  Goede tips! Ik heb, toen ik aan een nieuw boek begon te schrijven, een hele tekening gemaakt van de personages en de tijdlijn daarbij uitgeschreven. Dit pak ik er elke keer bij. Het werkt erg goed. En zo raak ik de kluts niet kwijt haha

  • Lianne
   Auteur
   12 mei 2018 / 14:30

   Grappig dat jij ook met tijdlijnen werkt! Ik vind ze ook zo handig. Ik zou echt niet zonder kunnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *